22.8 C
Budapest
2023. szeptember. 23. szombat

Debreceni Egyetem központi épülete

Dátum:

Megosztás:

A neobarokk egyetemépület 1927-1930 között épült Korb Flóris tervei szerint. Az egyetem előtt látható a város legegységesebb, francia stílusban tervezett, monumentális, ugyanakkor bensőséges parkja.

A város belső része és a Nagyerdő között fontos közlekedési kapcsolatot teremtő Egyetem sugárút tengelyének meghosszabbításában áll a Debreceni Egyetem impozáns főépülete.

A hatalmas ajtók valamelyikén belépve széles lépcsőn jutunk a díszudvar előtti mellvédhez, ahol néhány percre megállva egyszerre érezhetjük magunkat a tudomány templomában és az egyetemi ifjúság zsibongó találkozóhelyén. Szemben az Egyetemi Könyvtár, az emeleti folyosók díszudvarra néző falán pedig híres személyiségek nevei emlékeztetnek a debreceni felsőoktatás gazdag hagyományaira.

Kis egyetemtörténet

Egykor négy fakultásra tervezték az egyetemet. Az intézményt 1912-ben alapították, s 1914-ben a Református kollégiumban el is kezdhették tanulmányaikat a bölcsészeti, a hittudományi, a jogi és az orvosi kar hallgatói. Az 1921-től gróf Tisza István nevét viselő universitas az ötvenes évek elején az átszervezések áldozata lett, de a debreceni felsőoktatás továbbra is megőrizte országosan kiemelkedő szerepét.
1951-től az orvosi kar önálló egyetemként működött; 1949-ben a református egyház átvette a hittudományi oktatást; az ugyancsak 1949-ben megszervezett természettudományi kar és a bölcsészkar 1952-től Kossuth Lajos Tudományegyetemként fogadta a hallgatókat; a jogászképzést pedig felfüggesztették. A kilencvenes évek végén a KLTE keretében újraindult a jogászképzés, néhány évvel korábban pedig elkezdődött a közgazdászképzés.

A sors különös fintora, hogy a felsőoktatás intézményi reformja nyomán az egykor szétválasztott karok újra egyesültek, s az agráregyetemmel, valamint a város és a környék főiskoláival együtt 2000. január 1-jétől Debreceni Egyetemként működnek tovább.

Cím: DebrecenEgyetem tér 1.
Tel: +36 ( 52) 512-900
E-mail: debrecen@tourinform.hu
Web: www.debrecen.hu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Helyszíni felvételek: így nézett ki a brutális baleset az M5-ösön – videó

Csütörtök hajnalban két autó rohant egymásba az M5-ös autópályán. Az ütközésben egy román sofőr és egy 63 éves...

Az eltévedt kisoroszlán a szabadkai országúton kóborolt..

Kisoroszlánra bukkantak a Szabadka-Csantavér úton az arra utazók, a rendőrséget értesítették az eltévedt állat hollétéről – adta hírül a Magyar Szó. Az...

Esztergomi robbantás: A belügyminiszter hősi halottá nyilvánította az elhunyt rendőrt

Magyarország belügyminisztere hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki néhai Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst,...

Váratlan döntést hozott Amerika, Zelenszkij megint őrjöngeni fog

Egy amerikai tisztviselő szerint az ATACMS nem lesz része az Ukrajnának szánt amerikai csomagnak, amelyet a pénteki nap...