3.6 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

Budapest osztályzati kilátását is pozitívra javította a hitelminősítő

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

forrás: MTI

A magyar államadós-osztályzathoz hasonlóan a Budapestre külön megállapított adósbesorolás kilátását is stabilról felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította hétfőn a Moody’s pénzügyi szolgáltató csoport európai regionális és városi önkormányzatokra szakosodott hitelminősítő részlege, a Moody’s Public Sector Europe (MPSE).

 Budapest Lánchíd éjjel

A hétfőn késő este Londonban bejelentett lépést a cég elsősorban a magyar gazdaság javuló működési környezetével, valamint a szuverén és szub-szuverén adóskockázat közötti szoros korrelációval indokolta.

A Moody’s globális hitelminősítési szolgálata, a Moody’s Investors Service a “Ba1” szintű – a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó – magyar szuverén adósbesorolás kilátásának pozitívra javítását péntek este jelentette be. Ezt követte a Budapestre érvényben tartott, ugyancsak “Ba1” osztályzat kilátásának hétfői javítása az MPSE-részleg által. A cég egyben megerősítette a magyar főváros adósbesorolását.

Az MPSE kiemelte, hogy a lépés – ugyanúgy, mint a magyar szuverén adósbesorolás kilátásának javítása – a magyarországi működési környezet javulását tükrözi.

A budapesti osztályzati kilátás javításában emellett tényező volt az is, hogy a Moody’s véleménye szerint Budapest hitelképessége szorosan kapcsolódik Magyarországéhoz, mivel a magyar helyi önkormányzatok bevételei függnek az országos szintű makrogazdasági és költségvetési teljesítménytől.

A cég várakozása szerint folytatódik a magyar gazdaság aránylag jó ütemű növekedése, és ez a központi kormányzati átutalások növekedését eredményezi, ami kedvezően hat a fővárosi bevételekre. A budapesti osztályzati kilátás javításának indokai között van emellett a főváros megfontolt költségvetés-kezelési gyakorlata, amely a működési szintű pénzügyi egyenleg szilárd többleteiben és a jó pénzügyi teljesítményben is megmutatkozik.

Budapest besorolását alátámasztja a csaknem zéró nettó közvetlen és közvetett adósság is, ami az önkormányzati pénzügyek konszolidációját célzó kormányzati lépések eredménye – áll a Moody’s elemzésében. A hitelminősítő szerint emellett a besorolás tükrözi Budapest erőteljes likviditási pozícióját és költségvetési gyakorlatát is.

A Moody’s hangsúlyozza: ha javul a szuverén magyar adósosztályzat, az felhajtóerőt gyakorolhat a főváros adósbesorolására is. Lefelé ható minősítési nyomást eredményezhet ugyanakkor a magyar államadós-besorolás rontása, vagy az, ha érdemben romlana Budapest működési és pénzügyi teljesítménye.

A Moody’s a magyar szuverén adósbesorolás kilátásának pénteken bejelentett javítását elsősorban azzal indokolta, hogy jelenleg robusztusabb ütemű a magyar államadósság-ráta csökkenése, mint a múltban, mivel a magyar kormány bizonyította képességét és erőteljes elkötelezettségét arra, hogy az államháztartási hiányt a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt tartsa.

A Moody’s várakozása szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta – amely 2011-ben 81 százalékon tetőzött – az idén 74,3 százalékra, 2016-ban 73 százalékra csökken.

A cég azt is valószínűsíti, hogy az idén a vártnál magasabb adóbevételek révén a 2,4 százalékos cél alatt lesz az államháztartási hiány, az elsődleges egyenleg többlete pedig meghaladja a GDP 1 százalékát.

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Figyelem! Győri rendőreink a lakosság segítségét kérik a képen látható gyermek megtalálása ügyében! – Oszd meg!

Győri nyomozóink a lakosság segítségét kérik az ismeretlen helyen tartózkodó gyermek megtalálásához. A Győri Rendőrkapitányság 08010-157/505/2022. körözési számon eljárást...

Magyarországra nem vonatkozik az EU-s kőolajársapka

Magyarország mentességet kapott a kőolaj árkorlátjára. Az Európai Tanács pénteki döntése szerint plafont határoznak meg az orosz kőolaj...

Ma este két romatikus film, Richard Gere és Kevin Kostner főszerepléseivel: Micsoda nő!; Üzenet a palackban; – videók

Nap mint nap filmek! Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégente 2 filmet, más és más...

Mi történhetett a Hajógyári szigeten? A Dunából emelték ki a diszkóból kidobott fiatal holttestét, és itt még nincs vége a történetnek…

Éppen tizenegy éve annak, hogy a Hajógyári-szigetnél a Dunában megtalálták H. Géza holttestét. A fiatalember haláláért a rendőrség...