9.2 C
Budapest
2024. március. 2. szombat

Brassói aprópecsenye inyenc módra

Dátum:

Megosztás:

A brassói aprópecsenye mindannyiunk kedvence, mégis talán mindenkinek egy kicsit mást jelent ez az étel. De milyen az igazi, az eredeti brassói aprópecsenye?

Érdekes, mert a nevesebb szakácskönyvek (pl. Horváth Ilona) nem is hozzák ezt a receptet. A Wikipédia brassói szócikke sem ad sok segítséget az eredeti – ha van ilyen – recept elkészítéséhez, sőt e sorok írásakor 6 különböző eredetet, és egyben címszavakban 6 különböző brassói elkészítést mutat be.

Így azt meghagyva, hogy a tökéletes brassói egy kicsit mindenkinek a saját ízlése szerinti, itt megadom neked azt a receptet, amivel egészen biztos nem fogsz mellényúlni. És ami ráadásul ezt az ételt tényleg nagyon finommá teszi – nem csak egy olajban tocsogó, krumplis hússá, ami valljuk be, nemritkán tapasztalható például olcsóbb vendéglátóhelyeken. A receptben pedig megosztom veled a tényleg tökéletes brassói aprópecsenye elkészítésének 6 titkát!

Brassói aprópecsenye recept

  1. Legelső lépésben készítsd elő a krumplit. Tisztítsd meg és vágd kockákra.
Kockára vágott krumpli
Vágd kockákra a krumplit
  1. Tedd fel a krumplit főni hideg, sós vízben. Ha felforrt, 10 percig főzd és szűrd le, még sütni is fogjuk.

Tudom, hogy nem a legegyszerűbb a krumplit előfőzni, majd sütni és úgy adni a húshoz. De a tökéletes brassói aprópecsenye első titka éppen ez. Így a krumpli a főzés miatt a lehető legtöbb szaftot magába fogja szívni (= ízes lesz), viszont a sütés miatt amennyire lehet, még ropogós is lesz!

Főni föltett krumpli lábasban
Tedd fel főni a krumplit
  1. Készítsd elő a többi zöldséget is. A hagymát és a fokhagymát aprítsd fel. A paprikát csumázd ki, vágd ketté, ütögesd ki a magját és szeleteld fel fél cm-es csíkokra. A paradicsomot tedd 1 percre forró vízbe, húzd le a héját és vágd ki a csumáját, majd vágd apróbb darabokra.

 

Apróra vágott hagyma
Vágd apróra a hagymát

 

Csíkokra vágott zöldpaprika
Vágd fel a zöldpaprikát

 

Héjazott, felvágott paradicsom
Szedd le a paradicsom héját és vágd fel

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

  1. A húst is tisztítsd meg, és vágd kisebb kockákra.

A tökéletes brassói aprópecsenye 2. titka véleményem szerint, hogy jó minőségű, nem zsíros sertéshúst használj. Ha igazán jót szeretnél enni, akkor erre a sertésszűz a legjobb. Ha nem szeretnél ennyit költeni rá, akkor combot vagy lapockát javaslok, de a zsíros részektől megtisztítva.

Felkockázott szűzpecsenye
Kockázd fel a húst. A képen: szűzpecsenye
 1. Kockázd fel a szalonnát is.

Természetesen a szalonna akár el is hagyható, de a jó minőségű, füstölt, és lehetőleg nem gyorspácolt szalonna (a képen kolozsvári szalonna) a tökéletes brassói harmadik titka. Ennek az ízét egyszerűen nem tudod máshogy az ételbe vinni, és ha hiányzik, nem lesz az igazi. Lásd még ehhez a következő pontot is!

Csíkokra vágott kolozsvári szalonna
Vágd csíkokra a szalonnát
  1. Forrósíts fel egy serpenyőt, adj hozzá 1 ek. (kb. 3 dkg) zsírt vagy olajat.

Ha már a füstölt ízeknél, és a negyedik titoknál tartunk, akkor én csak jó minőségű zsírt javaslok a brassóihoz. Lehetőleg liba-, kacsa- vagy mangalica. Itt is igaz, mint a szalonnánál, hogy nem lesz ugyanaz az íze a brassóinak, amire gyerekkorodból emlékszel, ha olajjal készíted!

Brassói aprópecsenye készítése 8 - hús pirítása
Kezdd el a húst pirítani
  1. A húst pirítsd körbe a serpenyőben 5 perc alatt nagy lángon.
Brassói aprópecsenye készítése 9 - serpenyőben piruló hús
Pirítsd körbe a húst pár perc alatt
  1. Tedd félre a húst a levével együtt egy tányérba vagy edénybe.
Brassói aprópecsenye készítése 10
Tedd félre a húst
  1. Ugyanabba a serpenyőbe tedd bele a másik 1 ek. zsírt vagy olajat, és pirítsd rajta a szalonnát kb. 4 percig.
Brassói aprópecsenye készítése 11 - szalonna pirítása
Pirítsd meg a szalonnát
  1. Add hozzá a hagymát, és pirítsd ezt is kb. 3 percig.
Brassói aprópecsenye készítése 12 - hagyma pirítása
Pirítsd meg a hagymát is
  1. Add hozzá a fokhagymát, pirítsd még fél percig. Vigyázz, mert ez könnyen megég.
Brassói aprópecsenye készítése 13 - fokhagyma pirítása
A fokhagymával csak fél percig pirítsd
  1. Add hozzá a zöldpaprikát, és pirítsd 3 percig.
Brassói aprópecsenye készítése 14 - zöldpaprika pirítása
Add hozzá a zöldpaprikát is
  1. Húzd le a lángról, adj hozzá fél teáskanál pirospaprikát, keverd el, és add hozzá a paradicsomot.
Brassói aprópecsenye készítése 15 - paradicsom hozzáadása
Végül a lecsós alaphoz a paradicsom jön
  1. Vedd a lángot közepesre, és pirítsd 1 percig.

