14.4 C
Budapest
2022. május. 24. kedd

De tényleg: meddig drágul még az építőanyag idehaza?

Dátum:

Megosztás:

A fa ára nőtt leginkább, 110 százalékkal kerül többe, de például a vas ára is megugrott.

A 2008-as válság óta nem emelkedtek ennyit a építési költségek, s ez már a kormány ingerküszöbét is elérte: már Orbán Viktor miniszterelnök is elfogadhatatlannak tartja a kialakult helyzetet, ezért gyors intézkedést ígért, információink szerint már a héten tárgyalhatnak a további lépésekről.

Mindenki ezt olvassa most!

Egyes hírek szerint ha szükséges, korlátoznák az építőanyagok kivitelét is, a versenyhivatal pedig külön csoportot alakított az építőanyagárak helyzetének vizsgálatára. Információink szerint az Építőipari Vállalkozók Szövetsége tegnapi elnökségi ülésén, amely lapzártánkkor még tartott, külön is foglalkozott a kialakult helyzettel.

A gyáli telep munkatársa, Tamás elmondta, hogy az egyik külföldi gyár kiesése is komoly árfelhajtó tényező lehet /Fotó: Fuszek GáborA gyáli telep munkatársa, Tamás elmondta, hogy az egyik külföldi gyár kiesése is komoly árfelhajtó tényező lehet /Fotó: Fuszek Gábor

Lapunk utánajárt annak, mennyivel drágultak az építőipari alapanyagok, ezek közül melyik anyagár lőtt ki legjobban. Milyen következményekkel jár mindez az építtetők számára?

Nagy átlagban a megrendelések száma a különböző szociálpolitikai és lakásfelújítási támogatásoknak köszönhetően 60%-kal nőtt, ám egyes termékekből már csak novemberre vesznek fel előjegyzést.

Mindenki ezt olvassa most!

– A faáru döbbenetes mértékben, közel 110 százalékkal drágult tavaly október óta, itt az áremelkedés oka, hogy az USA mindent felvásárolt – sorolta kérdésünkre Attila, az egyik nagy vecsési építőanyagkereskedő tulajdonosa, aki szerint a az egyéni építtetők jobb ha nem is próbálkoznak, mert az építési vállalkozók minden bespájzolnak, arra számítva, hogy az árak még tovább nőhetnek.

Egy gyáli tűzépes szerint a vasanyag ára is vágtat, zártszelvényekért a dupláját kell fizetni, a betonvas „csak” 2/3-ával nőtt.

– Viszont óriásit ugrottak a műanyag alapanyagok árai: a szigetelőanyagok 60-80 százalékkal kerülnek többe – magyarázta a telep munkatársa, Tamás, aki szerint a márciusban leégett BASF ludwigshafeni vegyi üzeme még nem tudta felfuttatni termelését, igy a a kémiai diszperziós anyagok hiánya is árfelhajtó tényezőként jelentkezett.

A házak külső szigetelőanyagának drágulása praktikusan azt jelenti, hogy míg tavaly ősszel egy 100 négyzetméteres ház szigetelését minőségtől függően 1,3-1,6 millióért meg lehetett csinálni, ugyanez most 2,4-2,8 millió körül van.

Grafikánkon összegyűjtöttük az alap-anyagok drágulásait és azok okait /Grafika : Séra TamásGrafikánkon összegyűjtöttük az alap-anyagok drágulásait és azok okait /Grafika : Séra Tamás

– Bizonyos építőipari alapanyagok esetében olyan drasztikus az áremelkedés az elmúlt hónapokban, hogy napi árazást vezettek be, amire húsz év óta nem volt példa – nyilatkozta nemrég az Inforádiónak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, aki szerint az építőalapanyag-iparban a hazai cégek nem tudják felvenni a versenyt a külföldi gyártókkal szemben, ezen változtatni kell.

Brutálisan nőhet a lakások ára

Elemzők szerint ﷯ez az árspirál akár több mint 700 ezer forintos négyzetméterenkénti bruttó eladási átlagárat okozhat még az idén az országos árakat tekintve, vagyis a mostani árakhoz képest négy év alatt közel 70 százalékkal mehet majd fel az új lakások ára.

blikk

Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Breaking! Amerika kimutatta a “foga fehérjét”! Konkrétan beavatkozik az orosz-ukrán háborúba, csapatokat küld Ukrajnába!.. – Szólj hozzá!

Terv a tervekhez: A katonai alakultok, amerikai speciális egységek (nem kis számban) az Egyesült Államok újra megnyitott nagykövetségét...

Nyár közepére akár a 800 forintot is elérheti a kenyér ára

Brutális drágulás várható, miután a gabora ára megduplázott az ukrán-orosz háború miatt. Az orosz-ukrán háború miatt jelenleg 15-20 millió...

Zelenszkij olyan utasítást adott ki a világnak, amit eddig még senki nem mert megtenni! Az USA és az EU foglalja le minden olyan országnak...

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy globális tervet szorgalmaz az országa háború utáni újjáépítésének támogatására. Továbbá arra kérte a nemzetközi...

Tóth Gabi szerint az anyukák nyolcvan százaléka nyomkodja a telefonját.. – Szólj hozzá!

Tóth Gabi szerint játszótéri anyukák többsége nem figyel a gyerekére Tóth Gabi elszomorodva tapasztalja, hogy a játszótéren a szülők...