11.1 C
Budapest
2024. március. 1. péntek

Budapesten járt a fizikai Nobel-díjas tudós

Dátum:

Megosztás:

2017. október 3-án a gravitációs hullámok felfedezői nyerték a fizikai Nobel-díjat. A díj egyik felét Rainer Weiss, a másik felét megosztva, Barry Barish és Kip Thorne amerikai fizikusok vehették át.

Rainer Weiss a napokban Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadást.

A gravitációs hullámok létezését még Albert Einstein jósolta meg 100 évvel ezelőtt az általános relativitáselméletében. De gravitációs hullámokat csak 2015. szeptember 14-én sikerült először észlelnie az emberiségnek. A hullámok két fekete lyuk összeolvadásával alakultak ki, melyeket az amerikai lézer interferometriás gravitációs hullám-obszervatórium segítségével (LIGO) mértek.

A fizikai Nobel-díjjal kitüntetett Rainer Weiss amerikai tudós (Fotó: MTI/EPA/TT/Fredrik Sandberg)

A LIGO-projektet 1992-ben két neves amerikai egyetem, a Massachusettsi Műszaki Egyetem és a Kaliforniai Műszaki Egyetem hívta életre az Amerikai Nemzeti Tudományos Alap több százmillió dolláros támogatásával. A LIGO alapító atyáinak egyike volt Rainer Weiss. A 70-es évek elején az ő ötlete volt, hogy lézer interferometriával ki lehetne mutatni a gravitációs hullámokat – derült ki a Kossuth Rádió A felfedező című műsorából.

„A legfontosabb, hogy az ember élvezze, amit csinál” – válaszolt a Nobel-díjas Rainer Weiss arra kérdésre, hogy kiből válik jó tudós. Mint mondta, ha az ember nem szereti, és nem élvezi, amit csinál, előbb-utóbb úgyis feladja és valamilyen más elfoglaltságot keres majd. Másrészről szükség van olyan kollégákra is, akik barátok is egyaránt, mert velük válik igazán élvezhetővé a munka.

Einstein úgy gondolta, talán soha nem lehet majd kísérletileg igazolni a gravitációs hullámokat. Rainer Weiss és társai sem feszültek rá a kérdésre, hanem lassan és megfontoltan haladtak, ezt mutatja, hogy a LIGO-projekten is több évtizeden át dolgoztak, amelyet végül csak 1992-ben hoztak létre.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ma este Silvester Stallone nagysikerű sorozata: Tusla királya (1-5. részek) – videók

Teljes film magyarul: Tusla királya 1 Tusla királya 2 Tusla királya 3 Tusla királya 4 Tusla királya 5 Kellemes szórakozást a filmekhez! Holnap a 6-9....

Omara Portuondo, a kubai zenei legendák egyike, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét – videó

Omara Portuondo, a kubai zenei ikon, 2024. október 6-án Budapesten adja utolsó magyarországi koncertjét. Bár pontos okokat nem...

Tudtad, hogy a műfű az otthonodat szebbé és gondtalanabbá varázsolja?

A műfű egyre népszerűbb választás a kertekben és teraszokon, és számos előnye van a hagyományos füves területekkel szemben. Nézzük, miért...

Tudtad, hogy a munkaviszony megszüntetésének is vannak alaki – és formai követelményei?

A munkaviszony megszüntetésének jogellenessége az Mt. (2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről) alapján több tényezőtől függ. Itt van néhány...