9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Csapvíz: igyuk vagy ne igyuk? Itt a válasz! ..

Dátum:

Megosztás:

Vannak, akik az íze miatt nem szeretik, mások amiatt aggódnak, hogy különböző nehézfémek, vegyszerek, gyógyszerek maradványai kerülhetnek bele, hosszú távon komoly egészségi problémákat okozva. Mi az igazság?

A csapvíz úgymond mindenhol és mindenkor rendelkezésre áll, olcsóbb és környezetkímélőbb, mint az ásványvíz, és – bizony – egészségesebb is! Egy vízszűrő kancsó és különböző üdítőkockák biztonságosabbá és élvezetesebbé is tehetik a vízivást.

Csapvizet alapvetően kétféle forrásból nyerhetünk: felszíni (tavak, folyók), illetve felszín alatti (pl. karsztvíz) vizekből. Magyarország ivóvize legnagyobb részben a szennyezéseknek kevésbé kitett felszín alatti vizekből származik, a Duna vizét pedig egy természetes szűrőréteg is tisztítja.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A fogyasztókhoz eljutó csapvíz minőségét a fejlett országokban szigorú előírások szabályozzák, sőt, hazánkban egyes összetevőkre szigorúbb határértékek vonatkoznak, mint az EU-ban.

Miért nem ugyanolyan minden csapvíz?

Mielőtt a megtisztított víz eljutna a háztartásokba, a minőségét laboratóriumban ellenőrzik, így csak megfelelő tisztaságú víz folyhat a vezetékekben. Ettől függetlenül az ivóvíz íze, szaga vagy színe területenként eltérő lehet. Előfordulhat, hogy klórszagú a víz, ez azonban semmiféle egészségi problémát nem okoz, nyugodtan iható. Ha különböző elszíneződéseket tapasztalunk, például a víz türkizkék vagy zöldes (okozója a réz), sárgás vagy barnás, fekete (gyakori oka lehet a természetes módon előforduló mangán- vagy vastartalom), illetve fehér színű, fehér részecskékkel tarkított a víz, hasznos lehet, ha egy-két percig kifolyatjuk a csapot – ezt a vízmennyiséget felhasználhatjuk mosogatáshoz, öntözéshez is akár. Ha hosszabb ideig távol vagyunk az otthonunktól, például nyaralás után is érdemes egy-két percig csak folyatni a vizet, mielőtt innánk belőle.

Ásványvíz vagy csapvíz?

A víz számos értékes, a szervezetünknek nélkülözhetetlen összetevőt tartalmaz. Nátrium, kálium, kalcium, magnézium, vas, fluor, mangán, klorid, szulfát, foszfátok, ammónia és nitrit is megtalálhatóak benne. Ezeken kívül tartalmaz olyan fémeket, amik kis mennyiségben, de rendkívül fontosak a szervezetünknek. Ilyen például a réz, cink, króm, nikkel, arzén, szelén, kobalt és molibdén.

csapvíz,egészséges?
A csapvíz mindenhol és mindenkor rendelkezésre áll, olcsóbb és környezetkímélőbb, mint az ásványvíz (Foto: Waterdrop)

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

csapvíz,egészséges?
Egy vízszűrős kancsó jó választás (Foto: Waterdrop)

Magyarország kiváló minőségű ásványvízkinccsel is rendelkezik, azonban fontos tisztázni, mit is nevezünk ásványvíznek. A hazai szabályok szerint ásványvíznek a legalább 500 mg/l ásványi anyagot tartalmazó vizet lehet nyilvánítani. Kérdés, hogy vásárláskor odafigyelünk-e a palackon feltüntetett összetevőkre… A magas nátriumtartalmú ásványvizet például a szívbetegeknek és a magas vérnyomásban szenvedőknek kerülniük kell.

Sokan inkább a palackokból kioldódó mikroműanyagoktól tartanak, ám ezek csak helytelen tárolás esetén okozhatnak gondot (és csak bizonyos összetételű palackoknál), ha például huzamosabb ideig napsütésnek, melegnek tesszük ki a palackot. Az ásványvizeket felbontásig tartsuk hűvös, lehetőleg sötét helyen, a hűtőben tárolt kibontott vizet pedig néhány napon belül fogyasszuk el. Probléma ezzel kapcsolatban inkább a hatalmas mennyiségű, rendkívül környezetszennyező műanyag palackból keletkező hulladék.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A csapvíz előnye az ásványvízzel szemben nem csupán az, hogy nem kell tárolni, szállítani, környezetbarátabb, hiszen nem keletkezik üres palack, folyamatosan ellenőrzött a minősége, de megfelelő arányban tartalmazza azokat az ásványi anyagokat, amelyekre a szervezetünknek szüksége van, illetve 1 liter ásványvíz árából több mint 100 liter csapvizet ihatunk meg!

Mire jó a vízszűrő?

Ha valaki biztosra akar menni a csapvíz „tisztaságát” illetően, illetve hogy a minősége mindig megfelelő legyen, egy vízszűrővel ezt könnyedén megoldhatja. Már Magyarországon is elérhető például a Waterdrop újdonsága, a LUCYŽ szűrőkancsó, amely segít kiszűrni a nehézfémeket, klórt, gyógyszermaradványokat, ösztrogéneket és mikroműanyag-részecskéket, ugyanakkor megőrzi az olyan egészséges ásványi anyagokat, mint a magnézium és a kalcium, így ideális társ lehet a mindennapokban. Sőt, az általuk gyártott úgynevezett Mikrodrinkek, azaz üdítőkockák a víz „unalmas” ízét is izgalmassá varázsolják. A különböző gyümölcsös ízesítésű kis kockák 400-600 ml vízben szépen feloldódnak, így akár a kulacsunkba töltve egész nap velünk lehet az ízesített vizünk.

Miért is ne innánk hát csapvizet?

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Házasodna a gazda: Roland és Niki 2020-ban azonnal összeköltöztek a műsor után, azóta is együtt vannak

Hosszútávra terveznek. Roland gazda a Házasodna a gazda 2020-as évadában ismerkedett meg Nikivel, akiről nemrég az RTL stábjának mesélt. Mint mondta, választottjával a műsor...

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...

Lilu látványos fürdőruhás fotója az új sláger, Görög Zita is reagált rá

Többen dobtak egy hátast Lilu nagyon látványos fürdőruhás fotójától, több híresség is megjelent a poszt alatt. Fotó: RTL Magyarszág/SajtóKlub Lilu...