9 C
Budapest
2024. február. 25. vasárnap

Brüsszel tovább akarja szigorítani a kötelező kvótákat – videók

Dátum:

Megosztás:

Brüsszel nem képes leállni, a héten megint a kötelező kvótáról tárgyalnak

– írja az origo.hu

A legújabb tervek megerősítik, hogy valóban migránsgettókat hoznának létre Magyarország területén.

Még ennél is hajmeresztőbb, hogy egy friss javaslat szerint már pénzzel sem lehetne kikerülni az illegális bevándorlók befogadását, kötelezően be kéne engedni őket az országba. Orbán Viktor miniszterelnök korábban többször kijelentette, Magyarország nem hajtja végre a brüsszeli diktátumot. A brüsszeli igyekezet amiatt is meglepő, hogy a legutóbbi uniós csúcson pont a magyar és lengyel kormány erőteljes fellépése miatt nem sikerült megegyezni a migrációs paktumról. A magyar baloldal persze megint teljes erőből támogatja a kötelező migránskvótákat.

Magyarország nem támogatja a kötelező kvótát, amit Brüsszel megpróbál ránk erőltetni, nem fogjuk hagyni, hogy migránsgettók létesüljenek Magyarországon – mondta Orbán Viktor Bécsben július 7-én,miután az illegális migráció elleni fellépésről tárgyalt Karl Nehammer osztrák kancellárral és Alekszander Vucic szerb államfővel. 

Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit, nem fogadjuk el a kötelező kvótát, és nem fogadjuk el a migránsgettók, migránstáborok építésére vonatkozó kötelezettséget sem

– jelentette ki Orbán Viktor. A kormányfő úgy fogalmazott: egy hatékony magyar modellt, egy nyilvánvalóan nem működő új európai modellre kellene felváltani. Magyarország meg fogja találni a jogi és politikai módját annak, hogy a brüsszeli döntéseket ne hajtsák végre – jelentette ki.

Sikeres magyar-lengyel fellépés

Mindezek mellett a legutóbbi uniós csúcson Magyarország és Lengyelország megakadályozta az EU új migrációs csomagját. Charles Michel, a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a június végi uniós csúcs után közölte: a migrációval kapcsolatban számos előrelépést történt az elmúlt hónapokban az európai uniós erőfeszítésekben, egyebek mellett egyetértés mutatkozott abban, hogy az EU-nak a migrációt külső dimenzióira szükséges összpontosítania.

Közölte: noha a migráció témájában nem született zárónyilatkozat, a tagállami vezetők megállapodtak abban, hogy az Európai Tanács elnöke nyilatkozatot adjon ki a témában. A migrációs dokumentum elfogadásának elmaradását Michel azzal magyarázta, hogy két tagország, Lengyelország és Magyarország nem tudta támogatni az EU új migrációs és menekültügyi csomagjára tett javaslatot, valamint a zárónyilatkozat minősített többséggel történő elfogadását.

Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő sikeresen harcolt a júniusi uniós csúcson. FORRÁS: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/FISCHER ZOLTÁN

Brüsszel nem áll le: migránsgettókat akarnak Magyarországon

A MAGYAR ÉS LENGYEL ELLENÁLLÁS ELLENÉRE KEDDEN ÚJABB TÁRGYALÁSI FORDULÓ LESZ MIGRÁCIÓS PAKTUM ÜGYBEN AZ UNIÓS INTÉZMÉNYEK (EURÓPAI PARLAMENT, EURÓPAI TANÁCS ÉS EURÓPAI BIZOTTSÁG) KÖZÖTT.

Nem meglepő módon a több mint kétharmados baloldali többségű uniós parlament előre jelezte, hogy több migrációpárti módosító javaslata is lesz.

Érdekesség, hogy a legújabb javaslatok szerint kötelezővé tennék

AZ ÖSSZES TAGÁLLAM SZÁMÁRA A MIGRÁNSOK KVÓTÁK SZERINTI BEFOGADÁSÁT, BIZONYOS ESETEKBEN MÉG BÜNTETÉSSEL SEM LEHETNE KIVÁLTANI A MIGRÁNSOK BEFOGADÁSÁT.

Ugyanakkor nem lenne lehetőség a teljes menekültügyi eljárás Unió területén kívül történő lefolytatására. Mindez egyértelműen azt jelenti, hogy az illegális bevándorlókat kötelezően be kellene engedni.

