6.7 C
Budapest
2022. december. 3. szombat

Bűnözök lephetik el a temetőket, az emlékezők is nagy bajt okozhatnak

Dátum:

Megosztás:

A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények és közlekedési balesetek megelőzésére.

Jó tanácsokkal is szolgálnak, ahogyan a katasztrófavédelem is.

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen látogatják meg a temetőket, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre. Azonban nem mindenki ebből a célból érkezik a temetőbe.

A hatóságok tapasztalatai azt mutatják, hogy ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások a temetők környezetében, illetve többször történik, hogy a sírokról ellopják a virágot, koszorút vagy kegytárgyat, esetleg az őrizetlenül hagyott táskát. Ebben az időszakban zsúfoltabbak lehetnek a tömegközlekedési eszközök, ahol különösen figyelni kell értékeink megóvására, a zseblopások elkerülésére – hívja föl a figyelmet rendőrség, ismertetve bűnmegelőzési tanácsait:

 • A temetőben a táskáját és egyéb értékeit egyetlen pillanatra se hagyja őrizetlenül! Ne vigyen nagyobb összegű készpénzt, értéket magával, ne tartsa PIN-kódját bankkártyája mellett, vagy arra felírva!
 • Ha kerékpárral, vagy gépjárművel érkezik, lehetőség szerint a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót vegye igénybe! Járművét gondosan zárja le/be, értéket az utastérben, látható helyen ne hagyjon!
 • Ha tömegközlekedési eszközön utazik, értékét a belső zsebében, táskáját testközelben tartsa, feltűnő ékszert ne hordjon látható helyen!
 • Idős rokonait, szomszédjait kísérje el a temetőbe, így jobban tudnak egymás biztonságára, értékeire vigyázni

– olvasható a Police.hu-n.

Szolnok, 2013. október 30. Rendőrök bűnmegelőzési tanácsokat tartalmazó szórólapokat osztanak a szolnoki temetőben 2013. október 30-án. A közelgő mindenszentek és halottak napja idején a rendőrség a polgárőrséggel közösen országszerte segíti a temetőkbe látogatók közlekedését. MTI Fotó: Mészáros János
Rendőrök bűnmegelőzési tanácsokat tartalmazó szórólapokat osztanak a szolnoki temetőben. MTI/Mészáros János

Megjegyzik, ebben az időszakban sokan autóval közelítik meg a temetőket. Ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, ezért

fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak a közutakon, elsősorban a temetők környékén és az oda vezető utakon.

A rendőri jelenlét elsősorban a forgalom segítésére irányul, de természetesen a szabálytalan közlekedők ellen is fellépnek a kollégák.

A rendőrség baleset-megelőzési tanácsokkal is szolgál:

 • Számítson a lassabb haladásra, legyen türelmesebb, kerülje a felesleges kockázatvállalást!
  Utazás előtt ellenőrizze gépkocsija műszaki állapotát!
 • Minden esetben vegye figyelembe az időjárási, látási és útviszonyokat, és annak megfelelően válassza meg sebességét!
 • A gyalogosokra különösen figyeljen, mivel ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői! Rövidebbek a nappalok, a sötét ruhában közlekedő gyalogosokat még nehezebb észrevenni.

A szeretteinkről való megemlékezés méltóságának megőrzése érdekében kérik, legyünk körültekintőek, vigyázzunk értékeikre, tartsuk be a közúti előírásokat és tanúsítsunk türelmet a közlekedésben résztvevők iránt, hogy a hétvége valóban a kegyeletről és az élet tiszteletéről szóljon.

Óvatosan a gyertyákkal, mécsesekkel

A katasztrófavédelem – mindenszentek és halottak napja alkalmából – arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben az időszakban megemelkedik a temetői tüzek száma, de a lakásokban meggyújtott mécsesek, gyertyák is veszélyt jelenthetnek.

Tavaly országszerte tíz temetőben keletkezett tűz.

