16.6 C
Budapest
2022. október. 2. vasárnap

Betiltott dohányzás Új-Zélandon: meglepően vélekednek a nagy bagós magyarok a szigorításról

Dátum:

Megosztás:

Ilyet még egyetlen ország sem mert meglépni a világon: betiltják a dohányzást Új-Zélandon! Nem azonnal persze, de a most születő gyermekek már nem találkozhatnak a dohánnyal, hogy rá se szokjanak.

– Történelmi nap az új-zélandiak egészsége szempontjából – mondta a csütörtöki bejelentés után Ayesha Verall egészségügyi miniszter-helyettes, hozzátéve, Új-Zéland 2025-re teljesen dohánymentessé szeretne válni.

Hasonló tervek nálunk is voltak? Lázár János fideszes képviselő tavaly rakott le egy javaslatcsomagot Orbán Viktor miniszterelnök asztalára. Ebben többek közt az állt, hogy járművekben sem lehetne dohányozni, a társasházak eldönthetik, szabad-e az erkélyen pöfékelni bárkinek, illetve a tavaly óta születetteknek tilos volna legálisan cigihez jutni. Ez a terv ugyan ebben a formában füstbe ment, de az elmúlt évek szigorításai látszanak: lassan, de csökken a dohányosok száma. Ami nem is baj, mert túl sokan halnak meg miatta.

– A dohányzás a legtöbb megelőzhető súlyos betegséget okozza. A tüdőrák kialakulásában minimum 80 százalékban okoz problémát. Krónikus légúti betegségekben, a fulladásban, tüdőtágulatban, érszűkületben nagy szerepet játszik. Igaza van az új-zélandiaknak, hogy betiltanák a dohányzást, sőt, abban is igazat adok nekik, hogy nem azonnal teszik, hanem a fiatalokkal kezdik – dr. Falus Ferenc tüdőgyógyász.

A magyar dohányosok egyre kevesebben vannak, de többen, mint ideális lenne – grafikánk a számokat mutatja / Grafika: Séra TamásA magyar dohányosok egyre kevesebben vannak, de többen, mint ideális lenne – grafikánk a számokat mutatja / Grafika: Séra Tamás

De vajon hogyan reagálnának erre itthon?

– Az, hogy betiltják, nem jó dolog szerintem, mert a feketepiac valószínűleg tarolna – fogalmazott Kökény Attila énekes. – Ha valamit tiltanak, az emberek ellenállnak. Én sokáig dohányoztam, 8-10 szálat szívtam el naponta, amikor buli volt, s ittam, akkor több szálat is elszívtam, aztán rosszul voltam. Rájöttem, ez nekem nem kell. Ráadásul egy énekesnek hosszú távon nem is tesz jót a dohányzás. Egyik napról a másikra tettem le a cigit: volt elvonási tünetem egy ideig, meg pótcselekvésként többet ettem, így akkoriban híztam is 6-8 kilót. Arra szerintem nincs esély, hogy nálunk betiltsák a cigarettát – tette hozzá.

Kökény Attila énekes letette a cigit, de a tiltás szerinte mindig ellenállást vált ki / Fotó: Varga ImreKökény Attila énekes letette a cigit, de a tiltás szerinte mindig ellenállást vált ki / Fotó: Varga Imre

A legendásan nagy dohányos Gálvölgyi János egyetért az új-zélandi tervvel.

– Semmiféleképpen nem egészséges a dohányzás – szögezte le a színművész. – Olyat viszont még nem hallottam, hogy egy cigarettázó megölte volna a családját. Ezzel ellentétben vannak olyan tragédiák, amelyekben a gyilkos megivott igen nagy mennyiségű, rossz minőségű pálinkát a rossz döntése előtt…

Gálvölgyi János akkor is a betiltás mellett van, ha ő maga egyébként lelkesen füstöl / Fotó: Pozsonyi ZitaGálvölgyi János akkor is a betiltás mellett van, ha ő maga egyébként lelkesen füstöl / Fotó: Pozsonyi Zita

Az utca emberének tetszik a tervezet

– Ha Magyarországon is betiltanák a dohányzást, akkor muszáj lesz leszoknom. Tizenhárom éves korom óta dohányzom, napi két dobozzal szívok. Helyesnek tartom az új-zélandiak kezdeményezését, nekem sem kellett volna annak idején rágyújtanom.

 Benke Tiborné Ildikó véleménye / Fotó: Bori ÁdámBenke Tiborné Ildikó véleménye / Fotó: Bori Ádám

„Én is dohányzom, bár nem vagyok láncdohányos, de jó ötletnek tartom a tiltást. Nagyon sok ember megmenekülne a tüdőráktól és azoktól a betegségektől, amiket a dohányzás okoz. Ha nálunk is betiltanák, akkor nem lenne probléma leszoknom róla.”

 Szabó Réka már leszokott / Fotó: Bori ÁdámSzabó Réka már leszokott / Fotó: Bori Ádám

Bodó Krisztina:

Egyfelől jó lenne, de aki dohányzik, annak biztos nem tetszene a tiltás. Én egyetértek vele, bár sok embernek kellemetlen lesz. Én már nem dohányzom, annak idején egyik napról a másikra tettem le, ez akarat és elhatározás kérdése. Az biztos, hogy az emberek lázadozni fognak ellene.

 Bodó Krisztina  szerint lázadnának a dohányosok / Fotó: Bori ÁdámBodó Krisztina szerint lázadnának a dohányosok / Fotó: Bori Ádám

PRÓ és KONTRA

Nincs senkinek joga odarondítani a másik orra alá, a cigifüst a nem dohányzók számára hasonló intenzív gusztustalanság. A búvárkodásra külön biztosítást kell kötni, mert merülni nem kötelező. Cigizni sem.

Színtelen, szagtalan és számomra mérhetetlenül unalmas ez a „píszí”, egészségfasiszta világ. Imádom fújni a füstöt, eregetni a kövér karikákat, nekem ugyan senki ne írja elő, dohányzom-e vagy sem.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Illusztráció: Shutterstock

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Megérkezett az újabb orosz válasz az uniós szankciókra

Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak – jelentették be szombaton Moszkvában. A...

Itt vannak Bódi Sylvi meztelen képei – fotók (18+)

Bódi Sylvi 2002-ben, majd nyolc éve, 2014 októberében állt a Playboy kamerái elé. Mutatjuk a fotóit - írja az...

Már nem ömlik a gáz a Balti-tengerbe – két magyarázat lehet

Az Északi Áramlat 2 vezetéket üzemeltető vállalat szóvivője tájékoztatott. Ulrich Lissek azt mondta, hogy erre két lehetséges magyarázat van:...

Elindult a népszámlálás, a kérdőív valósághű kitöltése mindenki számára kötelező, de nyerhetsz is vele!

Október 1–16. között online kérdezik meg az embereket. Október 17-től számlálóbiztosok keresik fel azokat, akik 16-ig nem adtak...