26.1 C
Budapest
2022. augusztus. 12. péntek

Döbbenet: Magyarországon 8 évnyi átlagkeresetet kell félretenni egy új, 70 nm-es lakás vásárlásához..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A Deloitte legfrissebb Property Index nevű kiadványa szerint az európai lakáspiacot kevés kivételtől eltekintve a drágulás jellemezte a 2020-as évben. A cég az ingatlanok relatív drágaságát is vizsgálta az alapján, hogy hány évi átlagfizetésbe kerül egy 70 négyzetméteres új építésű lakás.

Ez alapján már Szerbia számít a legdrágábbnak, ahol több mint 15 évi fizetésbe kerül egy ilyen otthon, őket követi Csehország, ahol 12 évet kell dolgozni a lakástulajdonhoz.

Magyarországon 8,4 évnyi bruttó átlagkeresetet kell félretenni egy lakás megvásárlásához. A legkönnyebben lakáshoz jutni Írországban lehet a vizsgált országok közül, ahol már alig több mint 3 évi fizetés elég lehet egy lakás megvásárlásához – olvasható a kiadványban.

Még több gazdasági hír itt!

A vizsgált 24 ország közül Ausztriában a legdrágább új lakáshoz jutni, itt egy négyzetméterért 4457 eurót kell fizetni, míg a második helyezett Franciaországban az új lakások négyzetméterára 4421 euró. Magyarországon ennél két és félszer kevesebbet, négyzetméterenként 1657 eurót kell fizetni.

A városok között Párizsban a legdrágábbak az új lakások, csaknem 13 ezer euróba kerül négyzetmétere, ami Tel-Aviv követ több mint 10 ezer eurós átlagárral, míg a harmadik helyet Londont megelőzve München 8700 eurós átlaga következik. Budapest négyzetméterenkénti 2207 eurós négyzetméterára alacsonyabb, mint Prága (3624), Pozsony (2805) vagy Varsó (2233) lakásainak átlagára.

A jelzáloghitelek kapcsán elmondható, hogy a magyar lakosság adósságállománya relatíve alacsony / Forrás: ingatlan.comA jelzáloghitelek kapcsán elmondható, hogy a magyar lakosság adósságállománya relatíve alacsony / Forrás: ingatlan.com

Kohári Gábor, MRICS, a Deloitte Magyarország Pénzügyi tanácsadás üzletágának igazgatóhelyettese az MTI-nek azt mondta, az általános európai lakóingatlanpiaci áremelkedés 2020-ban jelentős földrajzi eltérések mellett és hullámzóan folytatódott. A norvég Bergen esetében például 2019-ben még mintegy 24%-os árnövekedést láthattunk, ugyanitt 2020-ban már mintegy 15%-kal estek az új lakások árai. Ezzel szemben a norvég fővárosban, Oslóban 2019-ben még 9%-kal csökkentek az árak és a trend itt is megfordult, de ellentétes irányban: 2020-ban már 8,4%-kal nőttek a norvég fővárosban az új lakások árai. Érdemes megjegyezni, hogy 10%-ot meghaladó mértékben Pozsonyban és Madridban nőttek a lakásárak. A vizsgált fővárosok továbbra is jól teljesítettek, a fővárosok közül csak Rómában csökkentek a lakásárak. 2020-ban új jelenségként már több európai nagyvárosban 10%-ot meghaladó árcsökkenést is mérhettünk. Összességében a pandémia és annak gazdasági hatásai igen eltérő mértékben érintette Európa nagyvárosait. Az európai lakáspiaci árak változékonysága növekedett.

A Grand Corvin 1 és az épülő Grand Corvin 2 (jobbról) lakópark Budapesten 2021. június 23-án / Fotó: MTI/Balogh ZoltánA Grand Corvin 1 és az épülő Grand Corvin 2 (jobbról) lakópark Budapesten 2021. június 23-án / Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A bérleti díjak területén ismét Párizs van az élen, négyzetméterenként 28,6 eurós havi bérleti díjaival, amit London belső része (26,27) és Oslo (24,72) követ. A budapesti 9,76 eurós bérleti díjak a 62 vizsgált város közül a 39. legmagasabb értéket jelentették.

Még több gazdasági hír itt!

Az új építési engedélyek számát nézve Magyarország a lista vége felé található az ezer lakosonként kiadott 2,31-es értékkel, míg a környező országok közül ez Lengyelországban 5,85, Csehországban 3,29, Szlovákiában pedig 3,62 volt. A lakásállomány leginkább Ausztriában növekedett, ahol az ezer főre jutó építési engedélyek száma meghaladta a 10-et.

A jelzáloghitelek kapcsán elmondható, hogy a magyar lakosság adósságállománya relatíve alacsony, ám Romániát követően itt a legmagasabb a hitelek után fizetett kamat.

blikk

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

„Úgy izgulok, mint a legelső Sziget-fellépésünkön” – Balázs Klári és Korda Gyuri bácsi visszatértek: óriási bulit csaptak a Szigeten! – videó

A Sziget Fesztivál első napján minden kétséget kizáróan voltak nagyobb világsztárok, mint Korda György és Balázs Klári. De abban teljesen biztos videós...

Zivzivadze duplázott, idegenben is nyert a Fehérvár

A Mol Fehérvár FC az Európa-konferencialigában, a selejtező 3. fordulójának visszavágóján is legyőzte a moldovai Petrocubot, ezúttal 2–1-re,...

Falusi Mariann trágárkodik, Hernádi Judit süketet játszik, Havas Henrik makog, Nagy Bandó mocskolódik – videó

Kikészült a Jobbik miatt a Heti Hetes – derült ki Bohár Dániel videójából, aki felhívta a balos művészeket,...
facebook