21.9 C
Budapest
2023. szeptember. 25. hétfő

Brüsszelben ismertették a tervet, hogyan fosztanák meg hazánkat az uniós elnökségtől

Dátum:

Megosztás:

Az erről szóló tájékoztatón Gwendoline Delbos-Corfield baloldali francia EP-képviselő lényegében elismerte, a háborúval kapcsolatos álláspontja miatt büntetnék a magyar kormányt

– írja a mandiner.hu

Az Európai Parlament hét frakciójából öt, együtt a testület többségét alkotó Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) (EPP), a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D), a Renew Europe, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség (Greens(EFA) és a Baloldal (GUE/NGL) egy határozatot terjeszt csütörtökön az EU parlamentje elé, amelynek többségi elfogadása szinte biztosra vehető.

A határozat fel fogja szólítani az Európai Tanácsot, hogy az uniós szerződések biztosította szankcionálási jogával élve fossza meg Magyarországot az EU rotációs elnökségének lehetőségétől.

Hazánk 2024 második felében töltené be az uniós féléves elnöki tisztségét. A tervről öt EP-képviselő közös sajtótájékoztatón számolt be szerdán délelőtt az EP brüsszeli épületében.

A legfrissebb hírek itt!

Thijs Reuten holland EP-képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége színeiben elmondta: Magyarország úgy akar uniós pénzekhez jutni, de a legkisebb erőfeszítéseket sem teszi meg a jogállamisági ajánlások megfogadására. „Az EU azonban nem egy ATM-gép, amelyből csak kivesszük a pénzt” – tette hozzá. Reuten szerint „a figyelmeztetéseken már rég túl vagyunk”, a magyar kormány kis törvényi változtatásai nem elegendőek, ezért most az Európai Tanács kezében van a döntés.

A holland EP-képviselő úgy vélte, Magyarország Putyin kezében van,

Orbán Viktor pedig a vétójog használatával befolyásolni tudja az EU külpolitikáját, Ukrajnát pedig blokkolni tudja,

így nehezen lehet az EU elnöke – főleg úgy, hogy elnökként „a saját agendáját tolná

– fogalmazott.

Sophie in 't Veld  (forrás: JONAS ROOSENS / ANP via AFP)

Sophie in ‘t Veld (forrás: JONAS ROOSENS / ANP via AFP), Sophie In ‘t Veld, a Renew Europe képviselőcsoport holland EP-képviselője közölte: az öt frakció egyetértett abban, hogy
a 13 év türelmi idő nem hozott eredményt, nincs őszinte együttműködés Magyarország részéről, jelenleg a „Godot-ra várunk”, ezért azt szeretnék, ha Orbán kihagyná az elnökséget.
Mint fogalmazott, Johannes Hahn költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztos megtévesztően nyilatkozott nemrég, amikor azt mondta: közel a megegyezés Magyarországgal az uniós pénzek ügyében, ugyanis az Európai Bizottság nem tárgyalhat erről, csak értékelheti azt, hogy Magyarország a jogállamisági feltételeknek eleget tesz-e – „Ez a jogállamiságról szól ugyanis, nem a költségvetési feltételekről” – tette hozzá.

A liberális képviselőnő hangsúlyozta: a magyar elnökségről a Tanácsnak egy erős határozatot kell hoznia, ugyanis Orbán a Tanácsban tudja érvényesíteni akaratát, ezért ott kell megakadályozni ezt.

Meg kell fosztanunk a publicitástól a magyar elnökséget, ehelyett azoknak kellene nyilvánosságot biztosítanunk, akiket Magyarországon elhallgattatnak, újságíróknak, tudósoknak, ngo-knak és egyebeknek
– tette hozzá.

Malin Björk, a Baloldal frakció svéd EP-képviselője jelezte: az EP-küldöttség tagjaiként sokuk személyesen járt Magyarországon, beszéltek magyar emberekkel, tudják, mi a valóság, a baj tehát a demokrácia hiánya.

A legfrissebb hírek itt!

