18.6 C
Budapest
2022. október. 2. vasárnap

Borzalom, mit művelnek a herbál-zombik Budapest kellős közepén..

Dátum:

Megosztás:

Egyre gyakrabban látni a főváros utcáin zavaros tekintetű, néha hangoskodó, néha magukban beszélő embereket. Aggasztó a helyzet.

Egyre gyakrabban látni a főváros utcáin zavaros tekintetű, néha hangoskodó, néha magukban beszélő embereket.

A „herbál” miatt zombiként kódorgó, vagy épp természetellenes pozíciókban gubbasztó fiatalok nem csak saját egészségüket rombolják, hanem gyakran viselkednek félelmet keltő, agresszív módon a járókelőkkel szemben, és sokszor van szükség miattuk rendőrségi intézkedésre.

A Metropol utánajárt az egyre aggasztóbb budapesti „herbálhelyzetnek”.

Jelentősen megnőtt a herbál okozta halálesetek száma

„Biofű” a gyűjtőneve az összes szintetikusan előállított kannabisz-származéknak. Ezeket változatos fantázianevekkel illetik, mint például a „herbál”, „műfű”, „K2”, „füstölő”, „spice”, vagy „legális fű”.

„Legalább 120-féle „biofüvet” ismerünk. Ezek szerkezetükben hasonlítanak a marihuána pszichoaktív hatóanyagához, a THC-hez” – osztotta meg lapunkkal Dr. Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának főorvosa.

„A hatáserősségük azonban akár tízszerese is lehet a THC-ének. Az újabb fajta szintetikus marihuánaszármazékok, biofüvek, herbálok, amik kint vannak az utcán, az „eléggé ütős” kategóriába tartoznak. Ezek a második slukk után már ott vannak a központi idegrendszerben, és tudatbeszűkülést okoznak. Ezáltal például jelentősen megnőhet a szívritmuszavarra való hajlandóság. Az utóbbi időben az ezzel kapcsolatos halálesetek száma jelentősen megemelkedett.”

Akár patkányméregből készülhet a „biofű”

A szintetikus vagy dizájnerdrogoknak senki sem tudja a pontos hatóanyagát, még maga a díler sem. Ezek lehetnek akár mérgező anyagok is, akár patkányméreg, vagy aceton. Az előállítók tulajdonképpen kísérleteznek a fogyasztókkal. Elég csak egy apró összetevőt megváltoztatni és már nem szerepel a vegyület a rendőrség nyilvántartásában, mint a drog. Ezért egy ideig tulajdonképpen „legálisnak” tekinthetők a frissen kikevert szerek. A kábítószerrel dohány- vagy gyógynövényleveleket itatnak át, és ezt szívják a fogyasztók.

 

Fotó: Herbálfigyelő / Instagram

Bika, a gyilkos drog

Az egyik legelső dizájner drog a „Kati” volt, de azóta megjárta a kábítószerpiacot az „Évi”, a „Zsuzsi” és a vetkőzős drognak is nevezett „Zene”, amelyet a legtöbb nyilvánosan meztelenül őrjöngő szedett a rosszulléte előtt. Azonban még náluk is veszélyesebb a legújabb, „herbál” kategóriába tartozó „Bika”.

„A „Bika” fantázianevű szer viszonylag sok halálos áldozatot követelt az elmúlt 1-2 évben, de már vannak „testvérei” is, amik hasonló hatáserősséggel, tudatállapot-változással bírnak. Ezek a drogok eléggé népszerűek ma” – mondta Zacher Gábor. A toxikológus elmondta: egy biofüves cigaretta az ország egyes részein már 100-150 forintért megkapható.

„Ezt a jelenséget szegénységi droghasználatnak szoktuk hívni. Általában a nagy szegénységben élőknél szokott megjelenni, akik ezt az összeget talán még ki tudják fizetni a kábulatért. Ráadásul a drogfüggők immunrendszere sokkal kevésbé ellenálló, mint egy egészséges emberé, emiatt a Covid vírussal szemben is fokozottabb veszélynek vannak kitéve” – mondta a főorvos.

A terjesztők ellen szigorúan fellép a rendőrség

Feltettük kérdéseinket a megnövekedett herbálfogyasztással kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, akik az alábbiakat válaszolták lapunknak:

„A Budapesten rendőri eljárásban regisztrált új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűncselekmények száma … az alábbiak szerint alakult: 2021. I-X. hó 56 eset. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a büntetőeljárásról szóló törvény által lehetővé tett valamennyi eszközzel fellép az illegális szerek terjesztőivel szemben. A közbiztonság szavatolása érdekében együttműködünk többek között a Készenléti Rendőrséggel, a Polgárőrséggel, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal és a Budapesti Közlekedési Központtal” – tájékoztatta a Metropolt a BRFK.

ripost, metropol

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe – két magyarázat lehet

Az Északi Áramlat 2 vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője tájékoztatott. Ulrich Lissek azt mondta, hogy erre két lehetséges magyarázat van:...

Elindult a népszámlálás, a kérdőív valósághű kitöltése mindenki számára kötelező, de nyerhetsz is vele!

Október 1–16. között online kérdezik meg az embereket. Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik 16-ig nem adtak...

Kiderült: Varga Irén az egyik legdrágább előadó Magyarországon!

A Ripost régóta próbálja kideríteni, hogy mennyiért is vállal egy-egy haknit Varga Irén. Most elkapott a lap egy hivatalos...

35 postát zárnak be a fővárosban

A Magyar Posta 35, „alacsony forgalmú” budapesti posta bezárásáról döntött. Az állami vállalat a „háború és az elhibázott...