16 C
Budapest
2024. május. 22. szerda
HomeFőhírekKülföldBreaking: bedobták a törölközőt a britek, újratárgyalnák az EU-val a Brexitet

Breaking: bedobták a törölközőt a britek, újratárgyalnák az EU-val a Brexitet

Theresa May brit miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről tartott, a tavaly novemberi megállapodással lezárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól – közölte kedden a Downing Street.

A londoni kormányfői hivatal szóvivője szokásos napi tájékoztatóján elmondta: a konzervatív párti miniszterelnök az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék problémájára kíván megoldást találni.

Ez a mechanizmus a novemberben aláírt 585 oldalas Brexit-megállapodás része, de a londoni alsóház – jórészt a tartalékmegoldással szembeni rendkívüli ellenállás miatt – két hete a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította az egyezményt.

Breaking bedobták a törölközőt a britek, újratárgyalnák az EU-val a Brexitet 1
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését, azaz a brexitet ellenző tüntetők egyike Londonban. A brit parlament alsóháza vitanapot tart a kormány tervezett lépéseiről a brexittel kapcsolatban / Fotó: MTI/AP/Matt Dunham

Az Európai Unió ugyanakkor többször is jelezte, hogy sem a backstop-mechanizmusról, sem általánosságban a kilépési feltételeket tartalmazó egyezményről nem tartja lehetségesnek a tárgyalások újranyitását.

Forrás: Blikk.hu

Theresa May / Fotó: MTI/EPA

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem