9.6 C
Budapest
2022. október. 5. szerda

Boris Johnson pártelnökként lemondhat, de őszig maradna miniszterelnök

Dátum:

Megosztás:

Még csütörtökön lemondhat Boris Johnson a Konzervatív Párt vezetéséről, a kormányfői posztot őszig betölti.

Boris Johnson le fog mondani a Konzervatív Párt vezetéséről – értesült a brit sajtó egybehangzóan.

A kormányfői hivatal azt közölte, hogy még csütörtökön beszédet fog mondani.

Az értesülések szerint őszig maradna miniszterelnök, addig, amíg az új pártvezetőt az októberi konferencia idejére beiktatják.

Az elmúlt két napban a kormány 57 tagja mondott le, köztük több miniszter.

Úgy tűnt, a botrányoktól tépázott renoméjú Boris Johnson a partygate-et még megússza, de ahogyan lemondott miniszterei minősítették nyilvános leveleikben, a mostani eset valószínűleg végleg pontot tesz karrierjére Nagy-Britannia vezetőjeként.

Így mondhat le

A The Guardian még az értesülések előtti cikke összefoglalja, milyen forgatókönyvek valósulhatnak meg, ezekben az a közös, hogy a szigetország jövője valószínűleg Johnson nélkül folytatódik.

Az egyik lehetőség az, hogy a nyomás hatására Boris Johnson lemond, de vállalja a miniszterelnöki feladatok ellátását mindaddig, míg meg nem találják utódját. Theresa May-jel ugyanez történt 2019-ben, ha megismétlődik a történelem, akkor Johnson marad miniszterelnök, megpróbál egy átmeneti kormányt összeállítani és folytatja kötelességeinek végrehajtását.

Ha azonnali hatállyal mond le, akkor ügyvezető miniszterelnök megválasztására lesz szükség, mivel az alkotmány értelmében a poszton valakinek mindenképpen kell ülnie.

Dominic Raab igazságügyminiszter egyben miniszterelnökhelyettes is: az ő kinevezése lenne a kézenfekvő megoldás, de az is lehetséges, hogy egy semlegesebb személy mellett döntenek.

Technikailag a kövektezőket kell tennie

A leköszönni szándékozó miniszterelnököt autó viszi a Buckingham palotába, ahol átadja lemondólevelét a királynőnek. Ő aztán a kormánypárt javaslata alapján kinevez egy új miniszterelnököt. A folyamat általában a választások utánról ismert, de az utóbbi években többször volt arra is alkalom, hogy két választás közt mondott le a miniszterelnök. Ez történt Tony Blair, David Cameron és Theresa May esetében, mindannyian posztjukon maradtak, amíg nem találták meg utódjukat.

De még választás is jöhet

A miniszterelnök a törvény értelmében

bármikor kiírhat választásokat,

és Johnson már utalt is arra, hogy ha párttársai kitartanak amellett, hogy kiszorítsák a hatalomból, élni fog ezzel az eszközzel. A kormány vagy saját pártja tagjainak többségi támogatása nélkül ilyesmit tenni nagyon szokatlan lenne, a királynő pedig meg is tagadhatja a választás kiírását abban az esetben, ha a parlamentet működőképesnek ítélik meg, a választás rossz hatást gyakorolna a gazdaságra vagy megfelelő alternatív miniszterelnök állna készenlétben. A Buckingham palota már egyeztet arról, mit tegyen a királynő, ha mégis választás kiírásához folyamodna Boris Johnson.

Az új miniszterelnököt a toryk választhatják ki: 2019-ben, amikor Johnson lépett May helyébe, hat hét alatt lezajlott a folyamat, amelynek záró aktusában a két legerősebb jelölt közül választanak a párt tagjai.

A botránykirály hattyúdala

Johnson miniszterelnökségét igazán nem lehet eseménytelennek nevezni, az események egy részéről pedig ő maga gondoskodott.

Munkássága botrányokkal volt kikövezve – lássuk, melyek voltak a legjelentősebbek

a CNN cikke szerint!

  • Johnsont rendszeresen vádolták a szabályok semmibe vételével: erre utalt az, amikor a brexit miatti válság közepette öt hétre feloszlatta a parlamentet a királynővel, aki – mivel a politikai állásfoglalásból ki kell maradnia – megtette ezt. De Priti Patel belügyminisztert is megvédte, miután kiderült, hogy nem megfelelően bánt köztisztviselőivel és zaklatásnak megfelelő magatartást tanúsított.
  • Pártja egy támogatójával újíttatta fel szolgálati lakását 200 ezer font értékben, amit nem vallott be, holott a politikai célú adományozásokat szigorúan kontrollálják az országban.
  • Owen Paterson volt kabinetminiszter szabálytalan lobbitevékenység miatti felfüggesztésének megszakítására is rá akarta kényszeríteni párttársait.
  • A partygate-botrány kapcsán állította, ő nem vett részt a Downing Streeten a lezárások idején lezajlott bulikon, csak percekig, és nem tudott arról, hogy ezeket folytatták. Még Fülöp herceg temetésének estéjén is tartottak iszogatás bulit – azon a napon, amikor a távolságtartás szabályainak megfelelően a királynő is egyedül ülte végig férjének temetését, akivel 74 évet élt le házasságban.
  • Az e heti miniszteri lemondások tömkelegét az indította el, hogy a zaklatásos ügyekben érintett Chris Pinchert kormányába választotta. Rishi Sunak kancelláriavezető és Sajid Javid egészségügyi miniszter mondott le elsőként, őket tucatnyian követték.

Ex-KGBS-sel is találkozott kettesben

Alekszandr Lebegyevvel többször is találkozott négyszemközt Johnson: az orosz oligarcha fiát a Lordok Házába nevezte ki Boris Jonhson. Mindez annak ellenére történt, hogy a miniszterelnököt figyelmeztették: a lépés biztonsági kockázatot jelent. A találkozások idejében londoni polgármester, illetve később külügyminiszteri kinevezésének ideje alatt zajlottak. Lebegyev tagadja, hogy biztonsági kockázatot jelentene Nagy-Britannia számára.

Nyitókép: MTI/EPA/Brit parlament/Jessica Taylor

infostart

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A modern ember genetikailag legfeljebb csak 7 százalékban ember..

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a mai emberek genomja, vagyis DNS-ben kódolt teljes örökítőanyaga jelentős átfedést mutat...

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Berki Mazsi: “A tánc egy olyan műfaj, amely kifejezi az érzelmeinket” – videó

Kimondta Berki Krisztián özvegye. A hétvégén indul a TV2 Dancing with the Stars című show-ja. A celebvilág történéseit követők...

Melyik csapatnak van a legnagyobb esélye, hogy megnyerje a 2022-es világbajnokságot a fogadási oldalak szerint?

A 2022-es világbajnokság idén Katar által kerül megrendezésre, mely a helyi szélsőséges időjárás miatt idén télen, november 20-án...