22.8 C
Budapest
2022. július. 2. szombat

Csalt Bear Grylls a vadonban, átverte a nézőket? (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Bear Grylls a világ legismertebb túlélőművésze, aki, ha kell, a saját vizeletét is megissza, hogy folyadékhoz jusson a kegyetlen vadonban – legalábbis ezt láttuk tőle nemegyszer a kamera előtt.

Mint kiderült, híres műsorában, A túlélés törvényei-ben nem minden zajlott úgy, ahogy aztán a képernyőn megjelent, de Grylls tanácsait amúgy sem érdemes mindig megfogadni. De miben csalt pontosan? Mivel verte át a nézőket?

Bár A túlélés törvényei már 2011-ben véget ért, Bear Grylls azóta is képernyőn van, és jórészt az ott látottakat csűri-csavarja, túlélési technikákra tanítja a nézőket és a vállalkozó szellemű celebeket, akik beszállnak egy-egy műsorába. De vajon mennyi az igazság ezekben a produkciókban?

Bear Grylls nem túlélőművész

A túlélés törvényei-nek már az alapkoncepciója sem teljesen állta meg a helyét, Grylls ugyanis szigorúan véve nem is túlélőművész. A műsor előtti érdemei elvitathatatlanok, hisz annak idején a legfiatalabb britként mászta meg a Mount Everestet, az Atlanti-óceánt pedig egy felfújható csónakban szelte át – ezekhez a teljesítményekhez azonban „csak” megfelelő eszközökre és állóképességre volt szüksége, konkrét túlélési trükkökre szerencsére nem.

Bear Grylls. FORRÁS: DISCOVERY

Grylls három évig a SAS, vagyis a brit különleges légi szolgálat tagja volt, azonban ennek kötelékében is legfeljebb a harctéri túlélési technikákat sajátíthatta el. A tévében szintén látható – ám kevésbé ismert – Ray Mears és Les Stroud ezzel szemben igazi szakértő, előbbi 1983, utóbbi 1990 óta oktatja a hadsereget (is) a dzsungelben való túlélés mikéntjére.

Nem mindig alkalmazhatók a trükkjei

Pont Stroud volt az, aki egy panelbeszélgetés alkalmával leleplezte Grylls egyik trükkjét, elárulta, hogy nehezen tudnánk vízhez jutni azon a módon, ahogy a „túlélőművész” mutatta az egyik epizódban. Grylls ugyanis azt állította, hogy az elefánt ürülékéből ki tudunk nyerni némi vizet, kollégája szerint ez azonban csak akkor lehetséges, ha az operatőr ott áll az ember mögött egy üveg vízzel.

Bear Grylls vízben. FORRÁS: DISCOVERY

Grylls néhány tanácsa egyenesen veszélyes is lehet, csupán a józan ész is azt diktálja, hogy ne kövessük mindig az ő magatartását. Ha nézték a műsort, észrevehették például, hogy a férfi szinte sosem sétált, többnyire futott vagy sziklákon ugrált – ami ismeretlen terepen a lehető legrosszabb megoldás, hisz már egy kificamodott boka is jelentősen csökkenti a túlélési esélyeinket, ha a legközelebbi kórház több száz kilométerre van.

Grylls emellett az indokoltnál többször kelt át vízesések alatt, gázolt át folyókon, ami nem csak a lehetséges elcsúszás, netán fulladás miatt veszélyes: vizesen könnyen ki is hűlhet az ember, jóval hamarabb jelentkezhet nála a hipotermia, mint ha szárazon tartaná magát.

