Hirmagazin.eu
Főoldal » Brutális lesz az idei tél, januárban akár -45-50 C-fok is lehet..
Időjárás

Brutális lesz az idei tél, januárban akár -45-50 C-fok is lehet..

Ez az oka, hogy brutális jégkorszaki hideggel közelít az idei tél

Bár a hosszú távú meteorológiai előrejelzésekben sok bizonytalansági tényező akad a légkörben lejátszódó folyamatok gyors változása miatt, de vannak olyan légkörfizikai jelenségek, amelyeknek jól megjósolhatóak a következményei. Ilyen jelenségnek számít a sztratoszféra felmelegedése is az Arktisz felett.

 

A poláris légörvény a sztratoszférából terjed át az alsóbb légrétegekre

 

Az idei tél jóval keményebb lesz a szokásosnál Észak-Amerika és Európa térségében a 2021-2022-es téli időszakra vonatkozó modellszámítások szerint. Ennek az az oka, hogy igen nagy a valószínűsége az úgynevezett hirtelen sztratoszférikus felmelegedés jelenségének – állítja a Severe Waether Europe szakportál elemzése. A hirtelen sztartoszférikus felmelegedés (Sudden Stratospheric Warming, SSW) miatt az előrejelzések szerint január elejétől jelentősen meggyengül a poláris légörvény, aminek komoly kihatása lesz Európa téli időjárására.

Hóban gázol taxihoz egy nő a New York-i Union Square-nél 2021. február 1-jén. A rendkívüli hidegbetörést a sarki légörvény széttöredezése okozza. FORRÁS: MTI/EPA/JUSTIN LANE

A légkör legalsó és legsűrűbb rétegét, a felszíntől nagyjából 10 és 15 kilométeres magasságig húzódó troposzférát

A LÉGRÉTEG HŐMÉRSÉKLETÉNEK FOLYAMATOS CSÖKKENÉSE JELLEMZI, EZER MÉTERENKÉNT ÁTLAGOSAN 6,4 CELSIUS FOKKAL.

A troposzféra legfelső, 12 kilométer körüli magasságban húzódó rétegét, illetve a troposzféra és a sztratoszféra közötti átmeneti övezetet, a tropopauzát már a -52, -54 Celsius fok körüli hőmérséklet jellemzi.

A sztratoszféra panorámája egy  SR-71-es magassági felderítőgép kabinjából, 24 ezer méter magasságból. A ritka levegő miatt ebben a magasságban már kezd befeketedni az égbolt. FORRÁS: U.S. AIR FORCE PHOTO

(A troposzféra a pólusok felett a legvékonyabb, átlagosan 8-10 kilométerrel, a trópusi övben pedig a legvastagabb, ahol a 15-18 kilométert is elérheti a vastagsága.) A troposzféra felett húzódó és 50 kilométeres magasságig terjedő sztratoszférát ezzel szemben viszont az jellemzi, hogy felfelé haladva fokozatosan emelkedik a hőmérséklete.

A sztartoszférában felfelé haladva emelkedik a hőmérséklet. FOTÓ: BAKONYI CSILLAGÁSZATI EGYESÜLET

Az Északi-sarkvidék felett minden évben kialakuló nagy poláris légörvény a sztratoszférát és a troposzférát is egyaránt érinti.

Ha széttöredezik a sarki légörvény, brutális hideg áraszthatja el a kontinenst

A teljes poláris légörvény általában novemberre alakul ki az északi féltekén, a napsugárzás intenzitásának fokozatos csökkenése miatt. Az alacsonyan beeső napsugarak egyre kevésbé képesek felmelegíteni az Arktisz feletti ózonréteget, ami miatt novembertől a sztratoszféra sarkvidék feletti zónája is fokozatosan lehűl.

Arktiszi táj az Északi-sark környékén. FORRÁS: AFP

Viszont az alacsonyabb szélességi körökön az ózonréteg hőelnyelő hatása továbbra is melegen tartja a sztratoszférát, így egyre jelentősebb hőmérsékleti különbség keletkezik a sarkvidéki zóna valamint a mérsékelt-szubtrópusi öv légtömegei között. Ennek hatására a hideg és az enyhe terület határán egy  markáns, és önmagába záródó légáramlás, a poláris légörvény jön létre.

A térkép az északi-sarki légtömeggel kapcsolatba hozott extrém hideget mutatja, ami télen elárasztotta az Egyesült Államok és Kanada területét.  Sötét kék színnel jelölve, ahol a hőméséklet -35 Celsius-fokra zuhant. FORRÁS: GODDARD EARTH OBSERVING SYSTEM/NASA

A téli időszakban, a sarkvidéki éjszaka beköszöntésével a troposzféra alsó rétegeiben is egyre alacsonyabbá válik a hőmérséklet, a sztratoszférában kialakuló poláris örvény mintegy lenyúlik a troposzférába.

A KÉT LÉGRÉTEG SZOROS KÖLCSÖNHATÁSBAN ÁLL EGYMÁSSAL, AMI BONYOLULT METEOROLÓGIAI FOLYAMATOKAT EREDMÉNYEZ.

Ha a troposzférában erős a poláris légörvény, akkor ez megakadályozza, hogy a nagyon hideg sarkvidéki levegő szétáramoljon az alacsonyabb szélességi körök felé. Ha viszont a poláris légörvény meggyengül, kemény hideg áraszthatja el a sarkvidéktől sokkal délebbre fekvő területeket.

De mi okozhatja a poláris légörvény meggyengülését?

Az Északi-sarkvidék felett elhelyezkedő poláris légörvény hatására a talajhoz közelítve egyre dinamikusabbá válik a széljárás. A levegőáramlás intenzitását azonban sok minden befolyásolhatja, így többek között az időjárási frontok, vagy más egyéb külső tényezők. Ha egyszerre túl sok zavaró hatás lép fel, a poláris örvény hullámzani kezd, és ez olyan intenzívvé válhat, hogy kihat a troposzféra feletti légrétegre, a sztratoszférára is.

Sűrű hóesésben egy járókelő New Yorkban 2021. február 1-jén. FORRÁS: MTI/EPA/JUSTIN LANE

Ha kellően nagy a poláris örvény hullámzása, az erős, úgynevezett Rossby-hullámok hatására nyomásemelkedés kezdődik a sztratoszférában, ami viszont a sztratoszféra gyors felmelegedéséhez vezet. Előfordulhat, hogy néhány napon belül

AKÁR 30-40 CELSIUS FOKKAL IS MEGEMELKEDIK A SZTRATOSZFÉRA HŐMÉRSÉKLETE,

és ezt a szélsőségesen gyors hőmérsékletemelkedést nevezik SSW-nek, vagyis hirtelen sztratoszférikus felmelegedésnek.

Példa a szélsőséges téli időjárásra: hóvihar tombol Isztambulban. FORRÁS: AFP/BULENT KILIC

A kialakuló SSW jelentősen meggyengíti, sőt, szét is töredezheti a poláris légörvényt, ennek pedig messzemenő kihatásai lehetnek a téli időjárásra. Ha a poláris légörvény cirkulációja megbomlik, nincs, ami visszatartsa a rendkívül hideg sarkvidéki légtömegek szétáradását, és a fagyos levegő hideg szelek formájában eláraszthatja Európát.

Nagy eséllyel hozhat jégkorszaki hideget a január

A hirtelen sztratoszférikus felmelegedés akkor következik be a meteorológiai szakirodalom szerint, amikor a sarkkör közelében nullára csökken, vagy negatív értéket vesz fel a zónaszél sebessége. Ez pedig a poláris légörvény széteséséhez vezet. A legmegbízhatóbb hosszú távú előrejelzési modellek (ECMWF, GFS) prognózisai szerint az idei év végén,

DECEMBER 27-TŐL ERŐTELJES SZTRATOSZFÉRIKUS FELMELEGEDÉS VESZI KEZDETÉT

az északi félteke ázsiai régiójából kiindulva.

Budapesti utcakép az 1987 januári “mesetél” napjaiból. FORRÁS: MTI/KLEB ATTILA

December 30-ra az előre jelzett SSW elérheti a csúcspontját, ami miatt január első napjaiban elkezdődhet a poláris jégörvény összepréselődése, majd felbomlása. A modellszámítások szerint január elejére jelentősen meggyengülnek a zonális nyugati szelek, ami szintén a bekövetkező SSW esemény rendkívüli intenzitására utal.

Országúti pillanatkép a 2013 márciusi extrém havazás után. FORRÁS: AFP/SZILÁRD GERGELY

MINDERRE A TÉRKÉPES ELŐREJELZÉSEK ALAPJÁN IS RENDKÍVÜL NAGY AZ ESÉLY.

Ha a poláris légörvény széttöredezik januárban, akkor a rendkívül hideg sarkvidéki légtömegek igen nagy valószínűséggel eláraszthatják Észak-Amerika és Európa legnagyobb részét, ez pedig kemény télies időjáráshoz vezet. Egyelőre még nem lehet természetesen  biztosra venni a januári jégkorszaki hideget, de a modellszámítások alapján erre most sokkal nagyobb az esély, mint az elmúlt telek idején.

Hasonló hírek

Deres a hajnal

Géza

Ijesztő hírt közöltek a meteorológusok: “Ez lehet az elmúlt 50 év legforróbb májusi hőhulláma”

Géza

Figyelem! Csúszásveszély! Ködszitálásra és vele együtt ónos esőre kell ma éjjeltől figyelnünk!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....
EnglishFrenchGermanHungarian