Az Amerikai Egyesült Államok 49%-kal 205,6 milliárd dollárra emelte hadiipari exportját a legutóbbi pénzügyi évben— közölte az amerikai külügyminisztérium.

The Nation’s Gun Show expo, Amerikai Egyesült Államok (Virginia)FORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/CELAL GUNES

Külföldi kormányok két fő módon szereznek be fegyvereket az Amerikai Egyesült Államoktól:

  1. vannak az adott kormány és egy amerikai hadiipari vállalat között megtárgyalt közvetlen kereskedelmi ügyletek,
  2. és vannak azok a külföldi katonai célú eladások, amelyek során a vásárolni szándékozó kormány az általában a saját fővárosában lévő amerikai nagykövetségen jelenlévő, amerikai védelmi minisztériumi tisztviselővel veszi fel a kapcsolatot.

MINDKÉT ÜGYLETTÍPUSHOZ AZ AMERIKAI KORMÁNY KÖZVETLEN JÓVÁHAGYÁSA SZÜKSÉGES.

Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint a különböző amerikai vállalatok közvetlen katonai eladásai 48,6%-kal 153,7 milliárd dollárra emelkedtek a 2022-es pénzügyi évben a 2021-es pénzügyi év 103 milliárd dollárjáról. Azok az eladások, amiket az amerikai kormányon keresztül szerveztek, 49,1%-kal 51,9 milliárd dollárra nőttek 2022-ben, az előző évi 34,8 milliárd dollárról.

Magyarország a béke pártján áll

Ahogy az a Századvég tavaly októberi közvélemény-kutatásából is kiderül, a magyarok 92%-a az orosz-ukrán katonai konfliktus azonnali lezárását szorgalmazza. Ugyanígy tavaly októberben Orbán Viktor rámutatott, hogy az azonnali tűzszünethez és a béketárgyalások megkezdéséhez nem Ukrajnának és Oroszországnak, hanem az Amerikai Egyesült Államoknak és Oroszországnak kell egy asztalhoz ülnie.

SAJNOS ÚGY TŰNIK, HOGY AZ AMERIKAI FEGYVERIPAR AZONBAN NEM A BÉKÉBEN, HANEM A HÁBORÚS ESZKALÁCIÓBAN ÉRDEKELT.