Migránsgettókat állítana fel Magyarország területén Brüsszel (képünk illusztráció). FORRÁS: AFP/MAHMUD TURKIA

Ráadásul Brüsszel csak minimum számot határozott meg az illegális bevándorlók szétosztására, maximum számot nem. 1000 EU-BA ÉRKEZŐ MIGRÁNSBÓL 16-OT MAGYARORSZÁGNAK KELLENE BEFOGADNI. 

Kifejezetten botrányos része a tervezetnek, hogy csak azon migránsok esetében kell a határon lefolytatni az eljárást, akik származási országának alacsony az elismerési rátája, biztonsági kockázatot jelentenek, vagy meg akarják téveszteni a hatóságokat.

MINDENKI MÁS A PÁRNAPOS ELŐSZŰRÉS UTÁN BELÉPHET AZ EU TERÜLETÉRE, SZABADON MOZOGHAT ÉS OTT FOLYTATÓDIK AZ ELJÁRÁS.

Erővel átnyomták a bevándorláspárti javaslatot

Mint arról korábban beszámoltunk, június 8-án az Európai Unió bel- és igazságügyi minisztereinek tanácskozásán terítékre került a menedékkérők befogadásáról és elosztásáról szóló, új jogszabálycsomag, majd azt gyorsan átnyomták a testületen.

A jogszabálycsomag egyik új eleme a „kötelező szolidaritás” rendszere, amely három lehetőséget biztosítana a tagállamoknak az Unióba áramló menedékkérők kezelésére:

  1. Bizonyos mennyiségű menekült befogadása.
  2. Az elutasított menedékkérők származási országba történő visszaszállításának finanszírozása.
  3. Az úgynevezett operatív intézkedések finanszírozása (például infrastruktúra, határvédelem stb.).

Az uniós államok szuverenitása mindenekelőtt abban áll, hogy képesek megvédeni határaikat, megvédeni magukat a nem kívánt migrációval szemben – reagált korábban Mateusz Morawieczki a javaslatra.

A LENGYEL KORMÁNYFŐ ALÁHÚZTA, VARSÓ NEM TÁMOGATJA A KÖTELEZŐ SZOLIDARITÁS RENDSZERÉT, UGYANIS AZ UKRAJNAI HÁBORÚ MIATT MÁR ÍGY IS RENGETEG ERŐFORRÁST FORDÍT A MENEKÜLTEKRE – AKÁRCSAK MAGYARORSZÁG.

Az Európai Unió nem tudta kezelni a migrációs válságot, és az Európai Parlament (EP) nyolc évvel a bevándorlási krízis után is ugyanazokat a dolgokat hangoztatja, például, hogy növelni kell az európai szolidaritást és segíteni a bevándorlók elhelyezésében és szétosztásában – vélekedett hasonlóan Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője még áprilisban.

Egyre erősödő migrációs nyomás

Kérdéses az is, hogy pontosan hány menedékkérőt kellene elosztaniuk – vagy visszaküldeniük – a tagállamoknak. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Svédország sajtóértesülések szerint évente körülbelül harmincezer menekültről tájékoztatta a tagállamokat, ugyanakkor ez a szám nem tűnik reálisnak, figyelembe véve a tavalyi, illetve az idei év eddigi tendenciáit. A tavalyi évhez képest harminc százalékkal növekedett az Európai Unióban az irreguláris határátlépések száma – nyilatkozta korábban a Magyar Nemzetnek Marsai Viktor.A Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója szerint idén akár rekordot is dönthet az Európába irányuló illegális bevándorlás mértéke, amennyiben az év további részében is hasonlóan alakulnak a tendenciák.

Az Eurostat által közölt adatok szerint tavaly csaknem egymillióan nyújtottak be menedékkérelmet valamely uniós tagállamba, ez már közelít a 2015-ös menekültválság idején tapasztalt szinthez.

FORRÁS: MAGYAR NEMZET

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) statisztikái szerint tavaly a nyugat-balkáni útvonal volt a legaktívabb, az Unióban észlelt összes illegális határátlépés 45 százalékát ebben a régióban jegyezték. Emellett a Földközi-tengeren is folyamatosan erősödik a migrációs nyomás, Olaszországban az év első hónapjaiban az illegális határátlépések száma átlépte a rekordnak számító 2016-os szintet.

Be kell engedni az illegális bevándorlókat

Írtunk arról is,hogy a nagyobb tagállamok által kialakított modell úgynevezett felelősségi pillére alapján a menedékkérelmek átvétele a határon továbbra is kötelező lesz, a menekültügyi eljárást 12 hét alatt kell lefolytatni. Amennyiben nem születik jogerős döntés ezen idő alatt, illetve a kitoloncolást sem lehet végrehajtani, a migránsokat be kell engedni az adott tagállam területére.

