6.5 C
Budapest
2023. február. 2. csütörtök

Butítja a tiniket az internet?

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Nem ment a szövegértés a netező magyaroknak egy nemzetközi felmérésen.

Még 2012-ben vizsgálták meg 34 ország diákjait a nemzetközi PISA-felmérés keretein belül. A teszt készítői leginkább arra voltak kíváncsiak, mennyire hat a számítógép a fiatalokra a feladatmegoldásokat illetően, illetve hogyan boldogulnak az internet világában. A digitális szövegértésnél honlapokon kellett megtalálni a feladatokban szereplő kérdések válaszait.

A PISA, azaz a Nemzetközi Tanulói Teljesítménymérés Programja a kilencvenes években induló felméréssorozat, mely háromévente teszteli a tizenöt éves diákokat. A tanulók szövegértési képességeiket, illetve matematikai és természetismereti tudásukat mérik össze. Országonként 150 iskolát választanak ki véletlenszerűen, s ugyanilyen random módon 35 diák tesztjét küldik tovább a kiértékelésre.
Egy kis ízelítő a kérdésekből: “A megadottak közül melyik honlap írja le a legrészletesebben a fagylalt történetét?”; “Dia blogja mit ír az önkénteskedésről?”; “A felsorolt állítások közül melyik jellemzi legjobban a Szagláskalauz weboldal fő gondolatát?”

hirmagazin_2015-09-28_143346

A magyar diákok sokáig vesződtek a digitális szövegértés egy-egy feladatával. Előfordult, hogy rossz helyre kattintottak az egérrel, sokáig kutattak válasz után az adott portálokon, illetve sokan bele sem kezdtek a nehéznek ítélt feladványba. Épp ezért a hazai kamaszok csupán a 30. helyet tudták megszerezni, noha nem versenyről beszélhetünk.

Nagy meglepetést okozott, hogy azon iskolák tanulói, ahol gyakran használnak számítógépet, nehezebben boldogultak a matematikai feladatokkal. Akik kevesebb időt töltenek el a képernyő előtt, azok jobban teljesítettek. Pedig, ahogy a szakemberek megállapították, a honlapok sok segítséget nyújtanak (egy adott oldalon rengeteg alpont, megannyi információ van), egy nyomtatott kötetnél viszont “csak” az előttünk lévő szövegre  hagyatkozhatunk.

A kutatók úgy vélik, az interneten való olvasásnál mégis okosabb döntés könyvet venni  kezünkbe, előbbinél ugyanis hajlamosak vagyunk elkalandozni – gondoljunk csak a cikkekben elrejtett linkekre, amiket látva sokan végig sem olvassák az adott írást, hanem kíváncsian kattintanak rá a
színesen villogó szóra. Ezen kívül – ezt már csak én teszem hozzá – nehéz megszűrni a megbízható oldalakat.

Ma bárki írhat bárhova bármit, és a naiv olvasók mindent elhisznek, még bizonyítékra sincs szükségük az új információk hitelességét illetően.

hirmagazin_2015-09-28_143423

A PISA felmérés képzeletbeli dobogójának legfelső fokára Szingapúr diákjai állhattak fel, a másodikak a koreaika lettek, a harmadik legjobban teljesítő fiatalság pedig a Hongkongban élő kínai ifjúság lett.

Forrás: kozepsuli;

Nyolc óra munka, nyolc óra netezés…
Rád milyen hatással van a net?
Ó, én csak okosodm tőle! Ismeretterjesztő filmeket nézek a Youtubeon, feladatokat oldok meg, könyveket olvasok a világhálón…Hadd ne soroljam tovább.
Teljesen a függője lettem! Ha két óráig nem nézhetek rá a Facebookra, már rosszul vagyok!
Leginkább szórakoztató oldalakat nézek, de néha rápillantok az Instagramnál hasznosabb oldalakra is, amikből tanulni lehet.
Őszintén? Semmilyen! Ugyanis nem használom az internetet. Ezt a cikket is csak úgy olvasom, hogy egy ismerősöm kinyomtatta.
Úgy érzem, butább leszek három óra netezés után… A szókincsem teljesen elszegényedett, ma már szinte csak a ‘lájk’, a ‘filter’ és a ‘selfie’ szavakat használom…

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Döntött a kormány, módosította az adósságrendezés szabályait

Több, a családi csődvédelem szempontjából meghatározó törvényt is felülírt a kormány legfrissebb határozatával, amelyben átírták az adósságrendezés szabályait.   Rendeletben...

HRW: Ukrajna a nemzetközi jog által tiltott aknákat vetett be Izjumnál – írja az euronews.com

Nemzetközi jog által tiltott aknákat használ Ukrajna - állítja a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet. A tiltott...

Hatvan házkutatás – Újabb orvosok és cégvezetők kerültek rendőrkézre

A gyógyászati segédeszközös csalási ügyben 250 rendőr csapott le 6 orvosra, 8 cégvezetőre és 3 alkalmazottra. Újabb 17 embert...

Időjárás! .. Holnap jön a havazás, és aztán olyan lehűlés, amely nem engedi elolvadni a havat – videó

Nagy esély van arra, hogy hosszú, kemény tél áll előttünk.. Napos idő várható február 2-án, a hagyomány szerint pedig...