12.8 C
Budapest
2024. április. 17. szerda
HomeFőhírekGazdaságBúcsú a papírszámláktól: már nincs messze, hogy digitális könyvelésre váltson az egész...

Búcsú a papírszámláktól: már nincs messze, hogy digitális könyvelésre váltson az egész ország

Havonta félmillió forintot is megtakaríthat egy átlagos hazai vállalkozás, ha áttér a szoftveres számlafeldolgozásra.

A megdöbbentő számadatnak az ad aktualitást, hogy a tervek szerint 2018. július 1-jétől azokat a számlákat, amelyek adóalanyok közötti, belföldi áfás ügyletekről szólnak, valamint amelyekben az áthárított áfa összege eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, tételesen és valós időben be kell majd jelenteni az adóhatóságnak a számlázó programok és az adóhatóság rendszere közötti gép-gép kapcsolat segítségével, manuális beavatkozás nélkül. Ez vonatkozik a számlatömbön kiállított, papír alapú számlákra is! :)

A hazai cégek egynegyedénél több mint hat kézen megy keresztül egy bizonylat, míg azt engedélyeztetik, egy számla feldolgozása pedig átlagosan ezer forintba kerül – derül ki az LLP Hungary felméréséből, ami legalább 100, legfeljebb 1000 bejövő számlát kezelő cégek körében végeztek el. A kutatás azt is kimutatta, hogy a kisvállalkozók közel háromnegyede még mindig papíralapon továbbítja a számlákat, temérdek formanyomtatványt és űrlapot csatolva, ami nemcsak rengeteg időbe, de sok pénzbe is kerül. A könyvelők munkájának legalább egyharmadát az adminisztráció teszi ki, nem csoda, hogy egyre többen kérik az ügyfeleiket, hogy elektronikus formában küldjék el nekik a számlákat, bizonylatokat, és ne csak hó végén kapják meg azokat egyben.

NAV. Adójogszabályok. Kép: Hirmagazin.eu
NAV. Adójogszabályok. Kép: Hirmagazin.eu

A szoftveres megoldásra való átállással havi ezer számlánál már félmillió forint is megtakarítható, nem beszélve az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása miatt a mulasztással érintett számlánkénti, akár 500 ezer Ft mulasztási díjról. Ráadásul van olyan program, a Digitális Pénzügyi Asszisztens, amely az e-számlázás mellett az egész üzletvitelt leegyszerűsíti, gyorsabbá és átláthatóbbá teszi, olyan kiegészítő funkciókkal, mint a programból indítható banki átutalások vagy kimutatások, grafikonok lehívása. Az is fontos szempont, hogy a manuális munka alól felszabaduló könyvelőknek marad idejük arra, hogy üzletviteli tanácsokkal lássák el megbízóikat. Továbbá az e-számla környezetkímélő és költséghatékony, mert azt nem nyomtatják ki.

Egyre több e-számla szolgáltatást is nyújtó megoldás közül válogathatnak a vállalkozások. Ezek egyike a Magyarországon egyedülálló digitális megoldás, az eBIZ Digitális Pénzügyi Asszisztens, melynek komplex szolgáltatása csökkenti az adminisztrációt – mind időben, mind költségben. A digitalizációnak köszönhetően jelentősen mérséklődik a munkaigény. Manapság sok cég vesz fel embereket a számlák digitalizálására, ezt váltja ki az eBIZ, ahol a könyvelők az általuk könyvelt vállalkozások eBIZ fiókját díjmentesen kezelhetik. Az is vonzó, hogy össze van kötve az OTP Internetbanki szolgáltatásával is. Ez az OTP-nél bankoló cégeknek jó hír, mert ennek köszönhetően az OTP eBIZ-ből látják, hogy megrendelőik közül ki fizetett és ki nem, sőt az OTP Internetbankba való belépés nélkül indíthatnak átutalási megbízásokat és a befogadott költség számlák kifizetése akár csoportosan is elvégezhető az OTP eBIZ-en belül – hangsúlyozza a cég ügyvezetője, Jósvai Tamás.

Elektronikus adó-jogszabályok. Kép: Hirmagazin.eu

Azzal pedig, hogy az e szolgáltatást használó cég által kiállított e-számlát minden vállalkozói ügyfél a számlán található linken keresztül gyorsan ki tudja egyenlíteni, csökkentheti a késedelmes fizetést. A bejövő számlákat egyébként lefotózva is fel lehet tölteni a rendszerbe, mely a rendszert használó könyvelők számára is értékes, akik így is jóval könnyebben tudják tartani a kapcsolatot megbízójukkal. A programban nemcsak a feltöltött számlák és a banki adatok érhetők el könnyedén, de az kompatibilis a Magyarországon használt könyvelő programok jelentős részével is.

Az is a digitalizáció mellett szól, hogy 2018. július 1-jén hatályba lép az a rendelkezés, amely a számlázó programok Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) való bekötését és az online adatszolgáltatást írja elő. Ennek alapján a belföldi áfa-alanyok közötti ügyletekről kiállított olyan számlákat kell elektronikus módon továbbítani a NAV felé, amelyekben 100 ezer forint vagy azt meghaladó összegű áthárított áfa szerepel. A számlázó programnak azonnal biztosítania kell a számlák adattartalmának elektronikus úton történő továbbítását az adóhatóság felé. Ezek abban a pillanatban minősülnek kiállítottnak, amikor a számlázó program a dokumentum adatait lezárja.

Bár az uniós irányelveknek megfelelően a kormány meghagyja a papíralapú tömbös számlázás lehetőségét is, annak költsége szakmai szervezetek – mindenekelőtt a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MOKE) – nyomására jelentősen megemelkedhet. A 100 ezer-500 ezer forint közötti áfa esetén 5 naptári napon belül, 500 ezer forint felett viszont a teljesítést követő napon kell bejelentést tenni a NAV honlapján keresztül a papíralapú számlával dolgozóknak.

NAV. Adóellenőrzés. Kép: Hirmagazin.eu
NAV. Adóellenőrzés. Kép: Hirmagazin.eu

Az eBIZ előnyei:

–          „NAV-biztos”, azaz megfelel a fent említett NAV által előírt adatszolgáltatási feltételeknek.

–          Digitális formában tudja kezelni a bejövő és kimenő számlákat: amennyiben eBIZ-ből eBIZ-be érkezik a számla, akkor automatikusan iktatja a rendszer, továbbá lehetőség van papír- vagy pdf- számla befotózására, feltöltésére, azaz digitalizálására. Tehát nem csak hó végén kaphatja meg a könyvelt cégek számláit, hanem valós időben látja azokat.

–          Az OTPdirekt internetbankos összekötésnek köszönhetően valós időben, átlátható módon tudja megjeleníteni a bankszámlaforgalmat. Több könyvelőprogram formátumába is lehetséges importálni a könyveléshez szükséges adatokat.

–          Kiszámolja, hogy várhatóan nagyságrendileg mennyi ÁFÁ-t kell fizetniük a vállalkozásoknak, így a vállalkozó napi szinten nyomon követheti a várható fizetési kötelezettségeit.

–          Lehetővé teszi, hogy a könyvelő előkészítse ügyfelei részére az utalandó adókat és nyomon kövesse azok kiegyenlítettségét, elkerülve az esetleges NAV büntetéseket.

Az oldalon elhelyezett tartalom a OTP eBIZ Kft. közreműködésével jött létre, amelynek előállításában és szerkesztésében az Adózóna.hu és a Hirmagazin.eu szerkesztősége nem vett részt. 

Forrás: adozona.hu, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work