15.7 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

Dízelbotrány: magyaroknak is milliós kártérítés járhat a gyártóktól, itt az érintett autók listája

Dátum:

Megosztás:

Kártérítést követelhetnek az érintett autótulajdonosok a Mercedes-Benztől a dízelbotrány miatt

– derült ki az Európai Bíróság ítéletéből.

2015-ben derült ki, hogy több nagy autógyártó is trükközött a dízeles modellek kibocsátási tesztjein, ezt követően robbant a botrány.

Már volt arra példa, hogy magyar ember sikeresen perelte a Volkswagent, a cég ki is fizette a milliós kártérítését – amiben végül peren kívül egyeztek meg.

Fontos ítéletet hozott a dízelbotrányban az Európai Bíróság a Mercedes-Benz ügyében, a gyártót egy autótulajdonos perelte be. A Német Autóklub (ADAC) beszámolója szerint a határozat arról szól, hogy az érintettek gondatlan magatartás miatt kártérítési követeléssel is élhetnek a gyártóval szemben.

2015-ben az amerikai hatóságok vizsgálatai után derült ki, hogy a Volkswagen egyes járművei tesztelési körülmények között alacsonyabb kibocsájtás produkáltak. Ezt követően több más gyártó, így a Mercedes is lebukott, hogy a kibocsátási teszteket átverő rendszert épített az autókba.

Az ADAC jogászai üdvözölték az ítéletet, azonban véleményük szerint ez nem azt jelenti, hogy a fogyasztók automatikusan visszavonhatják az érintett járművek megvásárlását, vagy kártérítést követelhetnek. Értelmezésük szerint a bírósági ítélet után is minden egyedi esetben meg kellene határozni, hogy az adott gépjárműbe beszerelték-e a tiltott készüléket. Emlékeztettek: Németországban májusban születhet precedensértékű bírósági döntés a Volkswagen ügyében.

Már magyarok is nyertek a gyártók ellen

Még 2020-ban számolt be a Pénzcentrum arról, hogy az egyik olvasója egymilliós kártérítést kapott a Volkswagentől, mert autója érintett volt a dízelbotrányban.

2015-ben még Németországban éltünk, vásároltunk egy 2011-es dízel Volkswagen Sharant, ami mint kiderült, érintett volt a dízelbotrányban, de igazándiból nem is foglalkoztam vele. Aztán 2017-ben a Facebook feldobott egy hirdetést: jogászok reklámozták magukat, akik pont erre a bortányra és a kártérítési perekre voltak ráállva

– mesélte akkor olvasónk.

Arról számolt be, kb. másfél-két év alatt futott le a dolog, végül peren kívül egyezett meg a céggel, és kapta meg az átszámolva kb. egymilliós kártérítését. Mint elmondta, ügye is bizonyítja: Magyarországról sem lehetetlen olyan óriáscégek ellen nyerni, mint a Volkswagen.

A legfrissebb hírek itt!

Hozzátette, ügyvédei szerint ha valaki ’10-es évjáratú, érintett Volkswagen-csoportos autót vett, még akkor is van esélye a kártérítésre, ha közben eladta azt, sőt volt már olyan, hogy annak is fizettek, aki használtan vásárolta meg a dízelbotrányban érintett autót – mint az ő esetében. Sőt, mint az Európai Bíróság egy korábbi ítéleteis kimondta: nem kell kimondottan Németországban beperelni a VW-t, ha valakinek kártérítési igénye van, a károsultak a saját országuk bíróságai előtt is pert indíthatnak. Minderre azért volt szükség, mert a vállalat mindaddig azt mondta, ha valaki kártérítést akar, akkor perelje be őket Németországban.

Az érintett VW modellek listáját ebben a cikkben találod, a skála igen széles: 2008 és 2015 között gyártott dízelekről van szó.  A Mercedes-Benz esetében pedig az alábbi listában szereplő modelleket hívták vissza korábban a dízelbotrány kapcsán.

Címlapkép: Getty Images

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...