19.9 C
Budapest
2022. augusztus. 11. csütörtök

Budapesti házomlás: már hetekkel ezelőtt féltek a lakók – a katasztrófavédelem videója

Dátum:

Megosztás:

Olyan erejű volt a Jókai utcai házomlás, hogy az épületben lakók azt hitték, földrengés van.

Mindenki nagyon megijedt, több tonnányi törmelék zúdult le. Ugyanebben a házban pont egy hónapja kigyulladt a tetőszerkezet.

Az a rész, amelynek a jelentős része most leomlott. A két eset között valószínű az összefüggés: egyrészt a tűzben meggyengülhetett a ház tetőszerkezete, másrészt a tűzoltók a lángokat csak több ezer liter víz kilcsololásával tudták megfékezni. A balesetben legsúlyosabban megsérült fiatal táncművész állapota válságos, továbbra is életveszélyben van. Több műtéten is átesett már, jelenleg gépek tartják életben.

Továbbra is rendőrök őrzik a Jókai utcában azt a házat, amelynek az egyik oldalfala hétfőn reggel leszakadt. A lezúdult törmelék jelentős része még a járdán, illetve az út közepén hever. Amikor a fal leomlott, az alatta lévő erkélyeket szó szerint letarolta.

FOTÓ: MAJOR KATA – ORIGO

Egy gyönyörű erkély, amely a ház egyik dísze volt, használhatalanná, és életveszélyessé vált.

FOTÓ: MAJOR KATA – ORIGO

Ahogy maga a környék is. Ott jártunkor egy kisebb kő darab esett le a magasból a lezárt részre. Nagy szerencséje volt, az ott dolgozó munkásoknak. Egy ilyen erejű ütés, akár egy kisebb kőtől is, még a munkavédelmi sisakot viselő munkásoknak is akár komoly sérülést is okozhat.

FOTÓ: MAJOR KATA – ORIGO

Pont ezért egy ötven méter hosszú területen állítottak fel kordonokat. Erre a részre a szakembereket és néhány munkást leszámítva senki sem mehet be.

FOTÓ: MAJOR KATA – ORIGO

Még az ott lakók sem. Nekik a baleset után el kellett hagyniuk az otthonukat. Azóta sem térhetnek haza. Egy nő, aki a ház negyedik emeletén lakik az Origónak elmondta, hogy egyelőre gyakorlatilag semmit sem tudnak.

Arról egyelőre semmilyen információnk nincsen, hogy mikor költözhetünk vissza. A közös képviselő küldött egy e-mailt, hogy a mai nappal elkezdődtek a munkálatok. Ennyit tudunk jelenleg

– tette hozzá.

Réka, aki szintén a negyediken, vagyis az építkezés alatt lakik elmondta, hogy ők és az ott lakók is kezdetektől nagyon nehezen viselik az építkezést.

FOTÓ: MAJOR KATA – ORIGO

Sok lakásban lett kár az építkezés kezdete óta, lettek beázások, repedések, valahol a plafon is leesett– mondta a nő, akinek a lakásában a gyerekszoba ázott be. Elmondása szerint pont az omlás előtt pár perccel ért haza.

Olyan volt, mint egy mini földrengés. Mindenki kiszaladt a házból, mert mindenki hallotta, de senki sem tudta, hogy mi történt

– mondta Réka, majd hozzátette, hogy ezek után a hatóságok senkit sem engedtek be és ki sem a házból. Azt az utasítást kapták, hogy a legfontosabb holmijaikat szedjék össze, mert el kell hagyniuk a házat. Azt nem tudták, hogy meddig, mindössze 30 percük volt pakolni.

FOTÓ: MAJOR KATA – ORIGO

Arról egyelőre nem tudnak semmi pontosat, hogy mi történt, ő úgy tudja, hogy az a fal omlott le, amit a kivitelező, a munkások építettek a negyedik emelet fölé. Arról eddig nem kaptak tájékoztatást, hogy mikor költözhetnek vissza. Annyit tudnak, hogy az áramot már visszakapcsolták.

