13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

December 6-án megnyílik a kétszázmilliárdos keretösszegű lakossági napelemes pályázat..

Dátum:

Megosztás:

Egyszerűsödött a jelentkezés a hamarosan megnyíló óriási napelemes pályázatra – közölte Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a Magyar Nemzettel.

A napilap pénteki számában megjelent cikk ismerteti, hogy az eddigi legnagyobb léptékű, kétszázmilliárd forint keretösszegű lakossági napelemes pályázat nagyjából egy hónappal ezelőtti meghirdetését társadalmi egyeztetés előzte meg, és azóta is érkeztek az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz fontos észrevételek, tapasztalatok. Ezek alapján olyan kisebb módosításokat hajtott végre a tárca a kiírásban, amelyek egyértelműsítik a feltételeket, illetve egyszerűbbé teszik az adminisztrációt, és a felhívás szövege is gördülékenyebbé vált.

Steiner Attila a legfontosabb változások között említette, hogy az energetikai tervezésre eddig a támogatási összeg öt százalékát lehetett fordítani, azonban a beérkezett észrevételek alapján tíz százalékra emelkedett ez az arány. Emellett a műszaki mutatókban olyan változtatásokat eszközöltek, amelyek megkönnyítik a tervezést. Ezek kevésbé a pályázókat, mint inkább a kivitelezőket érintik.

Hangsúlyozta: a főbb keretek nem változnak, így a pályázat megnyitásának december 6-i dátuma sem. A megyénkénti ütemezésben megnyíló pályázati kitöltő programba a jelentkezők az ügyfélkapun keresztül léphetnek majd be, ezért az államtitkár felhívta az érintettek figyelmét, győződjenek meg arról, hogy rendelkeznek-e ügyfélkapus regisztrációval. Steiner Attila azt is kiemelte, hogy a pályázatok benyújtásának sorrendje, gyorsasága semmilyen szempontból nem számít a pályázatok elbírálásánál, ugyanis minden benyújtott támogatási kérelmet kiértékelnek, ezt követően alakul ki egy sorrend, és születnek meg a támogatói döntések. A pályázatokat objektív pontozásos rendszerben bírálják el, amelyben előnyt élveznek a gyermeket nevelők és a fejlesztendő járásokban élők.

Egy aggasztó jelenségre is felhívta a figyelmet az államtitkár. Egyes kivitelezők a pályázat benyújtásához nem szükséges személyi adatokat, egyes esetekben a magánszemélyek ügyfélkapus belépési adatait is elkérik azért, hogy megpróbálják megállapítani, a jelentkező esélyes-e a támogatás elnyerésére. Ez adatvédelmi aggályokat is felvet, hiszen a vállalkozó nem kérhet ilyen adatot a pályázótól – őket arra kérik, hogy csak a felhíváshoz közzétett kivitelezői szerződéssablon kitöltéséhez szükséges információkat adják át a kivitelezőknek – nyomatékosította.

Előfordul az is, hogy már a helyszíni felmérésért is komoly, több tízezer vagy akár százezer forintos tételeket kérnek el a kivitelezők, ami a pályázat meghirdetése előtt nem volt gyakorlat. A pályázóknak azt javasolják, hogy ilyen esetben forduljanak másik kivitelezőhöz a pályázati oldalon regisztrált, immár több mint ezer vállalkozó közül, ugyanis az előre elkért összegek nem lesznek elszámolhatók. Korábban már a minisztérium is felhívta a figyelmet arra, hogy előzetes költségek nem kérhetők el a pályázóktól – hangsúlyozta Steiner Attila.

Az is előfordult, hogy a pályázatírásért kérnek a kivitelezők pénzt. Az államtitkár azt kérte: semmilyen körülmények között, semmilyen jogcímen ne fizessenek ki ilyesmit a vállalkozóknak, ugyanis ezek nem elszámolható költségek, és nem garantálják a pályázat pozitív elbírálását. Hozzátette: ha bármilyen segítségre volna szüksége a pályázónak, a lebonyolító Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Kft.-hez (ÉMI) fordulhat kérdéseivel.

A pályázattal kapcsolatos minden fontos tudnivaló a napelem.palyazat.gov.hu oldalon található. Itt a fogyasztóvédelmi hatóságok elérhetőségeit is közzétették, amelyeknél a pályázat során esetlegesen tapasztalt tisztességtelen kivitelezői gyakorlatokat lehet jelezni.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a pályázat kifejezetten az alacsonyabb jövedelműek támogatását célozza. A támogatás igénybevételéhez az ingatlan tulajdonosai 2020. évi összevont jövedelmének egy főre jutó összege ugyanis nem haladhatja meg a 4 850 000 forintot.

Két csomag érhető el a pályázatban: az egyik egy egyszerű napelem-telepítésre, a másik pedig egy komplex fűtéskorszerűsítésre szól. Ez utóbbinak épp az a lényege, hogy a fűtéshez szükséges villamos energiát részben a saját háztetőjén termeli meg a nyertes pályázó, vagyis ennyivel kevesebbet kell majd fűtésre és villamos energiára költenie. Értelemszerűen az ingatlannak alkalmasnak kell lennie a beruházásra.

Kiemelte: hogy ez a valaha volt legjelentősebb, alacsony jövedelmű háztartások energiafüggetlenségét növelő program, ráadásul az első pályázat, amely százszázalékos támogatást biztosít a családoknak a napelem-telepítéshez.

mti, magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Arzénos családirtásra épített praxist: Gerzsány Mária, a sorozatgyilkos hátborzongató története (18+)

Megdöbbentő történet egy kegyetlen emberről. Sokáig azért nem sikerült lebuktatni, mert a falubeli megrendelői összejátszottak vele. Sok hátborzongató történetet...

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...