Kényelmes hotelekben is aludt

Előfordult emellett, hogy egyes jeleneteket konkrétan meghamisított, a műsora felvétele alatt sokszor nem a vadonban, még csak nem is a szabad ég alatt, hanem kényelmes hotelekben töltötte az éjszakát. Legalább két ilyen alkalomról a produkciói segítői is beszámoltak: egy, a Sierra Nevada hegyei közt forgatott epizód idején Grylls a The Pines Resort at Bass Lakekényelmét élvezte, máskor pedig egy látszólag lakatlan sziget helyett választott egy Hawaiin található szállodát.

https://youtu.be/N0S3vCdbask

Egy stábtag két olyan esetről is mesélt, amikor valósként mutattak be meg nem történt eseményeket: egyszer Grylls látszólag megszelídített egy vadlovat, de valójában az állat már eleve szelíd volt, egy közeli farmról bérelték. Egy másik alkalommal úgy tűnt, hogy a műsorvezető folyó láván ugrál át, ez azonban trükk volt, szénnel, világító folyadékkal és egy füstgéppel keltették a láva illúzióját.

Egy egész stáb leste a kívánságait

Az ehhez hasonló apró csalások azonban eltörpültek a lényeg mellett: Gryllst végig úgy ábrázolták, mint aki bárhol képes egyedül boldogulni, közben pedig operatőrök sokasága követte.

Mint írtuk, Gryllst végig úgy ábrázolták, mint aki bárhol képes egyedül boldogulni, közben pedig operatőrök sokasága követte, és (a képernyőn kívül) egy egész stáb leste a kívánságait. Volt például, hogy úgy tűnt, bambuszból épít magának tutajt, miközben azt már előre összerakták neki a kollégái, de más alkalmakkor is igénybe vett hasonló segítséget.

Valószínűleg ezt a tutajt sem ő készítette, FORRÁS: DISCOVERY

A csalás vádjára a sorozatot adó Discovery először csak annyival reagált annak idején, hogy a biztonság és az egészség megőrzése előrébb való a virtusnál, ennek szellemében vették fel a veszélyesebb jeleneteket.

Később a csatorna már újravágott verzióban vetítette a szériát, és az epizódok elején, illetve a vitatott képsorok előtt egy felirattal vagy a főszereplő narrálásával jelentette be, hogy Grylls bizony sok segítséget kapott a stábtól, a különösen veszélyes jelenetek előtt pedig profi túlélők tanácsát is kikérte – amitől viszont az egész sorozat hiteltelenné vált, hisz pont az lett volna a célja, hogy az átlagembert készítse fel a túlélésre.

A nap sorozatképe: Bear Grylls épp megfagy

Bear Grylls az északnyugati átjárónál fagyoskodik éppen, mint írja, drámaian zuhant a hőmérséklet.

Az északnyugati átjárót évszázadokon át keresték, kutatták, sokan haltak meg az expedíciók során. Egy tengeri útról van szó, amely zord vidéken át, Kanada északi partjai mentén, a Jeges-tengeren át köti össze az Atlanti-óceán és a Csendes-óceán vizeit.

A középkorban angolok, hollandok, franciák számos expedíciót indítottak útnak, hogy találjanak egy Észak-Amerikát nyugatról és északról megkerülő, azaz Ázsia felé átvezető, a spanyoloktól és a portugáloktól független tengeri útvonalat. Elsőként Roald Amundsen hajózott át a kanadai sarki vizeken 1906-ban. No, itt van épp a tévéből ismert túlélőművész:

Forrás: Origo

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Halálos lehet a nőkre egy népszerű növényi alapú diéta

Bizonyos ételek nagyobb eséllyel okozhatnak szívinfarktust a nőknél mint a férfiaknál, derítették ki kutatók. A nők étkezési szokásai eltérnek...

Rettenetes hírt közöltek: Ha ilyen sört vett, ne igya meg!

Biztonsági figyelmeztetést adtak ki a Heineken a 0,25 literes üveges termékeire. Biztonsági figyelmeztetést adott ki a Heineken a 0,25...

Hat db atombomba, nyomtalanul eltűnt Amerikában..

A Pentagon nem is titkolja, vagyis ennyi atombomba eltűnését beismeri, lehetséges, hogy tízszer ennyi tűnt el, csak azt...

Putyin jócskán emelte a tétet a Nyugattal folytatott gazdasági háborúban, .. nem filléres szankciókkal válaszolt, hanem dollártrilliárdos üzlettel..

Az orosz elnök új rendeletével gyakorlatilag kiszorítja a Shellt és a japánokat a szahalini gázprojektből, amely a világ...
facebook