-4.4 C
Budapest
2023. február. 6. hétfő

Börtönt kapott egy olasz hajóskapitány, mert visszavitte Afrikába az illegális migránsokat

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Az ítélet hatalmas felháborodást váltott ki Olaszországban. Sokak szerint a kapitány kitüntetést érdemelne, nem börtönbüntetést.

A nápolyi bíróság első fokon 12 hónap letöltendő szabadságveszésre ítélt egy olasz hajóskapitányt, mert visszavitt százegy, Földközi-tengerből kimentett illegális bevándorlót Líbiába, majd átadta őket a helyi parti őrségnek – írja az olasz sajtóra hivatkozva az amerikai Newsweek.

A börtönbüntetésre ítélt Giuseppe Sotgiu korábban az „Asso Ventotto” nevű tengeri ellátóhajó kapitánya volt, amely 2018 májusában épp élelmiszert és alapvető szükségleti cikkeket szállított egy Lampedusa és Líbia között található olajfúró toronyhoz a Földközi-tengeren, amikor a hajó útját keresztezte egy illegális migránsokkal tömött csónak. Ezt észlelve a legénység kimentette a vízen hánykolódó, főleg katonakorú férfiakból álló társaságot, majd egy kis kitérővel Tripoli kikötőjébe szállították őket; tehát ugyanoda, ahonnét elindultak Európa irányába. Végezetül a migránsokat átadták a líbiai parti őrségnek, Giuseppe pedig folytatta útját.

A három éve történt incidens hatalmas médiavisszhangot kapott. Magukat jogvédőnek mondó civil szervezetek, baloldali politikusok és az ENSZ menekültügyi főbiztossága, az UNHCR is felszólalt a történtek ellen, mondván, hogy Líbia nem számít biztonságos országnak, tehát a bevándorlók oda történő visszaszállítása nem jogszerű. Ezzel szemben Matteo Salvini és Danilo Toninelli, az akkori belügy- és közlekedési miniszter törvényesnek nevezte, és védelmébe vette a kapitány döntését.

2018-ban Giuseppe Sotgiu és a hajó legénysége ellen is büntetőper indult. A hosszúra nyúlt bírósági eljárásban végül múlt hét pénteken született ítélet, melyben mindenkit felmentettek, kivéve a kapitányt, akit kiskorúak és kiszolgáltatott személyek kárára elkövetett jogsértésekben bűnösnek találtak, de a hivatali visszaélés vádja alól felmentették. A bíróság szerint Giuseppe legfőbb bűne az volt, hogy nem azonosította a migránsokat, nem vizsgálta meg az egészségügyi állapotukat, és nem kérdezte meg tőlük, hova tartanak, illetve mit szeretnének.

A Soros György által támogatott Amnesty International olaszországi irodájának szóvivője üdvözölte a bíróság döntését. Riccardo Noury szerint fontos ítélet született, mivel ha a jövőben „más kereskedelmi hajók is hasonlóan járnak el, akkor bíróság elé állíthatják és elítélhetik őket.”

Ezzel szemben az olaszok jelentős része úgy gondolja, hogy Giuseppe az egyetlen helyes döntést hozta, amikor visszavitte Afrikába az illegális bevándorlókat, ezért börtön helyett inkább kitüntetést érdemelne.

Forrás: Ripost / Hirmagazin.eu

Fotó: Ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

Eddig is rovarokat ettünk, legfeljebb nem tudtunk róla

Hatalmas felhördüléssel fogadta a hazai közvélemény az Európai Bizottság két januári döntését, melyek értelmében a gyártók az EU-ban...

Hajófelvonulással nyitották meg a farsangot Velencében – videó

Egy nagyméretű papírmasépatkány vezette a farsangot megnyitó hajófelvonulást vasárnap Velencében. Az utcai karneváli programok ingyenesek, és február 21-ig...

Ítéletidő és lavinaveszély Ausztriában – videó

Ausztriában egész hétvégén erős szelek és hóviharok tomboltak. Az óránként száz kilométeresnél is erősebb szelek fákat csavartak ki, tetőket...

Nagy erejű földrengés rázta meg Törökországot és Szíriát, több százan meghaltak .. – helyszíni közvetítés – videó

Rengeteg épület összeomlott és emberek rekedtek a romok alatt, így az áldozatok száma folyamatosan nő. A jelentések szerint a...