-1.1 C
Budapest
2023. február. 8. szerda

Cigi, e-cigi, IQOS

Dátum:

Megosztás:

Köztudott, hogy a cigaretta füst rákkeltő anyagokat tartalmaz, hiszen erre figyelmeztet minden doboz, csomagolás, de sokan ennek ellenére is élnek vele, vajon ez miért lehet?

Sokan mondják, hogy a dohányzást csak azért kezdik el a fiatalok, mert menő és azt hiszik ezzel ők is azok lesznek, de nem olyan biztos, hogy ez így van. Persze vannak, olyanok, akik ebből az okból szoknak rá, de ez nem magyarázza, azt, hogy 30-40+-os emberek miért szoknak rá erre a köztudottan egészség roncsoló szerre.

A legfrissebb hírek itt!

Minél többet beszélgetünk olyanokkal, akik dohányoznak, annál világosabb lesz, hogy nagy részük akkor kezdett el cigarettázni, amikor valamilyen nehéz élethelyzetben volt. Sokan az ilyen nehéz helyzetek előtt nem szívtak cigarettát, vagy egyenesen ellene voltak a dohányzásnak, ám másoktól azt látták, hogy a cigi sokszor megnyugtatja őket, így bíztak benne, hogy ez rájuk is igaz lesz, ám mint minden drog ez is egyszeri alkalomból rossz szokássá vált.

Miért árulják, ha egyszer káros?

A válasz elég egyszerű, azért, mert ez is pénzt hoz, illetve nagy valószínűséggel forrongások törnének ki, ha betiltanák. Mindenből lehet üzletet csinálni, így azzal is, ami tulajdonképpen lassan megöl, akár csak az alkohol, vagy más országokban a kábítószer is. Ha nem legálisan árulják az emberek, akkor a dílerektől lehet beszerezni, mint anno az alkoholt is. Hogy miért van erre lehetősége a dílereknek, szintén elég egyszerűen megválaszolható: az embereknek kell valami, amitől akár egy kis időre is, de boldognak érezhetik magukat, melynek látszatát kelteni minden drog alkalmas, illetve olyan anyagok, amelyek legálisak, de függőséget okoznak, mint például a cukor is.

Melyik a legrosszabb a három közül (cigi, e-cigi, IQOS)?

Érdekes módon nem a sima cigaretta a válasz, hanem egyelőre az e-cigi mutatkozik annak, mivel rövid távon is káros, mert nem forró a gőz, amit kibocsájt, így könnyebben jut be a tüdőbe, ami ettől bevizesedik, majd összeomlik, emiatt lélegeztető gépre is lehet kerülni, ha ezt szívjuk, illetve az ízesítésben rejlő kémiai anyagok szervezetbe jutása is káros. Az IQOS-ban szintén megtalálhatók ezek a kémia anyagok, mivel szintén ízesítve vannak, bár ezek hatása a szervezetre még teljesen ismert, biztos, hogy nem pozitív hatásúak. Az IQOS viszont sokaknak segít a leszokásban a sima cigarettáról, viszont oda kell figyelni, hogy ne csak áttérjen az ember az egyik rosszról a másikra, hanem ténylegesen a leszokásra használja.

Szerző: Borbély Petra Georgina

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Mindkét lábát amputálni kellett az olimpiai bajnoknak

Mindkét lábát amputálni kellett a korábbi orosz műkorcsolyázó Roman Kosztomarovnak, aki 2006-ban jégtáncban téli olimpiai aranyérmet szerzett. A többszörös...

Nagyon rossz irány: az ukránok orosz területek célbavételét emlegetik, az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak

A Mandiner is megírta: az oroszok ultimátumot adtak az USA-nak. „Az orosz félnek nem áll szándékában eltűrni az amerikai nagykövetség...

Az EP-jelentéstevője szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt

Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti politikus szerint Magyarország veszélyt jelent az EU-ra a nagy orosz befolyás miatt. Szerinte a magyar...

Megtalálták az elveszett várost az óceán mélyén – videó

A Közép-atlanti gerinctől nyugatra, az óceán mélyén tornyok csipkézett tája emelkedik ki a homályból. Krémszínű falaik és oszlopaik kísérteties...