12.1 C
Budapest
2022. május. 23. hétfő

Csodabogyós-barlang

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Csodabogyós-barlang

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország hetedik, a Dunántúlnak pedig harmadik leghosszabb barlangja. A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát.
A barlang 2006 tavaszáig megismert járatainak hossza összesen 5200 m, mélysége -121 m (már most hangsúlyozzuk, hogy a barlangtúrák ennek a hossznak csupán töredékét érintik). Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Egyes, az itt ismertetett túrák által is érintett szakaszokon (Függőkert, Meseország stb.) dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt (cseppkövek stb.) találunk. Óriási, látványos hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit.

Méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan kiválóan alkalmas a tanbarlang szerepre, azaz a barlangjárás, barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására, valamint a tektonikus folyamatok és a különböző képződmények bemutatására.
A barlangtúrák ismertetése

Amit általában tudni érdemes a Csodabogyós-barlangba induló kalandtúrákról:

– eltérően a tömegturizmus számára megnyitott barlangoktól, Ön itt nem mindig fog felegyenesedve járni: néhol csupán négykézláb vagy éppen hason csúszva tud majd haladni (azért ez nem lesz túl gyakori sem, és természetesen segítünk, ha szüksége van rá);

– a barlang nincs kivilágítva, de a túra idejére biztosítunk Önnek olyan fejlámpát, amely nem csupán a tájékozódáshoz, de a nagyobb termek és gyönyörű barlangi képződmények megtekintéséhez is elegendő fényt biztosít;

– a Csodabogyós-barlangban évszaktól függetlenül +9,5 Celsius fok a hőmérséklet, a relatív páratartalom 100%. Barlangi árvíz, nyílt vízfelületek kialakulása teljes mértékben kizárt, de vízcsepegés, nedves ill. sáros szakaszok előfordulnak a túraútvonalon;

– a barlangot nem lehet gépjárművel megközelíteni: a kaland részét képezi az a kb. 40 perces séta is, amit a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyönyörű erdejében teszünk meg a bázistól a barlang bejáratáig;

– utcai ruházatban ezt a barlangot nem lehet (más megközelítésben: nem érdemes…) látogatni, de mi biztosítjuk Önnek a védősisak és a nagy fényerejű fejlámpa mellett a barlangászoverallt is;

– a veszélyes szakaszokon a látogatóink biztonságát szolgáló eszközöket (létrák, kapaszkodókötelek, lépőcsavarok stb.) építettünk be;

– a túra teljes időtartama alatt segítik Önt szakképzett és tapasztalt barlangi túravezetőink: nyugodtan rájuk bízhatja magát.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal szerződésben álló A.G. Explorer Turisztikai Kft. megbízottainak túravezetésével kétféle barlangi kalandtúrát szervezünk a Csodabogyós-barlangban:

Alap túra
Hossz: kb. 400 méter
Időtartam: 1,5/2 óra

E túra résztvevői a bejárat, Poroltó, Váróterem, Satu-terem, Elosztó, Rövidítő-átjáró, Óriás-terem, Meseország, Szülőlyuk, Ötös-terem, Függőkert, majd ugyanarra vissza útvonalat járják be. A barlang mesterséges bejárati függőaknáján egy 5 méteres, majd egy 4 ill. 7 m-es vaslétrán jutunk le a barlang Elosztó nevű szakaszába. Innen kisebb lemászás után nagy kőtömbök között négykézláb jutunk tovább. Egy könnyebben (állva is) járható szakaszon át jutunk a barlang egyik legnagyobb, igen látványos termébe, az Óriás-terembe. Az innen induló 3 illetve 4 m-es létrán jutunk le a következő, ismét könnyen járható barlangszakaszba. Innen továbbhaladva érjük el a túra egyetlen szűkebb pontját, melyen átbújva egy 5 m-es létrán mászhatunk le az Ötös-terembe. Erről a helyről kiváló kilátás nyílik az L-akna felső zónájára és a Függőkertre is. Innen rövid, könnyű tereplépcsőkön, valamint egy vaslépcsőn jutunk le a Függőkertbe, ahol fokozottan kell ügyelni a csodálatos képződmények megóvására. Innen a kijáratig a már leírt útvonalon jutunk vissza.

Extrém túra
Hossz: kb. 900 méter
Időtartam: 3,5/4 óra

Ebben az esetben a bejárattól az Elosztóig azonos úton haladunk, de innen az útvonal a Sípálya meredek lejtőjén halad tovább (itt fokozottan kell ügyelni a megcsúszás veszélyére). A Sípálya után érjük el az Eiffel-tornyot, ebből nyílik az Acheron-folyosó, melyben kezdetben meredeken felfelé kell mászni, később egy mély hasadék felett kell lépőcsavarokon lépkedve áthaladni. E veszélyes szakasz után hason, illetve négykézláb haladunk tovább csúszva (érintve a cseppköves Bársony-termet) a Vetődéses-terem tetejéig. A széles és mély hasadékban történő közlekedés maximális odafigyelést igényel a túrázóktól. Kezdetben kapaszkodó kötél mentén, majd egy beépített létrán jutunk a látványos hasadék aljába. A túra innen óriási kőzettömbök között halad tovább az Ikarusz-teremig, amely egyben a túra végpontja is. Az Elosztóig a már leírt szakaszokon jutunk vissza; innen az útvonal megegyezik az alap túráéval (részleteket lásd fent): a látogatók a Függőkertig, majd onnan vissza a bejáratig mennek el).