Volt ahol kripták, sírhelyek égtek, máshol a temetőbe kihelyezett hulladékgyűjtő konténerek, szeméttárolók gyulladtak ki. Tavaly ilyenkor a sarkadkeresztúri, gyöngyösi, szombathelyi, békéssámsoni, mezőkeresztesi, bátorterenyei, dunakeszi, székesfehérvári, dombrádi és a soroksári temetőben csaptak fel a lángok, sorolják.

Az alábbiak betartásával megelőzhetjük a temetőtüzeket:

 • Tisztítsuk meg a sírhely környezetét a száraz avartól, elszáradt virágoktól és koszorúktól, mert ezek könnyen lángra kapnak.
 • Csak tartóban lévő mécsest gyújtsunk meg!
 • A mécsest úgy helyezzük el, hogy a közelében ne legyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni.
 • A mécsestartóban égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsuk el!
 • Ne dobjunk a temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe forró mécsestartókat!

Sokan nemcsak a temetőben, hanem otthon is gyújtanak gyertyát elhunyt szeretteikre emlékezve. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a függönyön, asztalterítőn keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire – hívják föl a figyelmet. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra tesszük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés.

A legfrissebb hírek itt!

A meggyújtott gyertyát soha ne hagyjuk felügyelet nélkül, azt olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem tud eldőlni, a közelében pedig ne legyenek éghető anyagok.

Budapest, 2015. november 1. Töklámpások a szezonzáró Szellempartin a Holnemvolt Parkban, Budapesten 2015. október 31-én. MTI/Balogh Zoltán
Töklámpások a szezonzáró Szellempartin a Holnemvolt Parkban, Budapesten 2015. október 31-én. MTI/Balogh Zoltán

Végül arra is kitérnek, hogy hazánkban is egyre jobban terjed a halloweeni töklámpás készítésének szokása. Ha ilyet helyezünk el, győződjünk meg róla, hogy a lámpás közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy, ha pedig a kertbe tesszük a lámpást, gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyünk bele.

A legfrissebb hírek itt!

Ha valaki a temetőben tüzet észlel, értesítse a temető biztonsági személyzetét, és hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ahogy arról médiánk korábban beszámolt, a biztonságos temetőlátogatás, valamint a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a BTI a fővárosi temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosít, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.

BKM Nonprofit Zrt.
Forrás: BKM Nonprofit Zrt.

A Temetkezési Divízió két temetőben is tart központi kegyeleti megemlékezést, a Farkasréti temető ravatalozóját és Óbudai temető bejáratánál található kápolnát mindenszentek és halottak napján sötétedéstől az alkalomhoz illő, kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítja meg.

A temetők nyitvatartása változik, sőt, fényfestés is lesz a nagyobb fővárosi temetőkben mindenszentekkor

A BTI a Farkasréti temető ravatalozóját és az Óbudai temető bejáratánál található kápolnát mindenszentek és halottak napján sötétedéstől az alkalomhoz illő, kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítja meg, valamint közös mécsesgyújtást szervez az Óbudai temetőben. Idén ismét lehetőség nyílik a közös, csendes megemlékezésre a két leglátogatottabb temetőben.

 

Idén a BTI (BKM Nonprofit Zrt. BTI Temetkezési Divízió) két temetőben is tart központi kegyeleti megemlékezést:

 • Október 31-én 17 órai kezdéssel az Új Köztemető szóró parcellájában,
 • November 1-jén 17 órai kezdéssel a Farkasréti temetőben a ravatalozó előtti téren.

A várhatóan megnövekvő ügyfélforgalom kiszolgálása érdekében október 29. és november 2. között a BTI ügyeletet tart a budapesti köztemetők irodáiban az alábbiak szerint:

 • október 29. és november 1. között reggel 8 órától 17 óráig,
 • november 2-án reggel fél 8-tól 17 óráig.

November 3-tól ismét a megszokott irodai nyitvatartás lesz érvényben.

A temetők nyitvatartása az alábbiak szerint változik:

 • október 24. és október 26. között reggel 7 órától 18 óráig,
 • október 27. és november 2. között reggel 7 órától 20 órági.