Ez egy olyan helyzet, amiben tehetetlenek vagyunk, nem tudunk mit csinálni, Azt szeretnénk tudni, hogy mikor költözhetünk vissza. Reméljük, hogy minél előbb– mondta Réka, aki a családjával egyelőre meg tudta oldani a lakhatásukat.

Egy másik nő, aki szintén a negyediken lakott a családjával, elmondta, hogy a munkálatok november elején kezdődtek. Egy plusz emeletet akartak a ház tetejére építeni. Szerinte akkor, vagyis, az építkezés kezdetén kezdődtek a problémák. Többek között nála is volt, hogy lehullott a vakolat a plafonról, a munkások pedig a menekülő lépcsőházat teljesen eltorlaszolták az állványokkal és más eszközökkel, amit ott tároltak. Nem volt hova menniük a családjával, ezért gyorsan kivettek egy albérletet, ott húzzák meg magukat addig, amíg nem térhetnek haza.

Nem voltam itthon, amikor leomlott az emelet. Én már arra értem haza hogy leomlott. Igazából a tűzeset óta én már itt semmin sem lepődök meg

– mondta a nő, aki a baleset óta nem mehet be a lakásába.

A nő a május végi tűzről beszél, amelyről mi is beszámoltunk.

A felvételeken jól látszik, hogy a ház tetőszerkezetének fa része gyulladt ki, a lángok több méter magasba csaptak fel. A tűzoltóknak persze nem volt más választásuk, több ezer liter vízzel oltották el a tüzet. Kérdéses, hgy a tűz után az építtető végzett-e újabb statikai vizsgálatot.

FOTÓ: MAJOR KATA – ORIGO

Amelyben négyen sérültek meg. A legsúlyosabban az Operettszínház táncművésze, akit súlyos koponya- és gerincsérüléssel vittek kórházba a baleset után. Úgy értesültünk, jelenleg is lélegeztető gépen van, továbbra is életveszélyes állapotban.

Ezt írja a Bors is, kiegészítve azzal, hogy az Operettszínház tegnap imaláncot indított fiatal lány felépüléséért.

A Bors megbízható forrásra hivatkozva azt is írja: a lánynak súlyosan károsodott a gerince. Az orvosok szinte minden fontosabb lépés előtt konzíliumot tartanak, hogy minél jobb esélyekkel kezeljék a táncművészt.

FOTÓ: MAJOR KATA – ORIGO
Az orvosi csapat döntése értelmében először Niki koponyáján végezték el a szükséges beavatkozásokat, a gerincműtétre csak előbbi eredményessége esetén kerülhet sor. Jelenleg sajnos élet és halál között lebeg, de reménykedünk a mielőbbi felépülésében – írják, egy névtelenséget kérő barátot idézve.

Apáti Bence, az operettszínház balettigazgatója a Karc FM Paláver című műsorában tegnap elmondta, hogy a balerinát jelenleg is az intenzív osztályon ápolják.

Kérek mindenkit, hogy mondjon el egy imát a balerinánkért. Számos főszerepben láthatták, többek között a Diótörőben

– mondta.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

banner
onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Nem valami jó hírek, még ha elméleti síkon is..

Egy apró változás elpusztíthatja a Földet és az összes bolygót Tudományos szimulációk azt sugallják, hogy a külső bolygók mozgásának...

Újabb háború törhet ki Európában

Nagy az esélye annak, hogy Koszovó és Szerbia között ismét fegyveres összetűzés alakuljon ki – nyilatkozta a sajtónak...

Nincs veszélyben hazánk zöldtőkéje

A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági...

Angol extábornok: Putyin atomfegyvereket fog bevetni

Oroszország már többször fenyegetőzött azzal, hogy beveti nukleáris fegyvereit. Egy brit volt tábornok szerint a veszély valós. Úgy...
facebook