Túranapok és indulási időpontok

Barlangi kalandtúrákat egész évben, naponta indítunk. Az indított túrák száma naponta legfeljebb 8, ezen belül az alap túrák maximált napi száma 5, az extrém túrák maximált napi száma 3.
– alap túrák indulási időpontjai: 8:00, 10:00, 12:00, 14:00 és 16:00;
– extrém túrák indulási időpontjai: 8:00, 12:00 és 16:00

Az indulási időpontok a jelentkezők értesítését követő esetleges változtatásának jogát fenntartjuk.

Látogatók érkezése a bázisra: a túra indulása előtt fél órával (az indulásig tájékoztatás, jegyváltás, felszerelések kiosztása stb.).

A túracsoportok maximális és minimális létszáma, a túravezetők csoportonkénti száma

A látogatók túránkénti maximális létszáma az alap túra esetében 13 fő, minimális létszáma 8 fő lehet, az extrém túra maximális látogatói létszáma túránként 8 fő, minimális létszáma 5 fő.

Figyelem! Bizonyos esetekben méltányosságból akkor is elindítjuk a túrát, ha a hivatalosan szükséges minimális túralétszám nem telne be. Amennyiben visszaigazoljuk Ön(ök)nek a foglalást, megjelenésére feltétlenül számítunk. Ha bármilyen okból elmaradna egy visszaigazolt túra (ez még nem történt meg), Önt természetesen időben értesíteni fogjuk, pl. ezért is kérünk mobilszámot.

Minden túravezetéshez legalább egy fő, hivatalos barlangi kutatásvezetői vagy barlangi túravezetői képzettséggel rendelkező túravezetőt biztosítunk, aki egyben a túra felelős vezetője is. Utasításait mindenki köteles betartani a túra teljes időtartama alatt. A túra vezetője mellett, létszámtól függően, további tapasztalt, kisegítő vezetőket alkalmazunk.

A barlangtúrákon történő részvétel feltételei

Mindenekelőtt: a meghirdetett barlangtúrák mindegyikét teljesíteni tudja bárki, aki legalább átlagos fizikai kondícióval rendelkezik.
– a túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt, amelyről a túrát megelőzően írásos nyilatkozatot tesz;
– kiskorú személy a barlangtúrán szülőjével (törvényes képviselőjével) együtt, vagy annak írásos engedélyével, illetve tanári kísérettel vehet részt;
– 10 év alatti gyermekek az alap túrán sem vehetnek részt;
– alkohol, drog és egyéb tudatmódosító szerek befolyásoltsága alatt állók, vagy mozgásukban korlátozottak a túrán nem vehetnek részt;
– a barlangba csak a felelős túravezető által engedélyezett tárgyak vihetők be (lásd lejjebb, pl. étel/ital!);
– a barlangtúrák természetvédelmi és viselkedési szabályait be nem tartó látogatókat azonnal kizárjuk a túrából.

Túrafelszerelés

Amit mi biztosítunk:
– Petzl fejvédő sisak;
– Petzl elektromos fejlámpa a szükséges, feltöltött akkumulátorokkal;
– Petzl barlangi hátizsák;
– egybeszabott Alto barlangászoverall 14 különböző méretben.

Amit Önnek kell hoznia:
– bármilyen meleg aláöltözet: nadrág/melegítő/pulóver vagy cicanadrág, jégeralsó stb. A barlangban évszaktól függetlenül +9,5 Celsius fok a hőmérséklet, amit ne hagyjunk figyelmen kívül az aláöltözet kiválasztásakor (persze a túlöltözés sem szerencsés, hiszen kiizzadhatunk);
– lábbeli: régi/rossz bakancs vagy gumicsizma (ha van, talán utóbbi a legideálisabb),
– nem kötelező, de pl. kapaszkodáskor, lemezlétrákon történő közlekedésnél is jól jöhet egy pár munkáskesztyű (a legolcsóbb, festék- és barkácsboltokban kapható is megfelel)

Étel/ital

A fokozottan védett barlangba semmilyen élelmiszer nem vihető le, kizárólag (ásvány)víz, műanyag (vagy egyéb, de törésbiztos) palackban! Szőlőcukor lesz a túravezetőnél, de a fő cél: túra előtt 1/2 órával lakjon jól.

Balesetbiztosítás

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság balesetbiztosítást kötött a kalandtúrák belépőjeggyel rendelkező résztvevőire, amelynek díja benne foglaltatik a jegy árában. A részletes biztosítási feltételeket látogatóink a bázis épületében tekinthetik meg.

