18.6 C
Budapest
2023. szeptember. 21. csütörtök

Csak Magyarországon ölnek farkast? Tévedés, még a térképen sem vagyunk – videók

Dátum:

Megosztás:

Börtönbe kerülhet az a vadász, aki lelőtt egy Svájcból Magyarországig vándorolt farkast.

A védett állat elpusztítása közfelháborodást váltott ki, az állítások azonban, hogy csak Magyarországon ölnek farkast, hamisak. Van, ahol egy vadász akár 20 farkast is megölhet egy szezonban, van ahol a levegőből lehet rájuk lövöldözni és olyan is, ahol vérdíjat tűznek ki az elejtésükért.

Hatalmas felháborodást váltott ki a Svájcból Magyarországig vándorolt farkas lelövése, a közösségi médiát elözönlötték a kívánságok, miképpen kellene vezekelnie az elkövetőnek – aki ellen eljárás indul, és börtönbe is kerülhet –, illetve olyan vélemények is, amelyek szerint az eset Magyarországra jellemző, farkast csak itt ölnek. Utánajártunk: messze nem így van, és Európa sem „életbiztosítás” a farkasok számára.

Wolf,Runnin,In,Snow
Fotó: Shutterstock

Az ökoegyensúlyban betöltött szerepük miatt évtizedek óta téma a nagyragadozók, köztük a farkasok visszatelepítése azokra a területekre és országokba, ahonnan kiirtották őket. Ahol azonban újra megjelennek, ez minden esetben vitákhoz vezet, és már kirajzolódik egy minta, amely szerint egymást váltja az engedékenység és a szigor a ragadozók jelenlétét illetően – összefüggésben a számokkal is.

A legfrissebb hírek itt!

A nagyragadozók visszatelepítésének hatalmas pártolói köre van Magyarországon is, ahol több évtizedes távollét után újra felbukkantak a farkasok – igaz, szórványosan. A WWF magyarországi szervezeténél évek óta „keresztszülőként” lehet támogatni védelmüket.

Ugyanakkor egy-egy anyagi, vagy személyi konfliktust követően – főleg, ha vér folyt – fel szoktak lángolni a viták, és munícióhoz jutnak az ellenzők is. Az olasz Trentinóban például 1996 óta telepítik vissza a medvéket, az ijedelem azonban csak a múlt héten köszöntött be, amikor egy mackó halálra mart egy kocogó 26 éves fiatalembert. Maurizio Fugatti tartományvezető parancsát a medve kilövésére egy helyi bíróság pénteken felfüggesztette.

A farkasokkal kicsit más a helyzet, mint a medvékkel. Sokkal ritkábban támadnak emberre: egy tanulmány szerzői 2002 és 2020 közt mindössze 26 halálos esetre bukkantak – miközben Észak-Amerikában 60 ezer, Európában 15 ezer farkas él –, és ebből is 14 kötődött veszett állathoz.

Igaz, a farkasok ettől még félelmet keltenek és gazdasági károkat okoznak. Az igény a ritkításukra visszatérő, ha egyszer nő a számuk és konfliktusokra kerül sor. Állítólag az Európai Unió is enyhítene a védelmükre szolgáló jogszabályon, a rossz nyelvek – illetve a brit sajtó – szerint azzal összefüggésben, hogy egy farkas megölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének egyik lovát, Dollyt.

Franciaországban évi tízezer birkát ölnek meg a farkasok, és novemberben nagy többséggel az Európai Parlament is a védettségük enyhítését kérte. A környezetvédőknek meg kell érteniük, hogy

amikor a farkas jön, a legelő elfogy – és vele együtt sok növény és rovar

– indokolta a liberális törvényhozó Ulrike Müller.

Miközben folyik a vita, a védelem Európában sem mindenütt jelenti azt, hogy egyáltalán nem lehet farkast ölni. A ragadozó szempontjából pedig tökmindegy, hogy illegálisan lövik le, vagy törvényesen, a végeredmény ugyanaz. A Magyarországon lelőtt egyetlen farkasra egyes országokban soktucat, másokban sokszáz jut.

A legfrissebb hírek itt!

A farkasvérre szomjas vikingek

Magyarországon egyetlen hiúz megölése is felzúdulást keltene, Svédországban azonban épp a tavasszal adtak ki engedélyeket összesen 201 példány kilövésére, ami a duplája az elmúlt években megszokottnak, pedig a fele is soknak tűnik.

Erre csak hetekkel azután került sor, hogy az eddigi legnagyobb engedélyezett farkasritkítást rendezték az észak-európai országban: 54 farkast öltek meg. Ez még így is kevesebb, mint a 75 kiadott engedély, ami pedig több mint a duplája az elmúlt évekének. Bizony, évente még alapmenetben is több tucat farkast lőnek ki. A farkasok állítólag 340 birkát öltek meg Svédországban 2021-ben.

A farkasölés északon nem korlátozódik Svédországra, azon a tájákon ez a szokás, az állatvédők tiltakozásai ellenére. Tavaly például Finnország is csatlakozott a svédek és a norvégok farkasritkításához. A norvégok azon a télen teljes farkaspopulációjuk 60 százaléka – 51 állat – kilövésére adtak engedélyt.

