-2.5 C
Budapest
2023. január. 29. vasárnap

Covidos volt? Jobb, ha oltat, nem tart sokáig a védettség a fertőzés után..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Kell-e oltás és ha igen, mikor annak, aki már legyűrte egyszer a vírust? Mennyire tartós a koronavírus-fertőzésen való átesés jelentette védelem? A statisztikai adatok a Covid-19 elleni vakcina felvétele mellett szólnak.

Az új típusú koronavírus okozta Covid-19-ről még mindig viszonylag keveset tudunk. Eddig nem tudtuk pontosan, hogy ha valaki átesett a Covid-19-en, akkor az mennyi időn keresztül, és mekkora mértékű védelmet jelent számára egy újbóli megfertőződéssel és megbetegedéssel szemben.

Ezen a helyzeten javít egy nemrégiben, a neves nemzetközi szakfolyóirat, a Lancet hasábjain megjelent szakcikk. Dániában 2020-ban a Covid-19 első és második hulláma alatt a teljes lakosság több mint kétharmadát tesztelték valamelyik időpontban. Ez azt jelenti, hogy összesen több mint 4 millió Covid-19-tesztelés történt a dániai első (2020. június 1-ig) és második hullám (2020. szept. 1. és 2020. dec. 31. között) idején.

A Covid-19 fertőzésen való átesés úgy véd, mint egy 80%-os hatékonyságú védőoltás

A teszteredményekből kiderül, hogy aki egyszer már átesett a Covid-19-en, az körülbelül 80%-os védettséget élvez az újrafertőződéssel szemben. Vagyis, a Covid-19-en való átesés egy 80%-os hatékonyságú védőoltásként fogható fel. A dániai eredmények alapján úgy tűnik, hogy ez a hatékonyságú védelem férfiaknál és nőknél egyaránt érvényes, de csak 64 éves korig. Idősebb korban, 65 év fölött a betegség átvészelése csupán 47%-os védelmet jelent az újabb megbetegedéssel szemben, ami meglehetősen alacsony hatékonyságnak bizonyul. A magyarázat az immunrendszer életkorral járó, természetes folyamatként felfogható öregedésében, az úgynevezett immunoszeneszcenciában található meg. Az időskori immunrendszer működése és emlékezőtehetsége renyhébb, mint a fiatalé.

Kérdéses, hogy kitart-e 5-6 hónapig a védelem

Azt, hogy meddig tart a 80% vagy 47 %-os védelem, szintén kérdéses. Korábbi brit vizsgálatok alapján 5-6 hónapban valószínűsíthető a természetes védelem időtartama. Bonyolítja a helyzetet a koronavírus-mutánsok megjelenése, amikkel szemben megeshet, hogy teljesen védtelenül áll velük szemben az emberi immunrendszer, hiába esett át már korábban egyszer új típusú koronavírus-fertőzésen.

Mégis kell a védőoltás!

A dániai vizsgálati eredmények a szakembereknek azt a tanácsát erősítik meg, miszerint a fertőzésen átesett személyeknél is lényeges a védőoltások felvétele. Ez a tanács fokozottan vonatkozik a 65 év felettiekre, hiszen úgy tűnik, hogy esetükben a Covid-19 átvészelése vajmi kevés, csupán 47%-os természetes védelmet jelent az újbóli Covid-19 megbetegedéssel szemben.

Mit is jelent ez a 47%?

Másként kérdezve: hányszor jobb a vakcina jelentette védelem, mint a betegségen való átesés jelentette védelem? Ha 100 %-osan biztosra vesszük azt, hogy egy 65 év fölötti személy Covid-19-es lesz, akkor ez a 100 % csökken le 53 %-ra, ha ez a valaki már egyszer (az elmúlt 5-6 hónap során) átesett a fertőzésen. Vagyis ő „csak” 53 %-os eséllyel lesz újra Covid-19-es. Fontos azonban tudni, hogy a Covid-19 esélye akár 5-20 %-ra csökkenthető a Covid-19 elleni védőoltás felvételével. Egyértelmű. hogy az 53 %, illetve az 5-20 % között igen jelentős a különbség!

Dr. Budai Marianna PhD., szakgyógyszerész

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Avatar: A víz útja – videó

Az Avatar: A víz útja Magyarországon is rekordsiker - írja az orogo.hu Meghaladta a kétmilliárd forintot és ezzel újabb mérföldkövet...

Valentin-napi ötletek – képek

Valentin-napi ötletek, ötletes összeállítások az egyszerűtól a bonyolultig..   Képek: Pinterest Hirmagazin.eu

Tragédia! 40 utas égett halálra – videó

Gyorshajtó sofőr miatt halt meg negyven ember Pakisztánban. Túl gyorsan hajtott, emiatt megcsúszott és egy híd pillérének csapódott a...

Több ezren rekedtek a hó fogságában – videó

Több ezer ember rekedt az autójában a hatalmas hóviharban Romániában. Voltak, akik 14 órán át várták, hogy kimentsék őket...