10.8 C
Budapest
2022. október. 4. kedd

Borbély Lénárd: az Alstom-beruházást átszőtte a korrupció, a kenőpénzek a balliberális döntéshozók zsebébe kerülhettek! Oszd meg!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Tartok attól, hogy Magyarországon sem a valódi felelősöket fogják megnevezni, pedig az egész metróberuházást átszőtte a korrupció, a kenőpénzek pedig az MSZP és az SZDSZ pártkasszájába, illetve a hozzájuk köthető politikusok zsebébe kerülhettek

– nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Borbély Lénárd, az Alstom metrókocsik 2006-os közbeszerzését vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság elnöke azután, hogy kiderült, egy londoni bíróság már futni hagyta a 2,2 milliárd forintos, nemzetközi vesztegetési botrány fő felelőseit. 

Amikor a vizsgálóbizottság a metróberházás ügyét vizsgálta, akkor a bizottság tagjainak az volt az egyértelmű meggyőződése, hogy az egész beruházást átszőtte a korrupció. Tisztán látszik a szerződéskötések mechanizmusából, hogy itt óriási pénzek vándorolhattak bizonyos emberekhez és pártokhoz

– nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Borbély Lénárd, az Alstom metrókocsik 2006-os közbeszerzését vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság elnöke azután, hogy a 24.hu csütörtökön megírta, egy londoni bíróságon csúnyán megbukott a 2,2 milliárd forintos, nemzetközi vesztegetési botrány.

Tavaly decemberben ugyanis jogerős ítélet született és a harminc országot is érintő ügyben mindössze egyetlen, litvániai ügyben találtak bizonyítékot arra, hogy a cég alkalmazottai lefizettek kormányhivatalnokokat és egy minisztert. Magyarország esetében nem leltek hasonló nyomot, annak ellenére, hogy korábban az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala négy Alstom-vezetőt vádolt meg azzal, hogy 2006 januárja és 2007 októbere között bűnszervezet tagjaként összesen 2,3 millió eurónyi összeget juttattak a BKV tisztviselőinek, illetve az üzlet megkötésében közreműködő ügynököknek, hogy befolyásolják a Budapesti Közlekedési Vállalatot a francia társaság metrószerelvényeinek megvásárlása érdekében.

Tarlós István főpolgármester (j) és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere (Fidesz-KDNP), az Alstom metrókocsi-beszerzéseket vizsgáló ideiglenes bizottság elnöke a testület vizsgálati jelentéséről tartott sajtótájékoztatón a Városháza sajtóközpontjában 2017. január 9-én. MTI Fotó: Marjai János

DEMYSZKY KÖZVETLEN UTASÍTÁSOKAT ADOTT?

“Tartok attól, hogy Magyarországon sem a valódi felelősöket fogják megnevezni, pedig egyértelműnek tűnik, hogy az akkori balliberális politikai döntéshozók lehetnek a fő bűnösök ebben a történetben” – fűzte hozzá Borbély Lénárd. A csepeli polgármester újra megemlítette portálunknak azt is, hogy az egyik meghallgatáson Aba Botond, a BKV volt vezére saját maga mondta el, hogy Demszky Gábor közvetlen utasításokat adott a 4-es metróval kapcsolatos ügyekben. Hozzátette: nem áll messze az igazságtól, aki azt gondolja, hogy az MSZP és az SZDSZ pártkasszájába, illetve a hozzájuk köthető politikusok zsebébe kerülhettek az Alstom kenőpénzei.

MAGYARORSZÁGON MÉG NYOMOZNAK

Ismert,az Alstom-metrókocsik beszerzésével összefüggésben 2011-ben vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indult nyomozás, amely 2016. szeptember 16-án került a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hatáskörébe. Az ügyészség 2016 októberében hallgatta ki az első gyanúsítottakat, Terner Gézával szemben pedig nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A férfi állítólag azóta Izraelben bujkál. Az ügyben azután indult vizsgálat, hogy 2010-ben az Állami Számvevőszék átvilágította a 4-es metró beruházását és a járműbeszerzéseket. A számvevőszék jelentése szerint a beruházással a magyar államot és a fővárosi önkormányzatot jelentős vagyoni hátrány érte. A botrány kirobbanása után Medgyessy Péter volt miniszterelnök neve is előkerült, miután napvilágot látott, hogy családi cégéhez két részletben összesen több, mint 597 ezer euró áramlott az Alstomtól. A pénz nagy része végül Medgyessy felesége, Csaplár Katalin magánbankszámláján landolt.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) tájékoztatása szerint az ügyben eddig hat személyt hallgattak ki gyanúsítottként, ám egyikük sem közszereplő, így a bűncselekmény valódi haszonélvezői egyelőre nem kerültek célkeresztbe. Az ő meggyanúsításukra már csak áprilisig van ideje a KNYF-nek, utána a törvény szerint le kell zárni a nyomozást, miután tavaly októberben letelt az első gyanúsításközléstől számított két év, amit egyetlenegyszer, legfeljebb hat hónapra lehet csak meghosszabbítani. Ez már megtörtént, de pár hónap múlva ez a határidő is lejár.

Fotó: magyaridők.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Indonézia után – a futballtörténet legszörnyűbb stadionkatasztrófái

A hétvégi indonéziai, szurkolók okozta katasztrófa, amely már az eddigi ismeretek szerint is legalább 174 halálos áldozatot követelt,...

Milyen pozitív hatásai lehetnek a kaszinóknak a gazdaságra?

A szerencsejáték egyre nagyobb iparággá válik, és ma már általánosan elfogadott tény, hogy a kaszinók számos szempontot figyelembe...

Kiraboltak egy gyereket Kaposváron

Fiatal felnőtt rabolt ki egy kiskorút Kaposváron. Az ügy adatai alapján az akkor még ismeretlen tettes szeptember 29-én délután...

Orbán Viktor: Épségben át kell vinni a hazát a túlpartra..

Ki kell bírni a próbatételeket és "épségben át kell vinnünk hazánkat a túlsó partra, egymásba kapaszkodva és bízva...