28.3 C
Budapest
2022. augusztus. 11. csütörtök

Dagad a botrány: El akarhatták tussolni Belgiumban a rendőri brutalitás szlovák áldozatának ügyét

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Nem foglalkozik az Európai Bizottság a Belgiumban rendőri intézkedés közben elhunyt szlovák férfi ügyével

– közölte a brüsszeli testület az M1 megkeresésére.

Szlovák képviselők szerint azonban ez igen is európai ügy, ezért követelik Brüsszeltől, hogy ítélje el a történteket.

Az eset egyre nagyobb port kavar. Főleg amiatt, mert két és fél évvel ezelőtt történt, de eddig nem került a nyilvánosság elé. Szlovák politikusok, az özvegy és az M1-nek a fejleményeket értékelő szakértő szerint is el akarhatták tussolni az ügyet Belgiumban – hangzott el az M1 Híradójában.

„Megdöbbentő a Jozef Chovanec-ügy, de nem vizsgáljuk ki. Ez tagállami feladat, a belga hatóságoknak kell kideríteniük, mi történt”

 közölta az M1 megkeresésére az Európai Bizottság. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy független és mindenre kiterjedő eljárást várnak Belgiumtól.

Szlovákia azonban kitart amellett, hogy ez igen is európai ügy. Ezért követelik Brüsszeltől, hogy nyilvánosan ítélje el a brutális rendőri fellépést, és a jövő heti plenáris ülés előtt a képviselők egy perc néma csenddel emlékezzenek a szlovák férfira. Továbbá kérték Catherine De Bolle meghallgatását, aki az eset idején a belga rendőrség főkapitánya volt.

Felelősségre kell vonni azokat, akik miatt meghalt egy szlovák családapa

„Az Európai Bizottság a szerződések legfőbb őre, az unió pedig az emberi jogok tiszteletén alapszik” – mondtat Ivan Stefanec szlovák európai parlamenti képviselő az M1-nek adott exkluzív interjúban. A politikus hozzátette: felelősségre kell vonni azokat, akik miatt meghalt egy szlovák családapa. A jogállamiságot felügyelő EU nem teheti meg, hogy megválaszolatlanul hagyja ezt az ügyet.

Szlovák és belga lapok is arról írnak, hogy szándékosan eltussolhatták a Chovanec-ügyet. Az első hivatalos rendőrségi jelentésben ugyanis egyáltalán nem szerepel az ipari kamerák felvétele, amely rögzítette a tragikus éjszaka minden pillanatát.

De az ügyész is hallgatott a videóról a tárgyaláson.

„Teljesen érthetetlen, miért nem tettek két és fél évig semmit. Tudniuk kellett a felvételről” – közölte a flamand közszolgálati televíziónak Henrietta Chovancová, aki szerint férje nem szívrohamban halt meg, hanem megfulladt a durva rendőri intézkedés közben. Most az igazáért küzd.

„Az ügyet megpróbálják a vallon bíróságról egy másik városba átvinni, hogy egy másik város, egy flamand város bírósága tárgyalja ezt az ügyet, és egy másik vizsgálóbírót is kérnek, pontosan azért, hogy ne legyenek elfogultak az ottani jogi szervek” – mondta az M1 pozsonyi tudósítója.

A több mint két évvel az eset után előkerült felvételen az látszik, hogy Jozef Chovanec a fejét a fogda falába veri, és az őrök hagyják. Több óra is eltelik, mire felkapcsolják a villanyt. Akkor az ágyra fektetik, majd összekötik a kezét és a lábát.

Ezután egyre több egyenruhás érkezik, egyikük a férfi hátára térdel, majd a többiek is segítik lefogni. Közben az egyik rendőrnő mutatóujjával Hitler-bajuszt imitálva náci karlendítéssel fordul az ajtó felé.

Menthetetlen volt Chovanec

Majdnem húsz perccel a férfi leteperése után mentők jelentek meg a cellában, a fogvatartott ugyanis eszméletét vesztette. Próbálták újraéleszteni, de kómába esett. Kórházba vitték, ahol három nappal később meghalt. Chovanecet egy repülőtéri nézeteltérés miatt vették őrizetbe.

Egyértelmű, hogy a belga hatóság el akarta tussolni az esetet.

A felvételeken jól látszik, hogy egy magatehetetlen, védekezésre képtelen, ellenállást nem tanúsító embert brutális rendőri intézkedés alá vontak.

„Önmagában az a tény, hogy nem kerültek felfüggesztésre, vagy elbocsátásra, csak áthelyezésre, ez azt jelzi, hogy nincs meg a készség és a szándék a belga hatóságokban arra, hogy ezt az ügyet feltárják vagy a felelősöket megtalálják” – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője.

Hozzátette: ha ilyen rendőri brutalitás Magyarországon történne, arról beszámolna a világsajtó. Úgy tűnik, hogy Nyugaton a jogállamiság fogalmát sokkal nagyvonalúbban kezelik, és akkor vizsgálják részletekbe menően, ha a visegrádi négyekről, különösen ha Magyarországról és Lengyelországról van szó.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ukrán elnök kabinetfőnöke: Még a tél beállta és a következő fűtési idény kezdete előtt sürgősen véget kell vetni Ukrajnában a harcoknak

Még a tél beállta és a következő fűtési idény kezdete előtt sürgősen véget kell vetni Ukrajnában a harcoknak –...

Kim Dzsong Un fényes győzelmet hirdetett a covid felett – Közben a húga kikotyogta, hogy a nagy vezér is lázas beteg volt

Az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un fényes győzelmet hirdetett a Covid-19 felett, közben azonban a nővére elmondta, hogy...

A fél országra figyelmeztetést adtak ki: hidegörvény jön – Ilyen időjárásra lehet számítani csütörtökön

Egy hidegörvény érkezik kelet felől, erőteljes-gomolyfelhő képződésre és elszórtan záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk csütörtökön. A sok napsütés mellett egyre...

Tűz ütött ki csütörtökre virradóra egy faipari üzemben, Magyarbánhegyesen.

Hét városból riasztottak tűzoltókat, mert akkora a tűz, hogy a falu is veszélyben van Tűzoltóink a katasztrófavédelmi munkatársaikkal együtt...
facebook