5.2 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
HomeFőhírekGazdaságBudapesti gigaberuházást jelentett be Karácsony Gergely

Budapesti gigaberuházást jelentett be Karácsony Gergely

Az elkövetkező évek legfontosabb fejlesztése lesz, a 4-6-os villamosvonal forgalmához és léptékéhez hasonlítható, Újbudát Újpesttel összekötő fonódó kötöttpályás közlekedési tengely, amelynek nyomán „kivirágzik az élet” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester mai projektindító sajtótájékoztatóján.

Az európai nagyvárosok között Budapesten különösen magas a villamosközlekedés jelentősége a közösségi közlekedésben, de „mi ezzel sem vagyunk elégedettek” – fogalmazott a főpolgármester, aki hozzátette, szeretnének újabb és újabb fejlesztéseket megvalósítani.

Karácsony Gergely elmondta, a most bejelentett projekt keretében visszaépítenek egy hajdan volt villamosvonalat a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci út déli részén. A Pesti fonódó II. olyan városrészeket köt össze, amelyek egy részén már van metróközlekedés, azonban ez a szakasz olyan nagy szállítási kapacitást igényel, hogy a felszíni közlekedés is szükséges – mutatott rá a városvezető.

Ahol pedig a felszíni közlekedés elérhető, kisebb léptékek vannak, rugalmasabbak, átszállásmentesebbek a kapcsolatok. Karácsony Gergely kitért arra is, hogy a projekt kapcsán nagyon fontos a Nyugati tér átépítése, amelyre „bőven ráfér”, hogy másfajta arculata legyen.

A projekt tervezésének elindulásakor még sok nyitott kérdés van, de az biztos, hogy a Nyugati téri felüljárót elbontják, ezáltal létrehozva egy kellemesebb, szellősebb városi területet.

Ugyanakkor a tér áteresztő kapacitása nem csökkenne, a jelenlegi felüljárón áthaladó forgalom szintben keresztezné a Nagykörutat, a nagy befogadóképességű villamosoknak köszönhetően jóval többen érhetnek majd célba gyorsabban és kényelmesebben, mint napjainkban – állítja Karácsony.

A terület új kialakítása emellett túlmutatna jelenlegi szerepén, és a Nyugati tér egy „létező és funkcionáló városi köztérként” is szerepelhetne a budapestiek életében.

A beruházás előkészítése az Európai Unió társfinanszírozásával, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) programnak köszönhetően valósulhat meg – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work