17 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

Boris Johnson: Ukrajnának győznie kell – videó

Dátum:

Megosztás:

A brit miniszterelnök volt az első külföldi vezető, aki a háború kitörése óta beszédet mondott az ukrán parlament előtt. Boris Johnson szerint nincs erkölcsi dilemma: Ukrajna és Oroszország háborúja a jó és a rossz küzdelme.

Boris Johnson otthon azt találgatja, hogy a választók bosszút állnak-e a pártján a csütörtöki helyhatósági választásokon a karanténsértő kormánypartik miatti ködösítésért, illetve aért, hogy angol alkatrlészek kerültek orosz haditechnikába.

Ukrajnában viszont a brit miniszterelnök hős, mert országa Kijev egyik legnagyobb katonai támogatója. Johnson néhány hete személyesen is járt Kijevben, most pedig a Verhovna Rada, a parlament előtt mondott – igaz virtuális – beszédet, Londonból.

A háborús helyzetet jól illusztrálta, hogy míg a brit kormányfő öltönyben, nyakkendőben, addig Zelenszkij ukrán elnök a szokásos khaki színű pólójában jelent meg, és hasonló civil ruhában voltak képviselői is.

„Naponta záporoznak a rakéták Ukrajna ártatlan népére” – kezdte beszédét Johnson, aki elmondta: az orosz katonáknak immár nincs mentségük, hogy nem tudják, mit tesznek és hogy háborús bűnöket követnek el. Ezek kiderülnek, ahogy láttuk Bucsában és másutt”.

„Ukrajna győzni fog! Ez egy olyan konfliktus, amelyben nincs kétértelműség.

Ez az ukránok önvédelmi és függetlenséghez való jogáról, nemzeti önrendelkezéséről szól Putyin kizökkent birodalmi céljaival szemben, az ukrán demokráciáról szól Putyin zsarnokságával szemben, szabadság az elnyomással szemben, jó a gonosz ellen, és ezért kell Ukrajnának győzni”.

Johnson a churchilli kifejezést idézve „Ukrajna legszebb órájának” nevezte a harcot, de egy-két rá jellemző vicces és lefordíthatatlan angol kifejezést is bedobott, például arról, hová küldték bátor ukrán nyugdíjasok az utcáikon megjelent orosz katonákat vagy hogy a gazdák traktorral „rabolták el” az orosz tankokat.

„Önök a sorsuk urai, senki sem kényszeríthet semmit az ukránokra. Mi, az Egyesült Királyságban követjük Önöket és büszkék vagyunk arra, hogy az Önök barátai lehetünk” – mondta, miközben a Rada tagjai Kijevben brit zászlókat lengettek, felállva és kitörő tapssal üdvözölték Johnson szavait. A brit miniszterelnök arról is beszélt, hogy

a Nyugat nem ismerte fel időben, hogy mi történik és „képtelen volt kollektíven szankciókat bevezetni” 2014-ben,

amikor Oroszország elcsatolta a Krímet. „Nem követhetjük el ismét ezt a hibát”.

Azt is hozzátette: a Nyugatnak nem szabad nyomást gyakorolnia Kijevre, hogy kössön alkut és mondjon le a területéről. „Szlava Ukraini, dicsőség Ukrajnának” – mondta.

A beszéd előtt a londoni miniszerelnöki hivatal igyekezett eltitkolni, hogy mikor ült össze a Rada, ezért visszahívták a brit újságíróknak küldött nyilatkozatot – hogy ne veszélyeztessék Volodimir Zelenszkij ukrán elnök biztonságát. Végül később közvetítették, mint ahogy megtörtént.

Leszja Vaszilenko, a liberális Holosz párt képviselője azt írta a Twitteren, hogy Ukrajna „bizonyosan szerencsés”, hogy Nagy-Britannia a barátja.

Johnson a beszéd után közölte, hogy 300 millió fontos katonai segélyt adnak Kijevnek, benne elektronikus hadviselési, radarelhárító, GPS-zavaró és éjjellátó felszereléssel. Zelenszkij elnök – aki az invázió kezdete óta először jelent meg a parlamentben – a beszéd után testvéreknek nevezte az ukránokat és a briteket.

Nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (3.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Fogamzásgátló tablettákról röviden

A napokban egy kétgyermekes barátnőm hozzám fordult segítségért, mivel ismét szeretne visszatérni a fogamzásgátló szedéséhez. Sok-sok év után bizonytalan...

Elnöki pozíciót dédelget a mélykeresztény Tóth Gabi?

Az Idea Intézet felmérést végzett Tóth Gabiról. A kutatásban lényegében arra voltak kíváncsiak, hogy miért éreznek oly sokan ellenszenved...

71 évesen fürdőruhában pózol Cicciolina – Fotó

Staller Ilona előszeretettel oszt meg pikáns fotókat közösségi oldalán. Nem csoda, hiszen Cicciolina a hetvenen túl is bombasztikus...