7.8 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeHírekÉletmódCsak harmincezer távfűtéses lakás lehet most túlfűtött a fővárosban, de ott is...

Csak harmincezer távfűtéses lakás lehet most túlfűtött a fővárosban, de ott is van megoldás – hanganyag

A fővárosi távfűtés rugalmas, a megfelelő beállításokkal a külső hőmérséklethez igazítva biztosítja a megfelelő hőmérsékletet – mondta a Budapesti Közművek FŐTÁV távhő-szolgáltatási divízió vezérigazgató-helyettese.

A tavaszias februári időben lehet spórolni a fűtésen, már ahol erre technikailag lehetőség nyílik. Az InfoRádió utánajárt, hogy a fővárosi távfűtéses lakásokban miként lehet alkalmazkodni a külső hőmérséklet változásához, és Orbán Tibor, a Budapesti Közművek FŐTÁV távhő-szolgáltatási divízió vezérigazgató-helyettese elmondta, a fővárosi távfűtés rugalmasságának köszönhetően a legtöbb budapesti társasházban az év minden időszakában megfelelő hőmérséklet érhető el.

„Ez a rendszer teljesen rugalmas, ha jól van beállítva, akkor nem szükséges beavatkozni, hiszen minden hőközpontban digitális szabályozó van, amely a külső hőmérséklet függvényében állítja be az épület számára a megfelelő vízhőmérsékletet. Elvileg ilyenkor nem lehetne sem túl-, sem alulfűtöttség, ami nem jelenti azt, hogy egyes lakásokban esetleg ez nem fordulhat elő” − mondta.

Ezenkívül a lakásokban is van többnyire lehetőség a beavatkozásra, ha a fűtőtestekre szereltek termosztatikus radiátorszelepeket. Arra is lehetőség van, ha az épületben a hőmérséklet nagyon eltérne a kívánttól, hogy a közös képviselő módosítson a megrendelt hőfokon, ugyanis az ingatlanok nagy részében a főszolgáltató épületenkénti szabályozást végez.

Orbán Tibor azt is elmondta, hogy Budapesten 240 ezer távfűtéses lakás van, és ebből 210 ezerben működnek olyan szelepek, amelyekkel vagy automatikusan, vagy manuálisan szabályozni lehet a hőmérsékletet. Budapesten tehát harmincezer olyan lakás van még, amelyben ez nem lehetséges, országosan pedig több mint százezer lakásból hiányzik még ez a megoldás. „Azok a panelépületek általában ilyenek, amelyek a 70-es évek közepén-végén vagy a 80-as évek legelején épültek” − tette hozzá Orbán Tibor.

A hirtelen jó időnek köszönhetően a megfelelő fűtési rendszerrel felszerelt háztartások jelentősen csökkenthetik a költségeiket a vezérigazgató-helyettes szerint.

Hanganyag

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem