27.9 C
Budapest
2023. szeptember. 28. csütörtök

Bitcoin a válságban: instabil árfolyam az instabil gazdaságban?

Dátum:

Megosztás:

Az ÁrfolyamTudós.hu összeállításában betekintünk a bitcoin és a válság kapcsolatába és megnézzük, hogy a most kibontakozó recesszióra hogyan reagált eddig a kriptovaluta.

Az ÁrfolyamTudós.hu összeállításában betekintünk a bitcoin és a válság kapcsolatába és megnézzük, hogy a most kibontakozó recesszióra hogyan reagált eddig a kriptovaluta.

A 2008 év végén kezdődő gazdasági világválság az amerikai jelzáloghitel-válság következményeként alakult ki, amely az Amerikai Egyesült Államok ingatlan- és bankszektorából 2006 végén indult el. Ezt nem sokkal követte a bitcoin kalandos útjának indulása.

Az Egyesült Államokban 2008 előtt kialakult gyakorlat volt, hogy a bankok tartalmi hitelbírálat nélkül helyeztek ki jelzálogkölcsönöket magánszemélyeknek, akár többet is. Az USA jegybankja nagyon alacsony szinten tartotta az alapkamatot, ami olcsóvá tette a hitelezést. A tartós és stabilnak ígérkező gazdasági növekedése miatt senki nem tartott attól, hogy a hitelfelvevők nem tudják majd visszafizetni a hiteleket, vagy csökkeni fognak az ingatlan árak.

Pozitívan hatott a hitelezési kedve és erősítette a kockázattűrő képességet, hogy az ingatlanok értéke folyamatosan nőtt. Erre a gazdasági állapotra épült minden további pénzügyi termék, amiből az következett, hogy ez a struktúra csak addig volt működőképes, ameddig az ingatlanok értéke emelkedett. Mert ebben az esetben a bank akkor is jól járt ha valaki nem tudta visszafizetni a hitelt, mivel az eredetinél drágábban tudta értékesíteni az ingatlant. Megindult a hitelezési verseny  és egyre szélesebb tömegek vettek fel hiteleket. A verseny hatására egyre kockázatosabb hiteleket helyezte ki a bankok az egyre gyengébb minősítésű adósoknak.

Tévedtek! Az ingatlanárak csökkenése felborította a rendszert.

Satoshi Nakamoto ekkor – a világválság kezdetén – publikálta a bitcoin projekt leírását, az úgynevezett White Paper-jét, majd 2009 január elején bányászták ki az első bitcoint. A feltételezések szerint azzal a céllal alkotta meg a kripto devizát, hogy alternatívát biztosítson egy államoktól és bankoktól független pénzügyi rendszerre és pénzre. 

Válságok vannak és lesznek. Ezeken sokan, sokat veszítenek.

A statisztika azt mutatja, hogy nagyjából 10 évenként bekövetkezik egy nagyobb válság, tehát mindenki számíthat rá, de senki se tudja megjósolni, hogy mikor és hol üti fel pontosan a fejét. Sokan már a vírushelyzet előtt is arra számítottak, hogy 2020-ban jön egy válság.

Ezen vélemények szerint számos mutató figyelmeztetett a globális pénzügyi kudarcra. Ezek közé tartoznak az óriási mértékű adósságok, amelyeket felhalmoztak az egyes országok kormányai, köztük – ebben is vezető szerepben – az Amerikai Egyesült Államok. A másik intő jel a világban tapasztalható széthúzás. Gondoljunk csak arra, hogy Nagy Britannia kilépett az Európai Unióból, vagy arra, hogy Amerika és Kína kereskedelmi háborút folytatott.

