6 C
Budapest
2024. április. 16. kedd
HomeSzabadidőMűvészetCsodálatos zene szólal meg a Zeneakadémián, a zeneakadémia Nagytermében október 18-án! (+...

Csodálatos zene szólal meg a Zeneakadémián, a zeneakadémia Nagytermében október 18-án! (+ 4 db videó)

Szokatlan válogatások és izgalmas társítások

Különleges hangon szólalnak meg Kodály Zoltán és Ottorino Respighi művei a Zeneakadémián!

Rajk Judit, akülönleges alt hangjáról, szakrális és kortárs művek tolmácsolójaként egyaránt ismert énekesnő, a Budapesti Vonósok és Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusa szólaltatja Kodály és Respighi műveit október 18-án a Nagyteremben.

Rajk Judit
Rajk Judit
Rajk Judit

Vezényel Alessandro Cedrone karmester, az Ankarai Opera főzeneigazgatója.

Átformált tradíciók címmel szokatlan válogatásban és izgalmas társításban hangzanak el a 135 éve született és 50 éve elhunyt Kodály Zoltán vokális művei. A műsorban egyik leghíresebb kortársa, az olasz Ottorino Respighi alkotásai is helyet kaptak. Mindketten a zenei impresszionizmus nagy mesterei, iskolateremtő tanárok voltak, a barátságon túl összeköti őket, hogy erősen hatott rájuk Debussy stílusa, és az olasz mestert a Zeneakadémia tiszteletbeli tanárrá avatta. Műveikben a tradicionális dallamok a maguk egyszerűségében formálódnak át 20. századi „új-régi” zenévé.

A kétszeres Artisjus-díjas Rajk Judit a 20. századi és kortárs vokális irodalom egyik legavatottabb és legelhivatottabb előadója; a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének tanára, a kecskeméti Nemzetközi Kodály Intézet professzora. Pétery Dóra a billentyűs hangszerek kivételesen széles látókörű és repertoárú, sokoldalú művelője, aki szintén tanít az egyházzene szakon, tanulmányait pedig Finnországban, Spányi Miklós osztályában tökéletesítette.

Pétery Dóra
Pétery Dóra
Pétery Dóra

Az est karmestere az Ankarai Opera főzeneigazgatója, zenekarok és nemzetközi operafesztiválok állandó vendége, aki hazájában, az olaszországi Sora városában saját kórusát és zenekarát is vezeti, és az utóbbi években gyakran tűzte műsorra magyar szerzők műveit. A Kossuth-díjas hegedűművész, Botvay Károly vezette Budapesti Vonósok mellett a gyönyörű összeállítás megszólaltatásában közreműködő másik együttesként a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusát hallgathatják meg.

Botvay Károly

A koncert után a Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Rajk Judit, Alessandro Cedrone, valamint Czinege Ádám moderátor várja az érdeklődőket.

Czinege Ádám

Az előadásra jegyek még kaphatók, akár online is.

Az esemény ideje és helye:
2017.10.18., szerda 19.30 óra
Zeneakadémia – Nagyterem
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

A részletes program:

Kodály:114. genfi zsoltár

Respighi:G-dúr szvit orgonára és vonósokra

Kodály:Mónár Anna

Kodály-Angerer:Négy népdal a Magyar Népzene sorozatból – Egy kicsi madárka; Házasodik a tücsök; Zöld erdőben; Dudanóta

SZÜNET

Respighi:Trittico Botticelliano – 1. La Primavera (Tavasz)

Kodály:Ádventi ének

Respighi:Trittico Botticelliano – 2. L’Adorazione dei Magi (A bölcsek imádása); 3. La nascita di Venere (Vénusz születése)

Kodály:Kádár Kata

Kodály:Két dal a Székelyfonó című daljátékból – Szomorú fűzfának; Rossz feleség

 

Rajk Judit (alt)

Pétery Dóra (orgona)

Budapesti Vonósok

A Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének Kórusa

Vezényel: Alessandro Cedrone

HIRMAGAZIN KÉPGALÉRIA:

Budapest, 2016. november 7.
A Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének tanáraiból és diákjaiból álló kórus lép fel az elõzõ nap elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett zongoramûvész, karmester, zeneszerzõ, az intézmény egykori diákja, késõbb tanára tiszteletére rendezett megemlékezésen a Zeneakadémia nagytermében 2016. november 7-én.
MTI Fotó: Mohai Balázs

 

Az Egyházzene Tanszék

 

A program linkje:
http://zeneakademia.hu/hu/klasszikus/-/program/rajk-judit-es-a-budapesti-vonosok-20171018-1930

 

Forrás: zeneakademia.hu

Képek: Comune di Sora, Fidelio, kulturpart, szeretlekmagyarorszag,  juditrajk, rajkjudit, zeneakademia, jegy, fuga, gyoriegyhazmegye, mupa, programturizmus, jegymester, hangvilla, egyhazzene, duol

Videók: youtube

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem