11.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeHírekÉletmódCsökken Budapest népessége, de vannak olyan kerületek, amelyek kivételek

Csökken Budapest népessége, de vannak olyan kerületek, amelyek kivételek

2023-ban is folytatódott a budapesti népességszám csökkenése, mert továbbra is egyre többen költöznek az agglomerációba – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: három kerületben ugyanakkor ezzel ellentétesen tavaly is dinamikusan nőtt a lakosságszám, ezekben a városrészekben az ingatlanárak is emelkedtek.

A Belügyminisztérium adatai alapján 2024. január 1-én alig több, mint 1,62 millió volt a főváros állandó lakosainak a száma, ami 0,4 százalékos csökkenés 2023 elejéhez képest. Ötéves viszonylatban már 4 százalékos a csökkenés, ez az arányszám akkora, mint az országos lakosságszám-csökkenés.

„Budapesten belül csak három olyan kerület volt, ahol nőtt a népesség, a XI., a XIII. és a XIV. kerületben bővült a lakosság tavalyhoz képest, az ingatlanárak viszont korántsem csökkentek ezekben a kerületekben. A XI. kerületben ötéves viszonylatban 94 százalékkal, a XIV. kerületben 82 százalékkal, a XIII. kerületben pedig 2019-hez képest 71 százalékkal drágultak a lakások. A főváros lakossága azért csökkent, mert nagyon sokan az agglomerációba való költözésben látják a kiutat az igen magas ingatlanárak elől” − mondta Balogh László az InfoRádióban.

Az Ingatlan.com vezető elemzője szerint továbbra is a XI., a XIV., és a XIII. kerület a legnépszerűbb a fővárosban, ezek lakossága 100-130 ezer fő körül mozog, ami egyben azt is jelenti, hogy csak néhány olyan nagyváros van az országban, ahol többen élnek. Népszerű még a III. kerület is, de itt is csökkent a lakosságszám 0,4 százalékkal tavaly év eleje óta − fejtette ki az elemző.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work