23.6 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeKülföldKiemelt külföldi hírekCélzott csapást mért az USA Kínára, a villanyautókról van szó - azonban...

Célzott csapást mért az USA Kínára, a villanyautókról van szó – azonban úgy néz ki, nem jön be a jelenleg már eléggé népszerűtlen Biden elnök terve

Joe Biden intézkedése nemcsak a kínai elektromos autókra, hanem az akkumulátorokra és a napelemekre is vonatkozik – írja az infostart.hu

Az amerikai elnök döntése nyomán 102 százalékos büntetővámot kell fizetni az Egyesült Államokba bevitt kínai elektromos autók, akkumulátorok és a napelemek után – írja a hvg.hu.

A lap emlékeztet rá, hogy nagyjából 18 milliárd dollár értékben viszik be az Egyesült Államokba azokat a kínai termékeket, amelyekre most durva büntetővámot vetnek ki.

A vámháborút még Donald Trump elnöksége idején indították el,

a Fehér Ház most azt közölte, hogy azóta nem tapasztalt semmilyen javulást a kínai kereskedelmi gyakorlatban, ezért jöhetnek az újabb szankciók. Az Egyesült Államok, ahogy az EU is, újabban azzal vádolja Kínát: állami támogatásokkal úgy terjeszkedne az iparban, hogy azzal tönkretenné az amerikai és európai gyártókat. Ez ellen lépne most fel az USA – véli a portál.

A Bloomberg úgy összegezte az új rendelkezéseket: ezek sokkal inkább célzott csapások, mint az a 60 százalékos átalányvám, amelyet Trump javasolt. Biden ötlete 2024 és 2026 közötti időre elosztva azokat az iparágakat célozza, amelyekben nagyon durva a kínai terjeszkedés. A legfontosabb ezek közül az, hogy már ettől az évtől 27,5 százalékosról 102,5 százalékosra emelik az elektromos járművek vámtarifáját.

Ez sok helyen 25-ről 100 százalékosra emelésként szerepel a hírekben – valójában minden importautóra van automatikusan 2,5 százalék vám, az jön rá még az országspecifikusra, így jön ki a végső érték. A félvezetők vámját 25-ről 50 százalékosra emelik 2025-től, a lítiumelemekét 7,5-ről 25-re, a napelemekét 25-ről 50-re. De 25 százalékos vámot vetnek ki a hajóról partra tett darukra is, 50 százalékost az orvosi fecskendőkre, több orvosi terméké – például a gumikesztyűké vagy a maszkoké – 25 százalékosra nő.

A hvg.hu szerint a további nagy kérdés az lesz, hogy Kína mit lép erre, és mennyivel dobja meg mindez az árakat.

És persze az is, hogy politikailag mi lesz a következménye – az áremelkedések miatt már most is elég népszerűtlen az amerikai elnök kevesebb mint fél évvel a választás előtt, a további drágulás még rosszabbul jöhet neki, a Kínával szembeni keménykedés viszont népszerű ötlet lehet.

Kína már szinte mindent maga old meg.

Kína az elektromos járművek akkumulátorainak jelentős részét saját gyártású akkumulátorokból állítja elő, ugyanakkor az ország importál is akkumulátorokat a növekvő igények kielégítése érdekében. Az akkumulátorok importjának fő forrásai közé tartozik Japán, Dél-Korea és más, főleg ázsiai országok, amelyeknek fejlett technológiájuk és gyártási kapacitásuk van az ilyen típusú termékek előállítására.

A Kína és az Európai Unió közötti kereskedelem is fontos szerepet játszik az elektromos jármű-akkumulátorok szállításában. A kínai gyártók, például a CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) és más nagyobb akkumulátorgyártók exportálják termékeiket az európai piacra, hogy kielégítsék az ottani növekvő elektromos járműpiac igényeit.

Kína továbbá arra törekszik, hogy növelje saját akkumulátorgyártási kapacitását és függetlenítse magát az importtól. Ennek részeként a kínai kormány támogatást nyújt az akkumulátoripar fejlesztéséhez és kutatás-fejlesztési tevékenységekhez, valamint ösztönzi a hazai gyártókat az innovációra és a hatékonyság növelésére.

Az elektromos járművek akkumulátorainak beszerzése és gyártása stratégiai fontosságú Kína számára, mivel az elektromobilitás területén vezető szerepre törekszik a globális piacon. Ezért az ország jelentős erőforrásokat fektet be az akkumulátorgyártásba és a hozzá kapcsolódó infrastruktúrába annak érdekében, hogy fenntartsa versenyképességét és pozícióját a globális elektromobilitási iparágban.

Az USA által kivetett büntetővámok hatására más országokban élő emberek lehetnek azok, akik inkább választanak kínai elektromos autókat az Egyesült Államok helyett. Például az Európai Unió országaiban élők vagy más olyan országokban, ahol nincsenek ilyen típusú vámok vagy ahol azok alacsonyabbak.

Emellett azok az országok, amelyek kedvezőbb adózási és támogatási rendszereket kínálnak az elektromos járművek vásárlóinak, vonzó célpontok lehetnek a kínai elektromos autók iránt érdeklődők számára. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez függ a kínai autógyártók termékeinek minőségétől, áraitól és a helyi piaci körülményektől is.

De mekyek azok az országok, amelyek kedvezőbb adózási és támogatási rendszereket kínálnak az elektromos járművek vásárlóinak?

Az elektromos járművek vásárlóit támogató kedvező adózási és támogatási rendszerek jelentős mértékben hozzájárulnak az elektromos autók elterjedéséhez. Néhány olyan ország, amelyek ilyen intézkedéseket hoztak:

  1. Norvégia: Norvégiában az elektromos járművekre rendkívül alacsony adókat és díjakat vetnek ki, valamint számos támogatási program áll rendelkezésre az elektromos autók vásárlói számára, például adókedvezmények, parkolási előnyök és töltőállomások támogatása.
  2. Hollandia: Hollandiában kedvező adózási szabályok vonatkoznak az elektromos járművekre, és az elektromos autók tulajdonosai különféle támogatásokban részesülnek, mint például az adókedvezmények és a töltőállomások kiépítésének támogatása.
  3. Németország: Németországban adókedvezmények és különféle támogatási programok állnak rendelkezésre az elektromos járművek vásárlói számára, valamint az elektromos autók számára fenntartott parkolóhelyek és töltőállomások hálózata is bővül.
  4. Kína: Kína saját területén is kedvező adózási rendszert alkalmaz az elektromos járművek vásárlói számára, és számos támogatási programot indított az elektromos autók terjesztése érdekében, mint például a vásárlási támogatások és az infrastruktúra fejlesztése.

Ezek az országok példaként szolgálhatnak arra, hogy más nemzetek is hasonló intézkedéseket hozzanak annak érdekében, hogy ösztönözzék az elektromos járművek elterjedését és csökkentsék a szén-dioxid-kibocsátást.

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem