15.7 C
Budapest
2023. szeptember. 24. vasárnap

BKV-mutyi: Karácsonyék felelőtlensége fokozhatja a járványveszélyt

Dátum:

Megosztás:

Miközben a kormány 64 új busszal segíti a budapesti közlekedést, addig Karácsony Gergely főpolgármester továbbra sem tud magyarázatot adni arra, hogy miért bérelt a BKV egy offshore hátterű cégtől buszokat.

Pontosabban csak bérelt volna, mert a buszoknak se híre, se hamva, pedig a járvány alatt fontos lenne, hogy minél sűrűbben közlekedjenek a járatok.

 • A kormány 64 új, modern buszt biztosít a fővárosnak.
 • Ebből 30 már forgalomba állt.
 • A további 34-hez Karácsony Gergely főpolgármesternek alá kellene írnia egy szerződést, hogy a kormány elutalhassa a szükséges forrásokat.
 • Karácsony ezt nem teszi meg.
 • Eközben a BKV egy gyanús, offshore hátterű céggel kötött több százmilliós buszbérleti szerződést.
 • Karácsony tagadja a szerződés tényét, de a fővárosi Fidesz szerint a szerződéskötés megtörtént.
 • A gyanús hátterű cégtől egyetlen busz sem érkezett a fővároshoz.
 • Mindez azért is problémás, mert a járványhelyzetben szükség lenne a járatok sűrítésére, hogy a tömegben ne fertőzzék meg egymást az emberek.
 • A fővárosi kormányhivatal szerint a BKK továbbra sem hajtott végre érdemi járatsűrítést.
 • Karácsony szerint a cég (amivel állítása szerint szerződést sem kötöttek) kötbért fizet majd az elmaradt buszokért.
 • Fürjes Balázs államtitkár szerint a kötbér mindössze napi tízezer forint.

A kormány biztosítja, hogy a budapesti közösségi közlekedés támogatásának és fejlesztésének részeként forgalomba álljon 64 darab új, korszerű autóbusz a budapesti és elővárosi közlekedésben – jelentette ki pénteken Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára.

Fürjes Balázs azt mondta, a harminc, Budapesten már forgalomba állított kék, a BKK-menetrendben közlekedő új busszal együtt 64 alacsonypadlós, légkondicionált autóbusz áll forgalomba egy év alatt Budapesten a kormány támogatásával.

Persze csak akkor, ha Karácsony mindezt nem akadályozza meg, ugyanis Fürjes Twitter-bejegyzéséből kiderült: már csak a főpolgármester aláírása hiányzik ahhoz, hogy a már forgalomba állt 30 buszt további 34 kövesse.

 

Egy aláírásra várunk és a kormány utalja a 34 vadonatúj busz teljes költségét a Fővárosnak. A 30, Budapesten már közlekedő kék buszos, BKK-menetrendbe illesztett Volán-busszal együtt 64 alacsonypadlós, légkondis buszt állítunk forgalomba Budapesten egy év alatt

– írta az államtitkár.

Miközben Karácsony Gergely naponta panaszkodik arról, hogy a kormány nem támogatja, sőt, egyenesen pénzeket von el Budapesttől, ennek éppen ellenkezője igaz. A fenti eset jól illusztrálja mindezt: a kormány adna pénzt az új buszokra, Karácsonynak csak alá kellene írnia a szerződést – ezt valamiért mégsem teszi meg.

Az ügy önmagában is jól mutatja a baloldali városvezetés sokszor halogató mentalitását, ami például a Lánchíd felújítása kapcsán is megmutatkozott. De a fenti buszos történet még érdekesebb megvilágításba esik, ha figyelembe veszünk egy másik buszos ügyet. A BKV ugyanis a hírek szerint nemrég egy offshore hátterű céggel kötött buszbérleti szerződést.

Az, hogy miért lett volna szükség egy meghiúsult, offshore kamucéggel kötött szerződés alapján a buszbérlésre, egyik a sok kérdés közül, amire nem kapunk választ a fővárostól

– mondta az ügyről Fürjes Balázs. Szerinte nincs válasz arra sem, miként lehet úgy kiírni egy közbeszerzést, hogy nincs a követelmények között: a cégnek léteznie kell, vagyis rendelkeznie kell alkalmazottakkal és buszokkal, valamint referenciákkal.

