7.1 C
Budapest
2022. december. 5. hétfő

Bizony, most már okosmunka is van

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

És annak is nagy esélye van, Ön is szeretne így dolgozni, még akkor is, ha nem feltétlenül tudja, hogy mit jelent ez a kifejezés – derült ki egy felmérésből. A munkavégzés tényezőinek rugalmasságára alapuló ötletek népszerűségét az álláskeresők és a munkaadók oldaláról is megvizsgálták, és bár vannak nézetkülönbségek, a napi nyolcórás irodai rabságot egyre kevesebben tartják a leghatékonyabb megoldásnak.

okosmunka

A technológiai fejlődésnek köszönhetően újraértelmezhető lett a munkahely fogalma, egyre több és változatosabb módszerek akadnak arra, hogy a dolgozók hatékonyabban, boldogabban, vagy épp gyorsabban végezhessél el feladataikat – többek között az ilyen, rugalmas munkahelyi megoldásokkal kapcsolatos véleményeket gyűjtötték össze az Adecco idei munkahelyi trendeket vizsgáló tanulmányában.

Mi is a smartworking?

Az álláskeresők kétharmada és a munkaadók közel fele még életében nem hallott a smartworkingről, és a többiek jelentős része is csak részterületeket, úgy mint az otthoni munkavégzést, vagy a rugalmas munkaidőt említette. Valójában ez a rugalmas munkavégzési megoldások egyfajta gyűjtőneve.

okosmunka

A felmérés szerint az emberek többsége egyébként szívesen dolgozna olyan helyen, ahol nyitottak az új elképzelések felé. Az álláskeresők több mint fele szeretne otthonról dolgozni, hasonló arányban pedig az otthonukhoz közeli irodát választanák. Az emberek harmada menne szívesen coworking irodába, míg ugyanennyien akár utazás, vagy egyéb ügyintézés közben is dolgoznának. Talán nem meglepetés, hogy a mobil munkavégzés és a coworking irodák inkább a fiatalabb álláskeresők körében népszerű, mint az otthoni munkavégzés alternatívája.

A munkaadók kissé óvatosabbak a smartworking megoldásokkal kapcsolatban. Az otthoni munkavégzést találták a leginkább elfogadhatónak, ezt követték a coworking irodák, majd a dolgozók otthonához közeli irodák létesítése, végül pedig a mobil munkavégzés.

Időt nyerhet a rugalmas térváltoztatással

A rugalmas munkavégzés iránt érdeklődők fele örülne annak, ha saját maga határozhatná meg munkaidejét, azonban ez az elképzelés finoman szólva sem volt népszerű a munkaadók körében. Mindezek ellenére utóbbiak is belátják, hogy a smartworking megoldásokkal javítható a munka-magánélet egyensúlya, és csökkenthető a munkába járásra fordított pénz és idő. A kollégákkal vagy a vezetőkkel való személyes kapcsolattartás vagy konfliktuskezelés háttérbe szorult a fenti szempontokkal szemben.

Ki mire használná?

Érdekesség, hogy az emberek leginkább szervezési okokból választják az otthoni munkát, ilyen például az utazás kiiktatása, a magánéleti egyensúly és a munkaidő szabadabb beosztása. Ezzel szemben a coworking irodákat vagy a mobil munkavégzést inkább szakmai indokok miatt választanánk, mint például a tudásmegosztás, a magasabb felelősség, a kreativitás, vagy a nagyobb hatékonyság.

Akinek nem inge, ne vegye magára

Természetesen be kell látni a smartworking korlátait is, nem mindenkinek jelenthet megoldást ugyanis a rugalmasabb munkakörnyezet. A munkaadók szerint az ilyen foglalkoztatási formák inkább a közép- és felsővezetői szinteken alkalmazhatók, és jobban illenek az állandóan alkalmazott dolgozókhoz, mint az ideiglenesen foglalkoztatottakhoz.

A felmérés szerint a legtöbbet a markering, a sales, az informatikai, a HR, a kommunikációs és a PR osztályok profitálhatnak a rugalmasabb munkahelyi korlátok révén, ugyanakkor a gyártás és a logisztika területén nem nagyon alkalmazhatóak ezek a megoldások.

 

Forrás: Pr7/Adecco

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Orbán Viktor Miniszterelnökünk tegnap így köszöntötte fel a magyarokat: Áldott adventet kívánok! ..

Áldott adventet kívánok! - írta Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos Facebook-oldalán.  

2022-es katari FIFA-vikágbajnokság – események, összefoglaló

Itt tudod áttekinteni, mi történt ediig, és mi következik ezután! Google Hirmagazin.eu

Vészjósló az oroszok válasza az EU-s olajársapkára

Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele. Oroszország csak olyan országoknak fog...

Legfontosabb bűnügyi-, baleseti hírek – összefoglaló

Ismét eltűnt két gyermek, Harkály Beáta Alexandra és Horváth Szilveszter. Aki látta őket, hívja a 112-t, vagy bármelyik...