Az élet azonban tele van nem várt fordulatokkal és ilyen ez a mostani, koronavírus okozta helyzet is. Amelyben a gazdaság számos szektora teljesen lebénult, sok pedig jelentősen lelassult. Ez komoly gazdasági visszaeséshez vezethet. Ez a várakozás a tőzsdéken – amely lényegében a gazdasági várakozások mértékegysége is lehet – nagyon gyorsan megmutatkozott. Február 21-től a részvény árfolyamok meredek zuhanásba kezdtek és nagyot veszítettek a cégek az értékükből. A rossz kilátások miatt mindenki menekítette a tőkéjét és ez a kínálat növekedéséhez és így az árfolyamok eséséhez vezetett.

Egy ponton még az aranytól is szabadultak a befektetők, március 9 és 19 között több mint 12%-ot esett az értéke majd egy kis ingadozás után talpra állt.

Ekkor már már úgy nézett ki, hogy eljött a bitcoin ideje, hiszen most mutathatja meg igazán, hogy mit is tud. A tőzsdei árfolyamok zuhanása mellett a bitcoin árfolyama úgy viselkedett napokig, mintha tudomást sem venne a körülötte zajló virágról. Ám a jég március 12.-én megtört, ekkor ugyanis nagy mennyiségű bitcoin került a piacra és így a bitcoin is elszenvedte történetének legnagyobb zuhanását és egyetlen nap leforgása alatt 40%-ot veszített az értékéből.

Nem minden arany ami bitcoin?

Az arany árfolyama – az említett esés majd korrekciót követően – jelenleg az egy évvel ezelőtti szinthez képest több mint 30%-al van magasabban. Érdekes, hogy az ezüst árfolyama nem volt képes ugyanerre, bár kis mértékben korrigált, még mindig a jelentős mínuszban van a március eleji szinthez viszonyítva.

Tehát úgy fest, hogy a jelenlegi válságban is az az arany a menekülő eszköz, ahogy a legutóbbi gazdasági válság esetén is. Az arany ősrégi, válságálló eszköz azoknak, akik a fiat pénzük romlását szeretnék elkerülni.

Amennyiben a Bitcoin a jövőben széleskörűen elterjed, és jelentősen csökken a jelenlegi nagy volatilitása (árfolyam ingadozása), akkor egyfajta digitális aranyként betöltheti az aranynak ezt a szerepét.

A 2008-as válságban az arany árfolyama a mostanihoz hasonlóan először esett, majd a válság végéig kitartó emelkedésbe kezdett. Figyeljük így hát árgus szemekkel a bitcoin útját, az első válságba kerülését, mert kiderülhet, hogy képes-e átvenni az arany szerepét.

Az azonban ne felejtsük el, hogy egy válság idején a bitcoin önmagában nem tud azon segíteni, hogy a hétköznapi emberek egyáltalán megtakarításokkal rendelkezzenek. Ugyanakkor a váláság elülte után annak lecsengésével a Bitcoin értékkínálata arra késztetheti az embereket, hogy felülvizsgálják megtakarítási szokásaikat és ha már megtakarítottak, akkor minél jobban diverzifikáljanak.

arfolyamtudos.hu, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ukrajna állig felfegyverkezik – több ezer kilométer lőtávolságú rakétákhoz juthat

Az ukrán hadsereg eddigi legmasszívabb csapásait a krími célpontok és az orosz Fekete-tengeri flotta ellen mérte. A sugár...

Győr Rally Metabond szemmel

Élménybeszámoló az Országos Rally Bajnokság helyszínéről Szerző: Metabond 2023. szeptember 8-10. között a HUMDA Országos Rally Bajnokság keretén belül került...

Kate Hudson, Matthew McConaughey – Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt – videó

How to Lose a Guy in 10 Days - amerikai-német romantikus vígjáték Andie Anderson a Nőmérő Magazin újdonsült rovatvezetője,...

„Hajrá, Gelencsér Ferenc!” – Orbán Viktor a TikTokon is bíztatta a Momentum elnökét (VIDEÓ)

Mint ismert, a Momentum-elnök mikrofonja bekapcsolva maradt a legutóbbi parlamenti felszólalása után. Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla,...