A környezetvédők azzal vádolják az északiakat, hogy náluk a legbarátságtalanabb a környezet a farkasok számára. De ahol barátkozóbbak, mint például a németeknél – ahol két évtizeddel ezelőtt jelentek meg újra a farkasok –, ott is állandó politikai vita van arról, miként kezeljék őket, hiszen az országnak hatalmas mezőgazdasága van, amely védtelen a nagyragadozókkal szemben.

A legfrissebb hírek itt!

Délen, Spanyolországban tilos a farkasvadászat, pedig tavaly volt kísérlet e szabály felfüggesztésére, de a parlament elutasította. Más a viszony a farkasokkal szemben keletebbre Európában, például Görögországban vagy Bulgáriában.

Keletebbre nem barátkoznak

A görögöknél többek közt azért utálják és gyakran meg is mérgezik a farkasokat, mert azok megölik a vadászok kutyáit. (Ugyanerre panaszkodnak másutt is, például Skandináviában.)  Néhány évvel ezelőtti eset, amikor egy brit társadalmi aktivistát, Celia Hollingworthot a bolgár határ közelében megették a farkasok.

Bulgáriában – legalábbis még két-három évvel ezelőtt – háromnapos farkasvadászatokat kínáltak fejenként 1590 euróért, egy farkas kilövése ezen felül ezer euróba került. Észak-Macedóniában 1890 euróért találtunk háromnapos farkasvadászatot, és egy állat elejtéséért 3000 eurót kell fizetni.

Elég sűrűek a farkas és ember közti konfliktusok Törökországban is, ahol pedig a szürke farkas a nemzeti állat. A fent említett tanulmányban számba vett halálos kimenetelű támadások majdnem fele egyébként Törökországban történt. A vadászata tiltott, csakhogy a bírság alacsony, és ki sem szabják, ha a háziállatok védelmében ölik meg a farkast.

Ukrajnában, illetve Oroszországban nem védik a farkasokat, az oroszoknál még mérget is be lehet vetni ellenük. Ahol nagy számban élnek farkasok, ott mindent bevetnek a megölésükre, és akár helikopterről is vadásszák őket, mint Oroszországban, Kazahsztánban vagy Mongóliában.

Szeretünk, megölünk – így csinálják Amerikában

Mindent elmond a történetről – bár az állatvédők nem nyugszanak bele –, ami Amerikában történt, ahol ide-oda leng az inga már évtizedek óta. A vadászatot szövetségi és állami szinten is szabályozzák, hol a korábbi évtizedekben megritkult állomány szaporítását, hol a ritkítását tűzve ki célul.

A szövetségi védettséget 2020 novemberében a vadvédelmi hatóság (USFWS) megszüntette, mondván, hogy az állomány felépült, pedig az állatvédők szerint nem elegendő, hogy csak a Nagy-tavak vidékére hivatkoztak. és egy bírósági ítélet egy éve 44 államot tekintve visszaállította a védelmet.

A legfrissebb hírek itt!

Mindenesetre egyes tagállamokban nagyban megy a farkasvadászat. Wisconsinban például két éve – ahol az 1950-es évekre egyszer már kihaltak a farkasok – úgy rácuppantak a farkasölő szezonra a vadászok, hogy mire a hatóságok észbe kaptak, már 216 állatot lőttek ki, több mint 80 százalékkal meghaladva a kvótát. Másutt, mint Montanában, egy vadász számára a korlát, hogy 10 farkast lőhet ki, és még tízet foghat el csapdával.

https://twitter.com/nywolforg/status/1619071118718935040?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1619071118718935040%7Ctwgr%5E0085368cedc1944343c5051d5049a811b8d61bfc%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vg.hu%2Fkozelet%2F2023%2F04%2Fcsak-magyarorszagon-olnek-farkast-tevedes-meg-a-terkepen-sem-vagyunk-videok

Miközben százával irtják a farkasokat, gyakoriak a hírek az illegális kilövésekről is. Ezekbe a „svájci farkas” és a magyar vadász esete teljesen belesimulna, ha nem lennének nálunk olyan ritkák a farkasok.

Alaszkában motoros szánról is ritkítják a farkasokat, sőt, mint Ázsiában a levegőből is.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hét gólt hozott a Bayern–Manchester United BL-rangadó – videó

A Bayern München többször is lezárhatta volna az ezer sebből vérző Manchester United elleni BL-rangadót, igaz, a német...

Az első fotók az esztergomi robbantás helyszínéről – Meghalt a férfi is, aki tegnap megölt egy rendőrt és több másikat megsebesített – részletek

A helyszínen részleteket tudott meg a Blikk az Esztergomban szerda este történt robbantásról, amelyben már hivatalos személy sérelmére...

Magyar oktatás: tizenöt hazai egyetem került be a legkiválóbb európai intézmények közé

Több magyar intézmény is ott van a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listáján. Az örömteli...

Hamis alkatrészeket találtak több légitársaság gépeinek hajtóműveiben

Már európai, amerikai és ausztrál légitársaságoknál is találtak beszerelve ilyeneket. A repülőgép-alkatrészekre vonatkozó szigorú eljárásokat és dokumentációs kötelezettséget megkerülve,...