23.3 C
Budapest
2022. augusztus. 11. csütörtök

Botrány! Szeméthegy Tamásiban: Olaszországból érkezett a több ezer m3 szemét, aztán ittragadt..

Dátum:

Megosztás:

Lassan apad az Olaszországból behozott szeméthegy Tamásiban, bőven van még mit elhordani – tapasztalta meg a Blikk munkatársa a helyszínen

– Innen, a kerítés melletti területről vitték el a műanyaghulladékot – mutatta a Blikknek egy helybeli, Gulyás Károly, hogy honnan tüntették el a szemetet. – Egészen kiért idáig a kerítésig a műanyaghalom, már csorgott is ki rajta. Jól látszik, hogy van még mit elvinni innen, ki tudja, mikor végeznek majd vele – jegyezte meg.

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Gulyás Károly / Fotó: Zsolnai PéterGulyás Károly megmutatta, honnan vitték el a szemetet / Fotó: Zsolnai Péter

Egy éve számoltunk be arról, hogy a Tolna megyei városban egy, a buszpályaudvar mellett kinőtt szeméthegy – mintegy kétemeletnyi műanyaghulladék – borzolja a kedélyeket. A szemetet Olaszországból hordta ide egy cég, a Wastra Group Kft. amely az engedélyek megkérésekor arra hivatkozott, hogy a műanyaghulladékot feldolgozza majd, hogy újra hasznosítható legyen.

A lakosokat azért is zavarja a nagy mennyiségű hulladék, mert frekventált helyen magasodik: hatszáz méterre van egy lakóteleptől és a termálfürdőtől, illetve háromszáz méterre a kerékpáros velodromtól. Megírtuk, hogy a műanyagszeméttel kapcsolatban az önkormányzatnak nem volt egyszerű megoldást találnia, mert azt magánterületen rakta le egy vállalkozás, amely az engedélyeket megkapta a különböző hatóságoktól.

Ugyanakkor tavaly május 20-án a jegyző és a hulladékgazdálkodási hatóság munkatársa a telephelyen olyan hiányosságokat talált, ami miatt a nem veszélyes hulladék begyűjtését kilencven napra felfüggesztette és felszólították a cég ügyvezetőjét a hulladék feldolgozásának megkezdésére – állt a lapunknak is megküldött közleményben. Emellett a Tolna Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Osztálya hétmillió forintos bírságot szabott ki a cégre. Továbbá tűzvédelmi bírságot is kapott a kft. a katasztrófavédelemtől.

Tóth Attila eltörpül a szeméthalom mellett / Fotó: Varga ImreA Blikknek korábban nyilatkozó Tóth Attila eltörpül a szeméthalom mellett / Fotó: Varga Imre

A gyűjtés után kezdődnie kellett volna a feldolgozásnak

Beszámoltunk arról is, hogy a cég 2021. október 16-ig kapott haladékot az előkezelési tevékenység befejezésére, illetve a hasznosítási tevékenység megkezdésére. A kft. ügyvezetője is azt nyilatkozta korábbi cikkünk készítésekor, hogy minden meglesz ahhoz, hogy beinduljon a feldolgozás. Ami aztán mégsem kezdődött el, és ezt fejezte kilátásba a vállalkozás egyik dolgozója, aki neve elhallgatását kérve szólalt meg lapunknak.

A telephelyen elhelyezett és magára hagyott műanyag-hulladékot végül – a kormányhivatal intézkedése alapján – idén áprilisban elkezdték átszállítani a Tamásitól mintegy ötven kilométerre lévő cikói szeméttelepre. A végére azonban az eltelt három hónapban még nem értek. Azt látni, hogy a szeméthegy egy része eltűnt, és hogy bőven van még mit elhordani onnan.

Szeméthegy Tamásiban: eljött a pillanat, amire a helyiek régóta vártak

Szeméthegy Tamásiban: eljött a pillanat, amire a helyiek régóta vártak

Jól látszik, hogy egy részt már megszabadítottak a szeméttől / Fotó: Zsolnai PéterJól látszik, hogy egy részt már megszabadítottak a szeméttől / Fotó: Zsolnai Péter

A szeméthegyre a figyelmet tavaly felhívó Tóth Attila most keserűen jegyezte meg: sajnálatos, hogy csak így be lehetett hozni az olasz hulladékot, és fel lehetett itt halmozni, aztán a cég illetékeseinek semmilyen következménnyel nem kell számolniuk. Ugyan jelenleg is folyik a rendőrségi nyomozás, de érdemi fejleményről nem tudni. Úgy tudjuk, hogy az ügyben feljelentést tevő Keresztes Lóránt országgyűlési képviselőt, az LMP frakcióvezetőjét a nyomozó hatóság nemrég arról tájékoztatta, hogy tart a vizsgálódás az ügyben.

blikk

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Nem valami jó hírek, még ha elméleti síkon is..

Egy apró változás elpusztíthatja a Földet és az összes bolygót Tudományos szimulációk azt sugallják, hogy a külső bolygók mozgásának...

Újabb háború törhet ki Európában

Nagy az esélye annak, hogy Koszovó és Szerbia között ismét fegyveres összetűzés alakuljon ki – nyilatkozta a sajtónak...

Nincs veszélyben hazánk zöldtőkéje

A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági...

Angol extábornok: Putyin atomfegyvereket fog bevetni

Oroszország már többször fenyegetőzött azzal, hogy beveti nukleáris fegyvereit. Egy brit volt tábornok szerint a veszély valós. Úgy...
facebook