Minderre ki kell alakítani a megfelelő képlet alapján egyfajta kapacitást.

EZ A MINISZTERELNÖK ÁLTAL EMLÍTETT MIGRÁNSGETTÓ, AMI MAGYARORSZÁG ESETÉBEN 8511 MIGRÁNS EGYIDEJŰ BEFOGADÁSÁT LEHETŐVÉ TEVŐ TÁBOR LENNE, ÉS ENNYI KÉRELEM EGYIDEJŰ ELBÍRÁLÁSÁRA IS FENN KELLENE TARTANI EGY ÁLLAMI APPARÁTUST ÁLLANDÓ JELLEGGEL.

Ha ez a kapacitás megtelik, akkor ideiglenesen fel lehetne függeszteni a menedékkérelmek elbírálását, a 8511 fős szám négyszeresének elérése után pedig teljesen meg lehetne szüntetni a menedékkérelmek elbírálását az adott esztendőben.

Migránsgettókat akar létrehozni Magyarországon Brüsszel (képünk illusztráció). FORRÁS: AFP/ALBERTO PIZZOLI

A tervek egyik legvisszásabb pontja, hogy a kötelezően kialakítandó – brüsszeli bürokrata kifejezéssel – kapacitás mértéke Magyarország esetében jóval meghaladná az összes többi tagállam ez irányú kötelezettségét – a teljes uniós kapacitásszám 28,3 százalékáért felelne hazánk. Eközben a Magyarország felé vezető nyugat-balkáni migrációs útvonal frontvonalában lévő Görögországot csupán 1035 fős, Bulgáriát pedig 516 fős kapacitásszám fenntartása terhelné a kevés bejelentett illegális határátlépésszám eredményeképpen.

EZ AZ ARÁNY NYILVÁNVALÓVÁ TESZI, HOGY A TERV EGYÉRTELMŰEN HAZÁNK MEGBÜNTETÉSÉT CÉLOZZA, HISZEN EGY VÁROSNYI MIGRÁNST KELLENE FOLYAMATOSAN ELLÁTNUNK, RÁADÁSUL A TERV KÉSZÍTŐI SZERINT EGY ESETLEGES ÚGYNEVEZETT MIGRÁCIÓS VÉSZHELYZETBEN A KISZABOTT KVÓTÁK MEG IS TÖBBSZÖRÖZŐDHETNÉNEK.

Akár további terheket is róhat Magyarországra, hogy még nincs eldöntve, hogy a menedékkérelem elbírálása után milyen felelősséget visel a migránsokért egy-egy tagállam. A jelenlegi kompromisszum alapján a helyzet úgy néz ki, hogy egy Görögországban belépett, majd Szerbiába tovább állt és ott tartózkodó kérelmezőért Görögország felelőssége kilenc hónap után szűnne meg.

Migránskvóták újratöltve

Fontos hangsúlyozni, hogy a migránstáborok létrehozásán felül lenne egy elosztási mechanizmus a tagállamok között, vagyis Brüsszel még a déli határ irányából ideérkező migránsokon felül is telepíteni le bevándorlókat Magyarországon.

A tervezet úgynevezett szolidaritási pillére alapján az EU-ban harmincezer migráns áttelepítésére tettek javaslatot évente, amely húszezer euró/fő megfizetésével lenne kiváltható. Ez hatszázmillió eurós bevételt jelenthetne az uniónak. Azt is érdemes kiemelni, hogy ezek csak a kezdeti számok, az Európai Bizottság jelezte: ennél magasabb célszámokat fog javasolni, a kvóta ugyanis korlátlanul bővíthető. A tagállamok „szabadon” dönthetnének, hogy ennek fényében befogadnak migránsokat vagy ezt megváltják pénzbefizetéssel a már említett húszezer euró/fő áron.

Mindemellett ezt a két intézkedést kiválthatják máshogyan is, például úgy, hogy segítenek egy másik tagállamnak a menedékkérőket ellátó infrastruktúra fejlesztésében, ez azonban csak az adott tagállam hozzájárulásával történhet.

Hiába szavazta meg a baloldal, Magyarországon nem lesz migránsgettó!

