27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Brüsszelben tárgyalt a Fidesz jövőjéről Orbán Viktor: ezt kéri a kormányfő az Európai Uniótól

Dátum:

Megosztás:

Brüsszel — A Fideszről és a következő hét év magyarországi uniós támogatásairól tárgyalt Orbán Viktor (56) miniszterelnök Brüsszelben az uniós csúcsvezetőkkel.

– Tisztességes alapokra kell helyezni az uniós költségvetést, alapkoncepciója ugyanis nem sportszerű, és olyan módosítások vannak benne, amelyek a szegényebb országoktól a gazdagok irányába kívánnak pénzeket átcsoportosítani – jelentette ki Orbán, miután megbeszéléseket folytatott Charles Michellel (44), az Európai Tanács elnökével, valamint Ursula von der Leyennel (61), az Európai Bizottság elnökével.

– Mi tisztességes költségvetést akarunk. Ha ez megvan, azon belül a magyarok meg fogják találni a számításukat, vagyis a nekik kedvező számkombinációkat is – tette hozzá.

Orbánnak nehéz dolga van, mert a következő költségvetési ciklusban 24 százalékkal kevesebb uniós pénz jutna Magyarországnak az Európai Bizottság javaslata szerint. Ez igen érzékeny veszteség lenne, mivel több mint 1500 milliárd forintnyi mínuszt jelentene az előző időszakhoz képest.

Orbán ráadásul azt is el akarja kerülni, hogy a jogállami normák betartásához kössék az uniós kifizetéseket, ez is napirenden van ugyanis.

A szakértő szerint biztosan kevesebb pénz jut Magyarországnak, amely az egyik legnagyobb haszonélvezője volt a mostani költségvetési ciklusnak, csak a csökkenés mértéke a kérdéses.

– Ha a 24 százalék helyett csak 10-15 százalékkal csökkenne a Magyarországnak járó támogatások összege, akkor az már siker lenne – jelentette ki a Blikknek Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint ehhez alkalmi szövetségeket köt a magyar miniszterelnök.

– Az agrárpénzek ügyében a franciákkal, görögökkel, spanyolokkal, lengyelekkel állhatunk össze, így ha egy kicsit zöldebb is, de lényegében változatlan maradhat az agrárkassza. A felzárkóztatási célokat szolgáló kohéziós támogatások csökkenni fognak, itt a visegrádi országokkal fogunk küzdeni, hogy minél kevésbé nyirbálják meg – fejtette ki Kiszelly Zoltán.

Az uniós költségvetésről a három hét múlva tartandó EU-csúcson dönthetnek az uniós kormányfők. Nagy-Britannia kiválása miatt kevesebb lesz a szétosztható pénz, az Európai Bizottság pedig az eddigi prioritások helyett a klímaváltozás elleni harcra és migrációs ügyekre fordítana nagyobb pénzeket.

blikk, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...