20.5 C
Budapest
2023. szeptember. 23. szombat

De tényleg: meddig drágul még az építőanyag idehaza?

Dátum:

Megosztás:

A fa ára nőtt leginkább, 110 százalékkal kerül többe, de például a vas ára is megugrott.

A 2008-as válság óta nem emelkedtek ennyit a építési költségek, s ez már a kormány ingerküszöbét is elérte: már Orbán Viktor miniszterelnök is elfogadhatatlannak tartja a kialakult helyzetet, ezért gyors intézkedést ígért, információink szerint már a héten tárgyalhatnak a további lépésekről.

Mindenki ezt olvassa most!

Egyes hírek szerint ha szükséges, korlátoznák az építőanyagok kivitelét is, a versenyhivatal pedig külön csoportot alakított az építőanyagárak helyzetének vizsgálatára. Információink szerint az Építőipari Vállalkozók Szövetsége tegnapi elnökségi ülésén, amely lapzártánkkor még tartott, külön is foglalkozott a kialakult helyzettel.

A gyáli telep munkatársa, Tamás elmondta, hogy az egyik külföldi gyár kiesése is komoly árfelhajtó tényező lehet /Fotó: Fuszek GáborA gyáli telep munkatársa, Tamás elmondta, hogy az egyik külföldi gyár kiesése is komoly árfelhajtó tényező lehet /Fotó: Fuszek Gábor

Lapunk utánajárt annak, mennyivel drágultak az építőipari alapanyagok, ezek közül melyik anyagár lőtt ki legjobban. Milyen következményekkel jár mindez az építtetők számára?

Nagy átlagban a megrendelések száma a különböző szociálpolitikai és lakásfelújítási támogatásoknak köszönhetően 60%-kal nőtt, ám egyes termékekből már csak novemberre vesznek fel előjegyzést.

Mindenki ezt olvassa most!

– A faáru döbbenetes mértékben, közel 110 százalékkal drágult tavaly október óta, itt az áremelkedés oka, hogy az USA mindent felvásárolt – sorolta kérdésünkre Attila, az egyik nagy vecsési építőanyagkereskedő tulajdonosa, aki szerint a az egyéni építtetők jobb ha nem is próbálkoznak, mert az építési vállalkozók minden bespájzolnak, arra számítva, hogy az árak még tovább nőhetnek.

Egy gyáli tűzépes szerint a vasanyag ára is vágtat, zártszelvényekért a dupláját kell fizetni, a betonvas „csak” 2/3-ával nőtt.

– Viszont óriásit ugrottak a műanyag alapanyagok árai: a szigetelőanyagok 60-80 százalékkal kerülnek többe – magyarázta a telep munkatársa, Tamás, aki szerint a márciusban leégett BASF ludwigshafeni vegyi üzeme még nem tudta felfuttatni termelését, igy a a kémiai diszperziós anyagok hiánya is árfelhajtó tényezőként jelentkezett.

A házak külső szigetelőanyagának drágulása praktikusan azt jelenti, hogy míg tavaly ősszel egy 100 négyzetméteres ház szigetelését minőségtől függően 1,3-1,6 millióért meg lehetett csinálni, ugyanez most 2,4-2,8 millió körül van.

Grafikánkon összegyűjtöttük az alap-anyagok drágulásait és azok okait /Grafika : Séra TamásGrafikánkon összegyűjtöttük az alap-anyagok drágulásait és azok okait /Grafika : Séra Tamás

– Bizonyos építőipari alapanyagok esetében olyan drasztikus az áremelkedés az elmúlt hónapokban, hogy napi árazást vezettek be, amire húsz év óta nem volt példa – nyilatkozta nemrég az Inforádiónak Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke, aki szerint az építőalapanyag-iparban a hazai cégek nem tudják felvenni a versenyt a külföldi gyártókkal szemben, ezen változtatni kell.

Brutálisan nőhet a lakások ára

Elemzők szerint ﷯ez az árspirál akár több mint 700 ezer forintos négyzetméterenkénti bruttó eladási átlagárat okozhat még az idén az országos árakat tekintve, vagyis a mostani árakhoz képest négy év alatt közel 70 százalékkal mehet majd fel az új lakások ára.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep – Ne nézz fel! (Don’t Look Up) – videó

amerikai tragikomikum, vígjáték Két csillagász médiaturnéra indul, hogy figyelmeztessék az emberiséget a föld felé tartó, pusztító üstökösre. Az érdektelen...

Új idegenhonos meztelencsigafajok jelentek meg Magyarországon

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (HUN-REN ATK NÖVI) munkatársai elsőként jelezték öt meztelencsigafaj hazai jelenlétét, vagy megerősítették...

Itt a Microsoft Copilot, az MI-alapú virtuális asszisztens

Yusuf Mehdi, Corporate Vice President & Consumer Chief Marketing Officer – 9/21 – 11am ET Épp most lépünk be...

Így látják a magyar egészségügy helyzetét a VOSZ szakértői

A magánegészségügyi szolgáltatók addig nem tudnak komplex, a fekvőbeteg-ellátás minden szegmensére kiterjedő szolgáltatásokat nyújtani, amíg az állami finanszírozás...