16.5 C
Budapest
2023. június. 7. szerda

Blog – A pedagógusok

Dátum:

Megosztás:

Ha megfizetlek, tudsz?

Hofi Géza: Tudsz úszni? Nem. Ha megfizetlek, tudsz?

Több hónapja tart a pedagógus sztrájk, de nem egységes, nincs át ütő ereje, nincs igazán hatásos, mert a tanárok csak kis százaléka vesz részt benne.

Több évtizede vagyok az oktatás világában, ahol több mint ezer pedagógussal találkoztam, de két egyforma egyéniséggel, személyiséggel soha. Így érthető, hogy mindenki egyetért a követelésekkel, de nem állnak ki egységesen. Kategorizálni, vagy tipizálni nem lehet ezt a társadalmi réteget, de leegyszerűsítve két kategóriával találkoztam. Az egyikben csodálatosabbnál csodálatosabb pedagógusok vannak, akik erre a pályára tették fel az életüket napi huszonnégy órában, szívvel lélekkel csinálják, nem a panaszkodást hallani állandóan tőlük. Van a másik kategória, akik rosszabbnál, rosszabbak. Ők azok, akik mindenért a gyerekeket, a szülőket hibáztatják, sikertelenségükért csak magukban nem keresik a hibát, sőt meg vannak győződve tökéletességükről, mert őket elnyomják.

Amikor én kezdtem a pályát a esküt kellett tenni, mint az orvosoknak, volt ennek egy felemelő érzete. Nem tudom elfogadni, hogy egy pedagógus, azért ne nyújtsa a tudása maximumát, mert kevés a fizetése, vagy sok az elfoglaltsága. Erre a gyerekek nem kíváncsiak, velük szemben, akik eléjük áll tanítási céllal, annak minden nap a maximumot, újat és érdekeset kell nyújtania, aki ezt nem teszi, menjen el kapálni, de azt is csak „szépen, csendben, mint ahogyan csillag megy az égen úgy érdemes”. Ez az a kategória, akik azt gondolják, hogy miattuk nyit ki az iskola. Nagyon sok pedagógusnál az osztályzás egy fegyver és a felelősség áthárítása, pedig értékelésnek, vagy visszajelzésnek kell lenni, ösztönző szándékkal. Sokszor az az érzésem, hogy ezeknél a szakiknál az adja a boldogság hormont, ha egyest adhat. Ők nem tudnak úszni….

Hiszek azokban a pedagógusokban, akik minden nap újat akarnak adni a tanítványaiknak, partnernek tekintik a feladatok megoldásában és értékelik a kreativitásukat.

Ennek a századnak a legnagyobb kihívása az iskolában, hogy a gyerekeket kritikussá, önmagukat kifejezni tudóvá neveljük, mert a gyorsuló világban arra van szükség, hogy a változásokat gyorsan fel fogják és arra a legjobb válaszokat tudják adni. Nos, erre csak kreatív, innovatív pedagógusok, akik folyamatosan megújulnak képesek csak ők, akik erre tudják nevelni diákjaikat, akik nem csak a rendszerben látják a hibát, hanem az adott lehetőségekből a maximumot kihozzák.                                                                                              Ők tudnak úszni….

Tudom, kritikus véleményem van, de sokat tettem, azért, hogy ne mondhassák rám, azt hogy „vizet iszik és bort prédikál” Magán gimnáziumom volt és évvégén mindig véleményt kértem a tanulóktól pedagógiai munkánkról, mert visszajelzés kell mindenki munkájáról, még ha az pedagógus is, főleg attól, akinek az életéről szól. Egy olyan kérdésre is választ kértem a „következő tanévben ki az a tanár, akivel nem szeretnél találkozni a munkája alapján?” Akire hatvan százalék több nem jött attól megváltam, majd az új tanévnyitón bejelentettem és lás csodát szerintem én voltam hazánkban az egyetlen igazgató, akit egy tanévnyitón elhangzottakért bepereltek, pedig vigyáztam a személyiségjogokra. Természetesen nekem adtak igazat, sőt a bíróság még meg is erősítetett jó szándékomban.

Ezt, azért írtam le, hogy ma nem könnyű a helyzete annak, aki jobbá kívánja tenni az iskola világát. Azt mondják színház az egész világ, lehet, de az iskola nem színház itt igaz minden fájdalom, minden öröm, minden sírás, igaz az egész iskolai élet.

Gábor Frank

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Gerard Butler, Linda Cardellini, Gary Oldman – A Hunter Killer küldetés – videó

Joe Glass tengeralattjáró-kapitány (Gerard Butler, Támadás a Fehér Ház ellen, 300) épp egy vészhelyzetbe került amerikai tengeralattjárót próbál...

A magyar kislányok lettek a legszebbek Törökországban

A 11 éves Sólyi Réka mindent vitt Sorra hozták el a dobogós helyeket a magyar versenyzők a törökországi Future...

Halálos baleset történt Budapesten tegnap éjjel – videó

Baleset miatt lezárták a ferihegyi repülőtérre vezető utat kedd éjszaka. A rendőrség a honlapján tudatta, hogy a karambolban többen megsérültek, egy...

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő

Egy darabig nem tér vissza a nyárias idő - írja a ripost.hu Kedd Gyakran lesz erősen felhős az ég, és két...