11.1 C
Budapest
2022. október. 3. hétfő

Bizarr égi jelenséget figyeltek meg éjszaka Budapest fölött

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Éj­sza­kai vi­lá­gító fel­hők kúsz­tak át a ho­ri­zon­ton. Az el­ké­pesztő lát­ványt az tette iga­zán kü­lön­le­gessé, hogy az ég­bol­ton tisz­tán ki­ve­hető Gön­cöl­sze­kér rúdja éppen abba az irányba mu­ta­tott.

Kizárólag a nyári hónapokban látható ez a napnyugta után nagyon ritkán tapasztalható jelenség. Megfigyelések szerint éjszakai világító felhőket (NLC – noctilucent cloud) május közepétől augusztus végéig lehet elcsípni.

A jelenséget a vízjég 40-100 nanométer átmérőjű kristályai okozzák, amelyek porszemcsékre telepednek – ezek verik vissza a már horizont alatt lévő Nap fényét. Ehhez azonban az kell, hogy a mezoszféra hőmérsékleti és páratartalmi viszonyai kedvezőek legyenek.

Ritkán fordul elő, hogy minden klappoljon, de tegnap éjjel 11 óra körül ilyen szerencsés együttállás történt Budapesten. Az pedig csak hab a tortán, hogy az elmúlt napok esőzései után alapvetően tiszta volt az égboltozat, így csupa-csupa csillag volt a főváros fölött az ég. Megtalálod a képen a Göncölszekeret?

Bizarr égi jelenséget figyeltek meg éjszaka Budapest fölött
A Nap már lebukott, de a felhők világítanak! Csodálatos!
Fotó: Szalay Henrik

Az éjszakai világító felhőt a magas szintű, hagyományos felhőzettől kékes, gyöngyházszerű fénye különbözteti meg.

Forrás: Ripost

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Hármas karambol az Árpád hídnál

Összeütközött három gépkocsi az Árpád hídon, a Pest felé vezető oldalon, a Népfürdő utcai lehajtónál. Tűzoltók, mentők, rendőrök...

Putyin szövetségese az ukrán győzelemre: le kell dobni az atomot! – videó

Kemény válaszlépéssel reagálna Vlagyimir Putyin egyik legfontosabb katonai szövetségese, Razman Kadirov. Az orosz csecsenföldi régió vezetője szerint az ukránok...

Labdarúgó NB I – a Ferencváros kikapott Kecskeméten

Először vesztett pontokat a Ferencváros. A címvédő és eddig százszázalékos Ferencváros 2-0-ra kikapott Kecskeméten a labdarúgó OTP Bank Liga...

„Ezt nem lehetne, ezt nem szabadna!” – Farkasházi Réka kifakadt a kölcseys tanárok elbocsátása miatt

A Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban zajló sztrájk- és elbocsátásmizéria már nemcsak a pedagógusi kört és a...