Vedd észre, hogy itt egy lecsós alapot készítünk, és ez a tökéletes brassói ötödik titka. A végén a krumpli magába fogja szívni, de ettől lesz egy igazi, megkomponált étel, és nem csak pirított krumpli hússal.

  1. Add hozzá a húst, levével együtt. Ízesítsd sóval, borssal és majoránnával.
Brassói aprópecsenye készítése 16
Add hozzá az előre megpirított húst is
  1. Mindig nagyon kicsi vízzel (alkalmanként fél dl) felöntve főzd puhára a húst. Közben mindig hagyd, hogy zsírjára süljön. Sertésszűz esetében mindössze 10 percig kell főznöd, comb vagy lapocka esetében még 30-40 percig.
Brassói aprópecsenye készítése 18
Mindig egy nagyon kicsi vizet önts alá
  1. Közben a leszűrt krumplit bő, forró olajban süsd ki. Ez 2 adagban ment nekem, adagonként 12 percig tartott, mire ilyen szép aranyszínű lett. Sütés közben rázogasd a krumplit, majd szedd ki egy tányérba és tedd félre.

 

Brassói aprópecsenye készítése 17
Szűrd le jól a krumplit

 

Brassói aprópecsenye készítése 20
Forró olajban süsd ki az előfőzött krumplikat

 

Brassói aprópecsenye készítése 21
Az aranyszínűre sült krumplikat szedd ki egy tányérba vagy tálba

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

  1. Amikor a hús megpuhult, hagyd még egyszer teljesen zsírjára sülni, és még 3 percig nagy lángon pirítsd, időnként megkeverve.
Brassói aprópecsenye készítése 22
Süsd le zsírjára a húsos brassói alapot
  1. Add hozzá a krumplit, forgasd össze, és süsd még 2 percig.
Brassói aprópecsenye készítése 23
Forgasd össze a krumplival
  1. Legvégül add hozzá a gyorsfagyasztott zöldborsót, és ezzel is összeforgatva süsd 2 percig.

Talán a zöldborsó a legellentmondásosabb hozzávaló a brassóiban. Van, aki nem is hallott róla, van, aki nem is tudja nélküle elképzelni. Természetesen elhagyható, de szerintem éppen ez a tökéletes brassói hatodik titka. Ettől lesz igazán érdekes egytálétel, ami már messze túlmutat a fokhagymával ízesített krumpli és hús párosításon.

 

Brassói aprópecsenye készítése 24
Add hozzá a zöldborsót

 

Brassói aprópecsenye készítése 25
Forgasd össze a zöldborsóval

Te hogyan csinálod: Írd meg nekünk a [email protected] e-mail címre!

Olvass más változatokat is, itt!

Brassói aprópecsenye változatok

Ahogy említettem, brassóiból annyiféle receptet találsz, ahányan ezt az ételt leírták.

Talán a zöldborsó a legellentmondásosabb hozzávaló, erre már utaltam. Én mindenképpen javaslom kipróbálni, nagyon feldobja ezt az ételt! Ha nem tetszik, legfeljebb legközelebb nem teszel bele!

A brassói mindig sertéshúsból készül, ebben nincs vita. A legtöbbször talán a combot használják, de láttam például tarjás receptet is. Én akkor is a sertésszüzet javaslom, egy szinttel magasabbra emeli ennek az ételnek az élvezeti értékét, mint amit az olcsó kifőzdéktől esetleg megszokhattunk.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

A lecsós alapot a brassóiban helyettesítheted télire eltett, vagy konzerv lecsóval is. Ebben általában nincsen hagyma, tehát ez csak a zöldpaprikát és a paradicsomot helyettesíti.

Szintén találkozni még olyan változattal, amikor lecsós alapot egyáltalán nem tesznek bele. Tény, hogy valamivel egyszerűbb elkészíteni, viszont jelentős és szükséges ízeket veszünk ezzel ki a receptből.

Ami a fűszerezést illeti, a só és a bors természetesen mindig kell bele. A legtöbben fűszerpaprikát is használnak, és leggyakrabban ezen kívül még a majoránna jelenik meg a brassói receptekben. Ezekkel lehet kísérletezned, neked vagy nektek hogyan ízlik a legjobban.

A brassóit szinte minden esetben valamilyen savanyúsággal, leginkább ecetes uborkával tálalják!

A legnagyobb brassói hiba

Az ízesítés természetesen ízlés kérdése, így semmi gond nincs azzal, ha valaki nem pontosan így csinálja, így szereti a brassóit.

De talán egy olyan hiba van, amivel gyakran találkozni – főleg vendéglátóhelyeken -, és ami nagyon el tudja rontani a brassói élvezeti értékét.

Ez pedig az, ha zsírban-olajban tocsog. Egyszerűen erre nincs mentség!

Hogy ezt elkerüld, egyrészt jól csöpögtesd le az olajból kivett sült krumplit. Másrészt ne tegyél bele nagyon zsíros részeket a húsból. Harmadrészt pedig bánj mértékkel a zsiradékkal az elején. Ha mégis zsírosnak találnád, akkor mielőtt a krumplit beletennéd, öntsd le a zsírjának egy részét.

Jó étvágyat!

eletmod

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...

Szellemvárosként pusztul Hajmáskér egykori csodája

Hajmáskér arculatának bő egy évszázada meghatározó eleme egy impozáns épülettömb. A hajdani tüzérségi laktanya kastélyszerű parancsnoki épülete és...