24.6 C
Budapest
2023. május. 29. hétfő

Brutál: a bejrúti robbanás akkora erősségű volt, hogy megzavarta még a felső légkört is

Dátum:

Megosztás:

A Bejrútban történt detonáció olyan erősségű volt, hogy még a felső légkört is megzavarta.

2020. augusztus 4-én történt minden idők egyik legnagyobb ember okozta, nem nukleáris detonációja Libanon fővárosában, amikor is 2750 tonna nem megfelelően tárolt ammónium-nitrát robbant fel – a balesetben 200 ember vesztette életét.

A Hokkaidói Egyetem munkatársai által készített tanulmány arról számol be, hogy a hatalmas erejű hullám még a felső légkörben is elektromos zavarhoz vezetett – a detonáció nagysága 1,1 kilotonna TNT erejének felelt meg.

A kutatók számításaik során az ionoszféra elektrontartalmát mérték fel, amely réteg a 50-965 kilométeres magasságban húzódik. Egyes természetes jelenségek, így a szélsőséges ultraibolya sugárzás és a geomágneses viharok, illetve egyes emberi tevékenységek, például a nukleárisfegyver-tesztek képesek befolyásolni az ionoszférában fellelhető elektronok mennyiségét – írja a 24.hu a Phys.org cikkére hivatkozva.

A friss tanulmányban azt írják: a részecsketartalomra GPS műholdak adataiból következtettek, az eredmények pedig azt mutatják, hogy a robbanás kialakított egy légköri hullámot az ionoszférában, amely 0,8 kilométer per másodperces sebességgel haladt déli irányba – ez az érték az érintett rétegben észlelhető hanghullámok sebességéhez hasonlít.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Így fenyegetőznek az ukránok

Az ukrán ellentámadás még nem kezdődött el, de holnap, holnapután vagy egy hét múlva megindulhat Olekszij Danilov, az...

Fél „falat”-nak sem elég ez az egy adag fagyi, Japánban lehet kapni és átszámítva 2,2 Millió Ft az ára..

A világ legdrágább fagylaltjainak megkóstolásához mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek. Cikkünkben bemutatjuk a világ legdrágább fagylaltjai, illetve...

A végsőkig küzdött: Szomorú részletek a keresésről! – A MOUNT EVEREST lesz SUHAJDA SZILÁRD végső nyughelye..

Talán már nincs is olyan ember az országban, aki ne hallott volna Suhajda Szilárd szívszorító drámájáról. A magyar hegymászót...

Magyar animációs filmé a rövidfilmes Arany Pálma

Buda Flóra Anna francia-magyar koprodukcióban készült 27 című animációs filmje nyerte el szombat este a legjobb rövidfilmnek járó...