A baloldali képviselő szerint most az Európai Parlamentnek kell határozottan jeleznie, hogy „elefánt van a porcelánboltban”, az EU nem engedheti meg, hogy Magyarország a soros elnöke legyen, amíg nem tesz eleget a jogállamisági követelményeknek,

nem demokratikus állam nem lehet EU-elnök”.

Az egész EU-t gyengítené a magyar elnökség”, mert Orbán és Putyin kapcsolata kellemetlen az EU számára, így meg kell fosztani  az elnökségtől – zárta mondandóját Björk.

Gwendoline Delbos-Corfield francia EP-képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoportjától leszögezte: Magyarország nem igazi demokrácia, csupán egy választási demokrácia – ezt több think tank és nemzetközi szervezet is megállapította már. „2011 óta jelzi a bajokat, figyelmezteti az EU Magyarországot.

Lehet-e az EU-nak olyan elnöke, amely 12 éve nem reagál érdemben az uniós kritikákra?
– tette fel a költői kérdést a képviselő.

Delbos-Corfield szerint a 7-es cikkely szerinti eljárás nagyon fontos intézmény, és az uniós szerződések lehetőséget adnak a Tanács számára is a renitens államok megrendszabályozására. A Parlament erre kéri most a Tanácsot, az erről szóló határozatot az öt frakció támogatni fogja. Kitért ugyanakkor arra is, nem értett egyet azokkal az aggályokkal, miszerint nem szabad foglalkozni a soros elnökség megvonásának kérdésével, mondván, ezt „le kell nyelni”,  az „elnökségi ciklusban amúgy sem történik semmi”. A Magyarországról a Tavares- és a Sargentini-jelentés után készített újabb jelentést jegyző Delbos-Corfield indoklása szerint azért is fontos kérdés hazánk 2024-es soros elnöksége, mert 2024 második félévében vennék át hivatalukat az EP-választás után az új képviselők, akik az új Bizottságot is megválasztják majd.

További adalék, hogy addig szerinte nem ér véget az orosz-ukrán háború, amivel „kapcsolatban a magyar kormánynak igen hangos álláspontja van, s nem mindegy, mit képvisel az uniós elnökség az ügyben”.

Vagyis a fegyverszünetet és békekötést szorgalmazó polgári kabinet az ő megítélése szerint már csak emiatt sem lenne méltó a soros elnökség ellátására.

A legfrissebb hírek itt!

Isabel Wiseler-Lima luxemburgi EP-képviselő, az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) képviselőcsoportjának képviseletében hasonló szellemben nyilatkozott: a szerződések által biztosított 7-es cikkely szerinti eljárás felhatalmazza a Tanácsot, hogy büntetőintézkedéseket hozzon tagállamok ellen, ezért az EP ennek fényében kéri erre Magyarország esetében.

A Tanácsnak döntenie kell, ez egy nagyon nehéz döntés lesz, de az EU tekintélye múlik rajta

– fogalmazott az EPP képviselőnője.

Nyitókép:  A brüsszeli Európai Parlament Paul-Henry Spaak épületrésze 2023. április 18-án  (forrás: JAMES ARTHUR GEKIERE / Belga via AFP)

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hatalmas tömeg gyűlt össze a Puskás Aréna Szoborparkban, hogy egy felejthetetlen koncerten vehessen részt.

Nem csalás, nem ámítás, idén immár ötödik alkalommal rendezte meg a Szerencsejáték Zrt. nagyszabású és ingyenes eseményét, a...

A kutatók kiderítették, meg kell-e mosni a rizst főzés előtt

A rizs Ázsiában és Afrikában több milliárd ember számára alapvető élelmiszer. A világ számos ikonikus ételének összetevője. Univerzális vonzereje...

Meghalt egy kislány – videó

Felfoghatatlan tragédia: magára rántotta a tévét és meghalt egy kislány Videó Magára rántotta a tévét, meghalt egy másfél éves kislány...

Földet ért a különleges minta a világűrből – videó

Földet ért vasárnap Utah állam területén az OSIRIS-Rex amerikai űrszonda által begyűjtött aszteroidaminta. A NASA amerikai űrkutatási hivatal élő...