36.9 C
Budapest
2022. július. 1. péntek

Dél körül Ön is nézheti, ahogy a Merkúr átvonul a Nap előtt

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: Space.com/NASA/Reuters/BBC

Hétfőn a Naprendszer belső bolygója átvonul a Nap előtt. Az évszázadonként körülbelül 13-14 alkalommal jelentkező eseményt hazánk területéről is meg lehet figyelni.

A legjobb megfigyelési pontok Észak-Amerika keleti részén, Dél-Amerikában, Nyugat-Európában és Afrikában lesznek, feltételezve, hogy az időjárás nem szól közbe. Eme régiókban az átvonulás folyamatának egésze a nappali órákra esik.

A Merkúr túl apró ahhoz, hogy nagy teljesítményű teleszkópok nélkül megfigyelhető legyen, emellett közvetlenül a Napba sem szabad nézni, hiszen az maradandó szemkárosodást okozhat – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

Ezért a nemzetközi csillagászközösség a helyszíni programok mellett virtuális megfigyelést is lehetővé tesz. Mivel az átvonulás Magyarország egész területéről követhető, itthon is több helyszínen tartanak távcsöves bemutatót, ezek listája a Magyar Csillagászati Egyesült weboldalán érhető el.

Dél körül Ön is nézheti, ahogy a Merkúr átvonul a Nap előtt
A Merkúr a Nap előtt a NASA egyik szondájának szemén át. A planéta a csillag szíve közelében látható, míg sötét napfoltok terpeszkednek a szélek mentén. (Fotó: NASA Goddard Űrrepülési Központ)

A Holdunknál alig nagyobb planéta apró fekete pettyként jelenik majd meg a Nap szélénél magyar idő szerint körülbelül délután negyed egy előtt néhány perccel. Másodpercenként 48 kilométert téve meg, 7,5 óra alatt szeli át a csillag 1,39 millió kilométer átmérőjű „arcát”.  A szabálytalan formájú napfoltokkal ellentétben sziluettje fekete és szép kerek lesz.

Az átvonulást élőben közvetíti majd többek között a NASA TV. Videóit és képeit a Solar Dynamics Observatory és más teleszkópok nyújtják. De többek között követhető az átvonulás az európai Virtuális Teleszkóp oldalán, és az Európai Űrügynökségnél is.

A kutatók is előnyt kovácsolnak az átvonulásból egy sor tudományos projekthez, többek között a Naprendszeren kívüli bolygók kutatásához használt technológia korszerűsítésére.

A Merkúr legutóbb 2006-ban haladt el központi csillagunk előtt, a következő ilyen eseményre 2019-ben, majd 2032-ben kerül sor.

A planéta 88 naponként kerüli meg a Napot, de pályája a Földéhez viszonyítva dőlt. Ez az eltérés teszi viszonylag ritkává a három égitest ilyen módú felsorakozását.

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Dráma a Keletinél: a forró vonatkocsiban ragadtak az utasok, az ablakokat kellett kitörniúk, hogy menekülni tudjanak.. – A MÁV “széttette” a kezét.., aztán mégis...

A meghibásodás a klímát is tönkretette, ezért hamar borzalmas hőség lett a kocsiban. Csütörtökön a Keleti pályaudvaron műszaki hibát...

Tragédia: Megtalálták a Visegrádnál a Dunába veszett lány holttestét

A Duna budapesti szakaszán találták meg a Visegrádnál eltűnt kislány holttestét. Kajakozók bejelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányág Dunai Vízirendészeti...

Kizuhant egy fesztiválozó az óriáskerékből a Balaton Soundon

Súlyos sérüléseket szenvedett egy feszitválozó a Balaton Soundon, miután kizuhant az óriáskerékből. A hírt a sérült bulizó egyik barátjától...

Rossz hír a Balatonra készülőknek: “elesett” az M7-es

A nagy forgalom mellett egy hármas baleset is lassítja a közlekedést az M7-es autópályán a fővárosból a Balaton...
facebook