10.5 C
Budapest
2024. február. 24. szombat

Csődöt mondott a NASA marsi ernyője

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 10 145852

A Mars-járművek landolásának új technológiáját tesztelő hétfői próbaúton teljesen kinyílt ugyan az óriási ejtőernyő, de rögtön utána darabokra is szakadt – jelentette be az amerikai űrutazási hivatal (NASA).
A NASA tanulmányozza, mi történt és miért, hogy olyan ejtőernyőt fejleszthessen, amelyikkel ez nem történik meg – közölte kedden Steve Jurczyk, a hivatal űrtechnológiai igazgatóságának munkatársa. A hétfői, Kauai szigetén végrehajtott teszttel azt a technológiát vizsgálták, amely az atmoszférán szuperszonikus sebességgel átzuhanó landolóegységet képes lenne lelassítani.

Tavaly hasonló gigantikus ejtőernyőt teszteltek, de az nem nyílt ki teljesen. Az idei tesztekkel az újratervezett eszközt próbálták ki.

Az amerikai haditengerészet által közreadott 2015. június 8-i képen emelkedő szakaszában repül a NASA LDSD (Low-Density Supersonic Decelerator, azaz Alacsony Sűrűségű Szuperszonikus Lassító) nevű kísérleti űrjárműve, miután felbocsátották a Csendes-óceánon, a hawaii Kauai partjai előtt, a haditengerészet kauai rakétalőteréről. A nagy Mars-járművek és nagy tömegű rakományok biztonságos landolásához tervezett új technológia részeként kipróbált LDSD tesztváltozatának óriási ejtőernyője a kísérlet alatt kinyílt ugyan, de utána darabokra szakadt. (MTI/AP/Amerikai haditengerészet/John M. Hageman)

„Nagyon szerettük volna, ha ezek a hibák a földi próbákon fordulnak elő és nem a Marson. Siker tehát, hogy többet tudtunk meg az ejtőernyőről, és kimagaslóan megbízható eszközünk lesz, amikor nagy missziót küldünk a Marsra” – magyarázta Jurczyk.

A NASA-nak új technológiára van szüksége, ha nagyobb súlyú szállítmányokat és embereket akar a vörös bolygóra küldeni. A hivatal a lassítóeszközöknek ugyanazt a típusát használja a Marsra szálláshoz az 1970-es évek óta, amikor a Viking leszállóegységek landoltak a bolygón.

A NASA a 2030-as években tervez embereket küldeni a Marsra. Ha a kísérleti technológia tesztjei nem sikerülnek, lehet, hogy a hivatal egyáltalán nem fogja használni.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy nagyon megható film a mindennapos küzdeni akarásról és küzdelemről – A boldogság nyomában – videó

Chris Gardner mindent elkövet, hogy a családja boldogan, biztonságban éljen. Ám a szerencse valahogy sosem szegődik mellé. Bár...

4 millió 699 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,5%

2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4...

Van élet 1 millió dollár alatt?

Újraformálódik a startup piac.. A változásra az inkubátoroknak is reagálni kell Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a...

Kijevbe utazott Ursula von der Leyen a háború évfordulója alkalmából, már nagyon várja a találkozást a ukrán elnök és az EB elnöke!

Kijevbe utazott az Európai Bizottság elnök. e a háború évfordulója alkalmából. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen...