16.3 C
Budapest
2023. június. 3. szombat

Berettyóújfalu az USA halállistáján

Dátum:

Megosztás:

Az Egyesült Államok közzétette azon célpontok listáját, melyet a hidegháború idején atombombával támadtak volna. Volt köztük magyar célpont is.

Berettyóújfalu az USA halállistáján

Az amerikai-szovjet szembenállás korai korszakából, 1959-ből származnak azok a listák, amelyek nyilvánosságra hozatalát A George Washington Egyetem kutatói kérték – és meg is kapták. AZ Egyesült Álllamokban minden dokumentum titkosítását felül kell bírálni, és ha az indok megszűnt, akkor a titkosítást fel kell oldani.

A Strategic Air Command terveit arra alapozták, hogy az első csapás meghatározza a háború kimenetelét. Mivel a földről, illetve vízről indítható rakéták irányíthatósága nagy távolságon még megoldatlan volt, ezért a támadásokat a szovjet blokk légibázisai ellen tervezték, ahonnan a kommunisták légitámadásokat indíthattak volna. Ezek között volt a berettyóújfalui, illetve a tököli katonai repülőtér is.

Ennél is aggasztóbb, hogy nemcsak hadászati, hanem ipari és civil célpontok is voltak a listán – ezek a nagyvárosokban elhelyezkedő üzemek lebombázása rengeteg civil áldozattal is járt volna. A listán csak a városok nevei szerepelnek, a célok pontos megnevezését kódok helyettesítik, de a listából így is kikövetkeztethető, hogy Budapesten a nagytétényi vegyi üzem lehetett az egyik célpont.

Összesen 1200 város, Berlin, Moszkva, Peking és Varsó is szerepel az írógéppel készült listán. A Szovjetunióval szövetséges kelet-európai államokra kisebb töltetű bombákat dobtak volna „politikai okokból”.

A terv késíztői azonban igényeltek egy 60 megatonnás atombombát is, mely a Hiroshimára ledobott robbanószerkezet erejének négyezerszerese lett volna. Ezt a szerkezetet csak elrettentési céllal állították volna hadrendbe, a katonai célpontok ellen kisebb, 1,7-9 megatonnás tölteteket használtak volna.

Ebben az időben az Egyesült Államoknak 12 ezer atomtöltete volt, számuk két éven belül 22 ezerre emelkedett. Ezután fokozatosan leszerelték őket.

Forrás: euronews

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis, Nomzamo Mbatha, Dominic Purcell – A bérgyilkos (Assassin) – (Az utolsó filmek egyike) – videó

Amikor forradalmi, kísérleti emberi dróntechnológia az ellenség kezébe kerül, egy elit C.I.A. csoport vezetőjének és csapatának kell szolgálatba...

Ő az! Fotókon az intézetis kisfiúk megrontója! (18+)

Őrizetbe vették azt a férfit, aki a gyanú szerint "intézetis" kisfiúkat csalt az otthonába, majd pizzával, cigarettával, játékokkal...

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the U.S. (18+)

The Census Bureau has released the most comprehensive statistics to date on same-sex couples living together in the...

Figyelmeztetést adott ki a Google: ne kattints rá, ha ezt látod a leveleid között

Egy újfajta nyereményjáték terjed a népszerű levelezőrendszerben. Amelyre ha valaki rákattint, adatai rossz kézbe kerülhetnek. A népszerű böngésző levelezőprogramját,...