Információ az árakról, a fizetés és a jelentkezés feltételeiről

Részvételi díj felnőttek részére (18 évtől)
Alap túra: 5.000 Ft/fő
Alap túra csoportos jelentkezés esetén (26 főtől): 4.000 Ft/fő
Extrém túra: 8.000 Ft/fő
Extrém túra csoportos jegy: nincs

Részvételi díj 10/18 évesek részére
Alap túra: 3.500 Ft/fő
Alap túra csoportos jelentkezés esetén (26 főtől): 2.500 Ft/fő
Extrém túra: ennek a korosztálynak nincs!
10 fő (ill. annál több) együttes jelentkezése esetén a részvételi díjat előre ki kell fizetni.

A csoportos jelentkezés főbb szabályai

A tervezett túrát megelőző 15. napig be kell érkeznie a megrendelésnek postai levél vagy e-mail formájában.
A csoportos jelentkezéshez az alábbi adatokat kell megadni:
– a megrendelő neve és postacíme;
– számlázási név és cím (amennyiben nem azonos a megrendelővel);
– a kért túra típusa, tervezett időpontja (dátum, indulási időpont);
– a csoport létszáma és korösszetétele;
– a csoport képviselőjének neve, mobiltelefonszáma;
– azt a 3 x 8 jegyű bankszámlaszámot, ahova lemondás esetén a befizetett összeget, vagy annak egy részét vissza lehet utalni (a visszafizetés feltételeit lásd a fenti igazgatói utasításban)

A csoportos jelentkezésre vonatkozó szabályoktól a szervezők csak kivételesen, méltányosságból térhetnek el.

Jelentkezés a túrákra

http://www.csodabogyos.hu/index.phpőoption=content&task=view&id=6&Itemid=40

Az egyes barlangtúra-típusokra vonatkozó létszámkorlátozások:
– alap túra: minimum 8 fő, maximum 13 fő
– extrém túra: minimum 5 fő, maximum 8 fő

Miután a fentiek alapján kiválasztotta az Önnek leginkább megfelelő időpontot, érdeklődését és jelentkezését többféleképpen tudjuk fogadni.
– online jelentkezés: töltse ki, majd küldje el az űrlapot, amelyben megadja az igényelt túraidőpontot, a résztvevők számát, és a túracsapat képviselőjének mobiltelefonos elérhetőségét (csoportok foglalása esetén levélcímet is, ahova a postai befizetési csekket küldhetjük); http://www.csodabogyos.hu/index.phpőoption=com_contact&Itemid=38

– jelentkezés egyéb módon: e-mailben, telefonon, postai levélben, faxon (a fenti adatokat természetesen ilyen módon történő jelentkezéskor is kérjük megadni). http://www.csodabogyos.hu/index.phpőoption=content&task=view&id=10&Itemid=45

Többnyire a beérkezéstől számított 24 órán belül válaszolunk, illetve visszaigazoljuk foglalását.

A barlangtúrák indulási helyének megközelítése

A Balatonederics határában, erdő szélén álló bázis épület megközelítése egyszerű és több irányból lehetséges, amint ez látható az alábbi térképvázlaton is:

A megközelítéssel kapcsolatban hasznos tudni:

– a személygépkocsikkal érkezők a 71-es főútról (az Agip benzinkút közelében murvás útra) letérve egészen a bázis épületéig el tudnak menni, ahol parkolóhelyekkel is várjuk vendégeinket;
– a busszal érkező csoportok a 71-es főút mellett működő Afrika Múzeum parkolójától indulva gyalog közelítik meg a bázist.

Forrás:Wikipédia; Képek: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu;

Cím: Csodabogyós-barlang
Tel: 0036705322177
E-mail: [email protected]
Web: www.hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Zelenszkij szerint természetes, hogy az ukrán férfiaknak háborúba kell menniük (és meghalni dicsőség), és ez miatt nem hagyhatják el Ukrajnát, erről rendelet szól, a...

Az elnök össze-vissza beszél, szerinte Őhelyette inkább „talán a fiukat elvesztő szülőkhöz” kellene címezni a petíciót..., de ezt...

Horvátországban a rendőrök simán lelőttek két szurkolót..

A Hajduk Split labdarúgócsapatának több száz szurkolója került összetűzésbe a rendőrséggel szombaton Zágráb közelében. A bajnokság utolsó fordulójában a...

Ez nagyon csúnya dolog volt: Joe Biden megint összevissza beszélt, az orosz vezetők kinevették, nem hogy orvost küldtek volna hozzá! Szégyelljék el magukat!..- Szólj...

Joe Biden amerikai elnök nehezen tudja ellátni feladatait. Ezt május 22-én, vasárnap jelentette be Dmitrij Medvegyev, az Orosz Föderáció...

Oroszlánnal játszott az elmebeteg látogató, leharapta az újját – videón a szőrnyű tragédia (18+)

Vérfagyasztó pillanatoknak lehettek szemtanúi az állatkert látogatói Horrorfilmbe illő jelenet játszódott le a Jamaicán található állatkertben. Az egyik látogató túl...