22.8 C
Budapest
2023. szeptember. 22. péntek

„Csonka” templom

Dátum:

Megosztás:

Debrecen legrégibb református temploma. Helyén a XVII. század dereka óta egyházi építmény állt. A XVIII. század elején épült barokk templomot 1876-ban neoromantikus stílusban átalakították.

A XVII. századi templom sok viszontagság után 1719 nyarán leégett. A hívek adakozása és Báthori Szabó András gazdag kereskedő végrendeleti hagyatéka tette lehetővé az építkezés anyagi fedezetének előteremtését. A terveket Burainer Boldizsár építőmester készítette. A mély, ingoványos talaj miatt az alapokat 1720 tavaszán tölgyfa gerendarácsra rakták, s még ebben az évben elkészült a háromhajós templomcsarnok keresztboltozatos lezárása. A toronyrész építése a hajóval egy időben kezdődött, s a négyszintes, hagymasisakkal fedett torony 1726-ban készült el. Alapozási gondok miatt a templom számos javításon ment keresztül, s közben az utca járószintje is lényegesen feltöltődött.

1790-ben készült az igen szép megmunkálású, rokokó szószék és a hangfogó korona, s ekkor építették be az északi oldalon a tér jobb kihasználására a karzatot. 1876-ban neoromán stílusban, romantikus felfogásban átalakították, s ez a mai napig meghatározza az eredetileg barokk stílusban épült templom külső megjelenését.

Ekkor bontották el kőkerítését, s ekkor vágták a toronytestbe a Piac utca felőli főbejáratot. Itt belépve a templomhajóba, tizenöt lépcsőn haladunk lefelé, jól érzékelve a környező utcák csaknem kétméteres feltöltését. Ugyancsak ekkor erősítették meg a templomhajó falát kívülről támpillérekkel. A hagymakupolás toronysisakot 1909-ben szélvihar tépte le. Ezt követően nem állították vissza az eredeti állapotot, hanem a tornyot bástyaszerű kiképzéssel zárták le, innen a Csonkatemplom elnevezés.

A templom falai között hangzott el 1860. január 11-én a császári önkényuralom elleni első nyilvános tiltakozás. Ezt az eseményt a templom falán emléktábla adja tudtunkra.

GPS koordináták: 47.5286 / 21.6253

Cím: DebrecenPiac u. 35.
Tel: +36 (52) 342-872
E-mail: debrecen@tourinform.hu
Web: www.debrecen.hu

Hirdetés

Előző cikk
Következő cikk

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Helyszíni felvételek: így nézett ki a brutális baleset az M5-ösön – videó

Csütörtök hajnalban két autó rohant egymásba az M5-ös autópályán. Az ütközésben egy román sofőr és egy 63 éves...

Az eltévedt kisoroszlán a szabadkai országúton kóborolt..

Kisoroszlánra bukkantak a Szabadka-Csantavér úton az arra utazók, a rendőrséget értesítették az eltévedt állat hollétéről – adta hírül a Magyar Szó. Az...

Esztergomi robbantás: A belügyminiszter hősi halottá nyilvánította az elhunyt rendőrt

Magyarország belügyminisztere hősi halottá nyilvánította és soron kívül rendőr főhadnaggyá nevezte ki néhai Kónya Gábor Lajos rendőr törzszászlóst,...

Váratlan döntést hozott Amerika, Zelenszkij megint őrjöngeni fog

Egy amerikai tisztviselő szerint az ATACMS nem lesz része az Ukrajnának szánt amerikai csomagnak, amelyet a pénteki nap...