Karácsony később egy zavaros Facebook-posztban próbálta meg magyarázni a bizonyítványát, többek között arra hivatkozva, hogy az említett cég kötbért fog fizetni a BKV-nak, amiért nem szállította le időben a buszokat.

Fürjes Balázs szerint az említett kötbér mindössze napi tízezer forint.

„Valakinek válaszolnia kellene a kérdésekre, és valakinek felelősséget kellene vállalnia azért, hogy egy offshore kamucég ilyen könnyen juthat megbízáshoz úgy, hogy utána ne szállítson le egyetlenegy darab buszt sem” – fogalmazott Fürjes Balázs, aki a buszbérleti szerződést „füstbe ment tervnek” nevezte, hiszen végül egyetlen bérelt busz sem érkezett meg Budapestre.

Miközben Karácsony Gergely átláthatóságot ígért, a buszbeszerzés ügye nagyon is átláthatatlan, és ennek során sikerült egy olyan céget kiválasztani, ami nem is létezett a pályázat kiírásának pillanatában

– foglalta össze Fürjes Balázs.

De itt még nincs vége, hiszen az említett Facebook-posztban Karácsony nemcsak a (mindössze napi tízezer forint) kötbérre hivatkozott, hanem egyenesen azt állította, hogy nem is kötött szerződést az említett offshore céggel a BKV.

Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője szerint ez ellentmondás, hiszen hogyan fizethet kötbért egy cég, amivel nem kötöttek szerződést.

Mi úgy tudjuk, hogy megkötötték a szerződést ezzel az offshore hátterű céggel, és amikor a szerződést megkötötték, már pontosan lehetett tudni, hogy egy alkalmazottja van a cégnek, nincsenek buszai, nincsenek referenciái, és egy ciprusi cég van a háttérben. Egy olyan cégről van szó, aminek a „háttértulajdonosa” az a Leisztinger Tamás, aki Tüttő Kata főpolgármester-helyettes volt élettársa – hangsúlyozta a frakcióvezető a Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Láng szerint miután meghiúsult a BKV buszbérlése, Karácsony Gergely főpolgármesternek kellene más cégektől – létező opciók alapján – buszokat szereznie, nagyon gyorsan, hiszen

a buszpótlás a fővárosiak egészsége szempontjából a járványhelyzetben elengedhetetlen, ezért követelik, hogy a főváros cselekedjen.

A politikus szerint az ügy kezelésén az látszik, hogy a főpolgármester nem mond igazat, és nem vizsgálta azt ki, valamint nem cselekszik, hogy megoldja.

A legjobban talán Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára foglalta össze a parlamentben miről is van szó:

Egy olyan cég nyert el egy több százmilliós busztendert, amely a kiírás pillanatában nem is létezett. Nem is volt bejegyezve. Hogy fordulhatott ez elő?Egy baloldali portál arról írt, hogy

ennek a cégnek se alkalmazottai nincsenek, se buszai. Lehet, hogy egy buszuk sincs, és a fővárosban mégis megbízták ezt a céget. Most már értjük, mit értenek alapjövedelem alatt: százmilliókat biztosítanak offshore, kamucégeknek.

Ez az alapjövedelem – fogalmazott Dömötör Csaba.

hirado

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Matthew McConaughey – Gyilkos Joe (Killer Joe), amerikai thriller – videó (18+)

Chris-re, a huszonkét éves drogdílerre rájár a rúd. Ám a dolgok rosszról még rosszabbra fordulnak, mikor alkalmazza a...

Jennifer Love Hewitt – Ügyféllista (The Client List) – videó

Samantha Horton egy texasi kisvárosban él a családjával. Az egykori szépségkirálynő hajdan szebb napokat látott, most viszont nehéz...

Üzent Zelenszkij a lengyeleknek: Vagy minket támogattok, vagy az oroszokat

Az ukrán elnök szerint, aki nem támogatja őket, Oroszországnak segít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kanadába látogatott, ahol Justin Trudeau...

Angliában a migránsokat legalább háromcsillagos szállodákban kell elhelyezni

A belügyminisztérium által kiadott közlemény szerint mivel a lakhatásuk költsége napi 8 millió fontra emelkedett, így ez a...