23.6 C
Budapest
2024. május. 19. vasárnap
HomeKülföldKiemelt külföldi hírekBeügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a...

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.

Ukrajnában a Starlight Media 15 adása, az Inter, a nemzeti közszolgáltató, valamint a Dim és az Apostrophe TV lett kibertámadás áldozata.

A nemzeti műsorszóró szerint a luxemburgi tulajdonú Astra műholdak rendszerébe férkőztek be. „Ez az Ukrajna elleni információs háború újabb lépcsője, amikor az ukrán média és annak nézői válnak az agresszió közvetlen célpontjaivá” – közölte a Narcada.

Twitter-post/video

Lettországban a Balticom nevű szolgáltató volt érintett – közölte a helyi médiafelügyelet vezetése.

Az ukrán harctéri veszteségek közepette Kijev támogatói nem mulasztották el felemlegetni, hogy a Győzelem Napi, vörös téri parádén egyetlen tank, egy szovjet érából származó T-34 vonult fel.

„Mindez emlékeztető, hogy Oroszország legyőzhető” – írták egy Atlanti Tanács nevű oldalon.

Az oroszok persze inkább a fővárosban kiállított, Ukrajnában zsákmányolt vagy megrongált nyugati technológia miatt büszkélkedtek… és azért, mert hackereik behatoltak az ukrán és a balti médiatérbe.

A Moszkva által lerohant Ukrajna betiltotta az orosz díszszemle sugárzását, de a Moszkva-barát hackereknek ez nem volt akadály.

A parádé kezdetével egyidőben állt be az üzemzavar az ukrán médiában, majd Lettországban is. A balti államban az internetes kalózok a Balticom műholdas adásaiért felelős bulgáriai partnert vették célba és így tudtak betörni a rendszerbe.

Viszont az ukrán hackerek sem ültek a babérjaikon, ők a Krím-félsziget tévéadóit, továbbá Baskíria, Orenburg és a szibériai Omszk és Irkutszk tévéadóit támadták és tettek adásba ukrajnai háborús, illetve orosz ellenzéki anyagokat.

Twitter-post

Tudósítók megjegyzik, hogy az orosz-ukrán háború közepette gyakori jelenség a médiumok feltörése.

Az orosz hackerek áprilisban is behatoltak az ukrán médiumokba és orosz reklámokat, továbbá a Hattyúk tava balettelőadást tették adásba – ezzel arra utaltak, amikor szovjet hatóságok a politikai káosz közepette hírek helyett balettet sugároztak.

Februárban az ukrán online médián keresztül az oroszok olyan hamis híreket terjesztettek, miszerint az orosz erők megsemmisítették az ukránok egyik különleges egységét a kelet-ukrajnai Avgyijivka városnál.

Forrás

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work