November 3-tól ismét a szokásos nyitvatartási rend (7.30-17.00) lesz érvényben.

A BTI a legnagyobb forgalmú Új Köztemetőben azzal is segíti a látogatókat, hogy igény szerint október 29-től november 1-ig térítésmentesen kisbusszal is eljuthatnak hozzátartozóik sírhelyéhez. A kisbusz reggel 8 és 17 óra között áll rendelkezésre – olvasható a társaság sajtóközleményében.

A kegyeleti helyszínek nyugalmának biztosítása érdekében

október 29-tól november 2-ig a temetőkbe gépjárművel tilos behajtani.

Kivétel ez alól az Új Köztemető, ahova október 29. reggel 7 órától november 2. 20 óráig díjmentesen lehet gépjárművel behajtani.

A legfrissebb hírek itt!

További fontos tudnivaló, hogy az uniós országokban érvényes mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkező látogatót szállító gépjárművek időkorlátozás nélkül hajthatnak be a temetőkbe, amennyiben ezt a sírkertek gyalogosforgalmának sűrűsége lehetővé teszi. A mozgásukban korlátozott látogatókat arra kérik, hogy ezeken a napokon lehetőség szerint inkább a kisebb forgalmú, délelőtti órákban keressék fel a temetőket.

Fentiek alól kivételt képez az Angeli úti és a Tamás utcai temető, ahol a sírkertek kis mérete miatt egyáltalán nincs lehetőség a gépjárműforgalomra.

Közös mécsesgyújtás

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a BTI is részt vesz a II. Országos mindenszentek napi mécsesgyújtáson, melyet a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete szervez több városi temető csatlakozásával. 2022. november 1-jén 16 órától az Óbudai temetőben a látogatók bevonásával közös mécsesgyújtással teremtenek lehetőséget az együttes emlékezésre.

Halottak napja alkalmából a következő temetőkben kerül sor egyházi megemlékezésekre:

 • Angeli úti urnatemető: november 1., 15.00,
 • Cinkotai temető: november 1., 14.00 és 15.00,
 • Csepeli temető: november 1., 16.00 és november 2., 16.00,
 • Óbudai temető: november 1., 10.00 óra és november 2., 10.00,
 • Tamás utcai urnatemető: november 1., 15.00,
 • Megyeri temető: november 1., 17.00

Mint olvasható, a biztonságos temetőlátogatás, valamint a forgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a BTI a temetőkben megerősített rendészeti szolgálatot biztosít, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon.

Az ünnepkörre való tekintettel a temetések 2022. október 27-től november 2-ig szünetelnek.

A legfrissebb hírek itt!

Azt is hozzáteszik, hogy a BTI a halottak napi időszakban is lehetőséget biztosít a lejárt sírhelyek részletre történő újraváltására. Az ügyintézés menetéről a központi ügyfélszolgálat +36 1 700 7000-es telefonszámán kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők.

Nyitókép: Police.hu
infostart, katasztrofavedelem, police

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

A Doktor, a Gyűjtő, a Tál és az Álarcos – Íme, a Schadl-ügy lehallgatási anyaga: a lehallgatók vagy viccesek, vagy éhesek voltak, amikor a...

Büntető ügyek befolyásolására kért több tízmillió forintokról, de százról is szó esik azokban a beszélgetésekben, amelyeket a szakszolgálat...

Az oroszok üzentek: még soha nem volt ennyire közel az atomháború – videók

Az orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy jövőre jelentősen növelik a katonai kiadásokat, felpörgetik a hadiipart és különös figyelmet...

Félelmetes ragadozó piráját találtak a Sebes-Körösben – videó (látványetetés)

Az elpusztult példányra Nagyváradon bukkantak. lpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben – közölte pénteken az Ebihoreanul.ro bihari...

Tragédia! Elhunyt Varga Tímea kutyája, gyertyát is gyújtott érte e temetőben..

Borzalmas ami történt! A temetőben teljesen összetörve fotózták le Vajna Tímeát Vajna Tímea teljesen összetört ugyanis férje Andy Vajna...