Saját cége igazolhatta le Gyurcsány Ferenc felfüggesztett ügyvédjének, Czeglédy Csabának a szakvizsgájához kötelező hároméves, jogi munkakörben eltöltött gyakorlati idejét

– mondta hétfőn Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő.

A politikus parlamenti felszólalásában szégyennek nevezte, hogy „a baloldal engedelmeskedve vezérének, Gyurcsány Ferencnek, továbbra is mentegeti az Ügyvédi Kamarából kizárt, adócsaló, bűnöző ügyvédet!”.

A PestiSrácok.hu cikkében felidézte, hogy igencsak furcsa körülmények között szerzett jogi szakvizsgát Szombathely volt alpolgármestere, az MSZP színeiben már akkor is aktívan politizáló Czeglédy. Akkori tényfeltáró cikkükben úgy fogalmaztak, hogy a politikus eljárása összeférhetetlenséget, illetve okirat-hamisítást is felvet.

Fegyőrök kísérik Czeglédy Csabát a Szegedi Járásbíróságon 2017. december 13-ánForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Czeglédy azonban sajtópert kezdeményezett, leszögezve, hogy jogszerűen szerezte ügyvédi szakvizsgáját, cikkünk pedig azt a látszatot kelti, mintha egyfajta zugügyvédként tevékenykedne – írják.

Egyszerre két helyen kellett volna lennie

A 2002-ben adócsalásért jogerősen is felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Czeglédy Csaba ugyanis éppen abban az időszakban töltötte hároméves joggyakorlati idejét, amikor főállásban volt Szombathely alpolgármestere.  Márpedig az idevonatkozó rendelet egyértelműen kimondja, hogy csak jogi képesítéshez kötött, főállású munkakörben töltött szakmai gyakorlati idő számítható be a szakvizsga előfeltételeként. A rendelet nem nevesíti a beszámítható munkakörök között az alpolgármesteri tisztséget.

Czeglédy Csaba akkor a lapnak elmondta: a budapesti Monopoly Kft.-nél, főállású jogi előadóként, ügyvéd felügyelete mellett végezte el joggyakorlatát. A cikkben azonban hangsúlyozzák: ez azért is érdekes, mert így munkanapokon és munkaidőben egyszerre két helyen kellett lennie:  Budapesten és Szombathelyen. Az önkormányzati törvény értelmében Czeglédynek, alpolgármesterként – néhány kivételtől eltekintve – nem lehetett volna egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonya.

Aligha teljesíthette jogszerűen a gyakorlati idejét

Erre az anomáliára hívta fel a figyelmet hétfői parlamenti felszólalásában Budai Gyula is.

Az alpolgármesterség nem követeli meg a jogi végzettséget, valamint e jogviszonyt a szakvizsgáról szóló rendelet sem nevesíti a gyakorlathoz beszámítható munkakörök között! Az akkor hatályos Önkormányzati törvény pedig nyomatékosan rögzíti, hogy az alpolgármester a tudományos, oktatói, lektori, szerkesztői, művészeti és jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység kivételével egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet. Czeglédy Csaba nem kapott a Közgyűléstől ilyen jellegű felmentést, és nem is kaphatott, mivel az Önkormányzati törvény ebben a kérdésben kógens jogszabály – mondta a politikus.

Budai Gyula szerint mindez felveti annak gyanúját, hogy „a baloldal adócsaló ügyvédje aligha teljesíthette jogszerűen a kötelező hároméves, jogi munkakörben eltöltött gyakorlati idejét, ezt azonban mégis leigazolták. Mégpedig annál az ingatlanközvetítéssel foglalkozó Monopoly Kft.-nél, amelynek Czeglédy, a Humán Operátor Zrt-n keresztül tulajdonosa is volt.”

Budai Gyula szerint a trükkök százait ismerő Czeglédy még attól sem riadt vissza, hogy a törvényt kijátszva tegyen szert az ügyvédi munkájához egyébként elengedhetetlen képesítésére.

Szégyen, hogy a baloldal engedelmeskedve vezérének, Gyurcsány Ferencnek, továbbra is mentegeti az Ügyvédi Kamarából kizárt, adócsaló, bűnöző ügyvédet! 

– hangsúlyozta a politikus, aki közérdekű adatigénylésben kérte a Vas Megyei Ügyvédi Kamarát arra, hogy küldjék meg számára azt az igazolást, melyet „Czeglédy Csaba Adrián részére állítottak ki a 3 éves joggyakorlat leigazolására, és amely egyben előfeltétele volt a jogi szakvizsgára való bocsájtásnak”.

Adócsalás miatt ítélték el

Budai Gyula parlamenti felszólalásban felidézte azt is, hogy a Veszprém Megyei Bíróság 2003. június 11-én Czeglédy Csabát adócsalás és más bűncselekmények miatt egy év négy hónap börtönre ítélte, melynek próbaidejét 3 évre felfüggesztették.

Arra az ítéletre is emlékeztetett, melyben a Szombathelyi Városi Ügyészség 2000. augusztus 21-én Czeglédy Csaba vádlottat megrovásban részesítette 11 rendbeli jogosulatlan adatkezelés, valamint kétrendbeli magánokirat-hamisítás vétsége miatt. A kormánypárti politikus szerint

ezek az ítéletek egyértelműen igazolják, hogy egy olyan bűnözővel van dolgunk, akit már adócsalás miatt elítéltek, és nem áll messze tőle a bűncselekmények elkövetése. 

A PestiSrácok.hu-nak Budai Gyula telefonon elmondta: erős kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy szabályszerűen igazolták volna le a Czeglédy Csaba jogi szakvizsgájához szükséges hároméves időtartamot.