A FENT BEMUTATOTT CSOMAGOT AZ ÖSSZES MAGYARORSZÁGI BALOLDALI PÁRT (JOBBIK, GYURCSÁNY-PÁRT, MSZP, MOMENTUM) EP-KÉPVISELŐJE MEGSZAVAZTA AZ UNIÓS PARLAMENTBEN.  

Orbán Viktor kormányfő a legutóbbi azonnali kérdések órájában az Országgyűlésben erről is beszélt, az erről szóló videót alább láthatják.

Migránsok a vajdasági Horgos központjában 2020. január 28-án. FORRÁS: MTI/MOLNÁR EDVÁRD

Puccsszerű brüsszeli akció

A téma napirendre kerülését Orbán Viktor puccsszerű akciónak nevezte a Kossuth rádiónak adott korábbi interjújában, felidézve, hogy korábban több alkalommal is megállapodtak az uniós szervezetek, valamint a tagállamok abban, hogy ez a téma megosztja a közösséget, ezért közös álláspont kialakítása szükséges. Ennek ellenére „azok, akik a migráció oldalán állnak, átnyomták a belügyminiszterek tanácsán azt a javaslatot, hogy állítsuk fel a migránskvóta rendszert” – emelte ki Orbán Viktor.

A DÖNTÉS HÁTTERÉBEN VÉLEMÉNYE SZERINT A SOROS-BIRODALOM ŐRSÉGVÁLTÁSA ÁLL.

Mint ismert, az elmúlt hetekben nyilvánosan is bejelentette Soros György, hogy visszavonul alapítványai irányításától, és átadja a stafétát fiának, Alexander Sorosnak. A kormányfő az interjúban emlékeztetett: Alexander Soros be is jelentette, hogy ő sokkal aktívabban fog politizálni, mint az elődje.

A miniszterelnök a kvóták és a szépen hangzó kapacitások – valójában migránstáborok – kérdését úgy kommentálta a rádióinterjújában, hogy olyan szabályokat fogadott el Brüsszel, „amely szerint Magyarországnak évente legalább tízezer migránst, de a bizottság döntése szerint ennek akár a többszörösét is be kellene fogadnunk. Ráadásul arra akarnak bennünket kötelezni, hogy migránsgettókat építsünk Magyarországon.”

Orbán Viktor emlékeztetett, hogy nyolc éve harcol a kvóták, a migránsbetelepítés ellen, és eddig sikerült megakadályozni, hogy kötelező kvótákat erőltessenek hazánkra és az uniós tagállamokra. – Ez a nyugalmi állapot most megváltozott, tettek egy puccsszerű lépést, és olyan döntéseket hoztak, amelyek elveszik tőlünk a saját országunkat. Mondom még egyszer, több tízezres migránstábor, migránsgettó felépítésére akarnak minket kötelezni – nyomatékosította a kormányfő.

Az ehhez hasonló állapotokat el kell kerülni Magyarországon. FORRÁS: ORIGO

Migránslázadás Franciaországban

A kötelező migránskvóta és a migránsgettók felállítása annak fényében még felháborítóbb, hogy az elmúlt hetekben szinte lángba borult Franciaország a migránsok lázadása miatt. Pascal Bruckner, világhírű francia filozófus ennek kapcsán azt mondta a Le Figarónak, hogy a 17 éves (egyébként bűnöző) tragikus Nahel halála valójában nem más, mint egy ürügy a Franciaország elleni totális támadásra, ugyanis az országon végigsöprő erőszakhullám jóval túlmutat Nahel halálán és a hozzáfűződő jogos érzelmeken. Ahogy Mathieu Bock-Côté, kanadai esszéíró fogalmazott egy korábbi cikkében, és erre utal Bruckner is, Franciaországban még a polgárháborúnál is súlyosabb a helyzet, az ország a migránsok ostroma alá került, ez igazi migránslázadás.

Forrás

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Népszerű televíziós műsorvezető lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje Szegeden

A Fidesz szegedi szervezetének döntése alapján dr. Fülöp László kommunikációs szakember lesz az önkormányzati választáson a jobboldal polgármesterjelöltje...

Lilu látványos fürdőruhás fotója az új sláger, Görög Zita is reagált rá

Többen dobtak egy hátast Lilu nagyon látványos fürdőruhás fotójától, több híresség is megjelent a poszt alatt. Fotó: RTL Magyarszág/SajtóKlub Lilu...

A szennyezett Szajna veszélyezteti Rasovszky Kristóf olimpiai aranyesélyeit

A vízminőség továbbra is aggodalomra ad okot a párizsi olimpia szervezőinek. A folyónak fontos szerepet szánnak a július 26-án...