14.4 C
Budapest
2022. május. 24. kedd

Családtagjaik arcát sem ismerik fel – itthon kétszázezren élnek így

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: M1 – Minden tudás

Magyarországon minden ötvenedik embernek problémát jelent az arcfelismerés. Az arcvakság nem a klasszikus értelemben vett betegség, inkább spektrumzavar.

Az arc az egyik legfontosabb szociális információforrás, felismerése olyan képesség, amiért agyi területek egész hálózata felelős.

Zimmer Márta a Budapesti Műszaki Egyetem Kognitív Tudományi Tanszékén tanít és kutat. Az M1 – Minden tudás című műsorában kifejtette, az arckutatók között a mai napig vita van arról, hogy ez a hálózat más tárgyak észlelése esetén is aktiválódik vagy csak az arcok kódolásáért felelős?

Vannak olyan emberek, akiknek problémájuk van az arc felismerésével, ők prozopagnóziások, vagyis arcvakok. Németh Kornél a tanszék tudományos munkatársa szavai szerint esetükben arról van szó, hogy nem áll össze az az információegység, ami megüzenné az agyban egy másik ilyen feldolgozási szintnek, hogy ki az, akit az adott egyén pontosan lát.

Az arcfelismerési problémával küzdők nem egy elmosódott pacát látnak az arc helyén, nem is a memóriájukkal van probléma, hanem nem képesek összeállítani, összerakni az arcot. Sokan közülük nehezen vagy egyáltalán nem tudják eldönteni arc alapján valakiről, hogy idős vagy fiatal, nő vagy férfi.

Sokáig azt hitték, a prozopagnózia ritka betegség, ma már bebizonyosodott, hogy örökölhető zavar, jóval gyakoribb, mint azt korábban gondolták. Zimmer Márta szerint előfordulási esélye általában körülbelül 2-2,5 százalék, vagyis minden 50. embernek valamiféle problémája van az arcok felismerésében.

Családtagjaik arcát sem ismerik fel - itthon kétszázezren élnek így
Illusztráció – arcfelismerés (Fotó: AFP)

Az arcvakság legsúlyosabb esetben akár a legközelebbi hozzátartozók felismerését is lehetetlenné teszi. Azok az emberek, akik nem ismerik fel az arcokat, másodlagos jellemvonásokból következtetnek a személyek kilétére. Zimmer Márta szerint ők inkább a részletekre, adott esetben a kiugró részletekre figyelnek.

Akinek nincs problémája az arcfelismeréssel az általában egy csúcsára állított háromszög formájában tapogatja le az arcot szemével.

A prozopagnózia nem a klasszikus értelemben vett betegség, érdemes inkább spektrumzavarként számon tartani. Kezelésére nem létezik hatékony terápia, hiszen a kutatók még természetrajzát sem ismerik pontosan.

 

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner

Kapcsolódó hírek

Nyár közepére akár a 800 forintot is elérheti a kenyér ára

Brutális drágulás várható, miután a gabora ára megduplázott az ukrán-orosz háború miatt. Az orosz-ukrán háború miatt jelenleg 15-20 millió...

Zelenszkij olyan utasítást adott ki a világnak, amit eddig még senki nem mert megtenni! Az USA és az EU foglalja le minden olyan országnak...

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy globális tervet szorgalmaz az országa háború utáni újjáépítésének támogatására. Továbbá arra kérte a nemzetközi...

Tóth Gabi szerint az anyukák nyolcvan százaléka nyomkodja a telefonját.. – Szólj hozzá!

Tóth Gabi szerint játszótéri anyukák többsége nem figyel a gyerekére Tóth Gabi elszomorodva tapasztalja, hogy a játszótéren a szülők...

“Megszakadt a szívem, de még fel sem fogtam, hogy a fiam nem jön haza többé”- a mentősöktől tudták meg a fiatal kenus szülei, hogy...

A mentősöktől tudták meg a szülők, hogy 19 éves fiúk az Inárcsnál történt baleset áldozata. Csanki Márk az...